Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Egészségügyi szolgáltatási járulék 2020: Mekkora az összege? Ki köteles fizetni? - Tb-szakértő foglalta össz - Szülők Lapja

Egészségügyi szolgáltatási járulék 2020: Mekkora az összege? Ki köteles fizetni? - Tb-szakértő foglalta össze a lényeget

Szülőklapja képEgészségügyi szolgáltatási járulék: Kinek kell fizetnie? Hogyan változott az összege az elmúlt 5 évben? Mi a teendője annak, aki külföldön volt biztosított? Szakértő válaszol.

Szerző: Szülők lapja
2020-01-23
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 66 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egészségügyi szolgáltatási járulék: Kinek kell fizetnie? Hogyan változott az összege az elmúlt 5 évben? Mi a teendője annak, aki külföldön volt biztosított? Szakértő válaszol.

Magyarországon egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett az a személy, akire a társadalombiztosítás szabályai kiterjednek, de nem biztosított és nincs jogosultsága az egészségügyi szolgáltatásokra.

Így fizetheted az eü járulékot magad után
A járulékfizetést a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál kell kezdeményezni, és ennek a díjnak a megfizetésével lehet egészségügyi szolgáltatási jogosultságot szerezni. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2020.január 01-től havi 7.710 forintra, azaz napi 257 forintra emelkedett.

Ki köteles Magyarországon egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre?
Minden belföldinek számító személy, aki nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal vagy nem részesül egyéb ellátásban, de Magyarországon legalább egy éves állandó lakóhellyel rendelkezik.

Ki számít Magyarországon belföldi személynek?
Belföldi: Tbj.4.§ u) pontja értelmében

1. Magyarország területén a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, a bevándorló és a letelepedett jogállású, valamint a menekültként vagy oltalmazottként elismert személy,

2. Szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy (a továbbiakban: a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy), aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik,

3. hontalan /az a személy, akit egyetlen állam sem tart saját állampolgárának

Ha valaki külföldön volt biztosított státuszban
Az a személy, aki a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004. /EK rendelet 14. cikke (4) bekezdése alapján, egy másik EU tagállamban volt biztosított, annak az arra eső időre nem kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Ezt, az erre a célra szolgáló E104-es számú nyomtatványon lehet igazolni, melyet a tartózkodási hely szerinti tagállam illetékes biztosítási szerve állít ki.

Ha megszűnt külföldön a biztosítási jogviszony
Az a személy, akinek egy másik EU tagállamban megszűnt a biztosítási jogviszonya, az a megszűnést következő naptól kezdve Magyarországon járulék fizetés köteles, kivéve, ha nem rendelkezik attól a naptól Magyarországon biztosítási jogviszonnyal.

Milyen dokumentumok szükségesek a bejelentkezéshez?
- személyazonosító igazolvány, útlevél
- lakcímkártya
- adóazonosító kártya
- TAJ kártya

Hol lehet bejelentkezni egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre?
A járulékfizetést a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál a 20T1011-es nyomtatványnak a kitöltésével lehet kezdeményezni.

A bejelentkezés által lehet az egészségbiztosítás szolgáltatásaira jogosultságot szerezni. A biztosítási jogviszony megszűnését követő 46. naptól kell járulékot fizetni, abban az esetben, ha a belföldinek minősülő személy korábbi jogviszonya legalább 45 napig fennállt.

Kivételt képez:
- az egyéni vállalkozás megszűnése vagy szüneteltetése
- fizetés nélküli szabadság
- az EU-ban munkát vállalt munkaviszony megszűnése

Ezekben az estekben a járulékfizetés a biztosítási jogviszony megszűnését követő naptól esedékes.Az elmúlt 5 évben így alakult az egészségügyi szolgáltatási járulék összege
Érdemes áttekinteni, hogyan alakult az elmúlt 5 évben az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés összege. Ennek alapján bárki, akinek elmaradt járulékfizetése van, könnyen ki tudja számolni, hogy milyen összegű hátralékot kell még teljesítenie a NAV részére. Ha valakinek nagyobb összegű tartozása van, az kérhet méltányossági alapon részletfizetési kedvezményt.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összegének változása magánszemélynél és a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozónál, a saját jogú nyugdíjas vállalkozónál és a saját jogú nyugdíjasnál, aki egyidejűleg munkaviszonyban is áll:

2020. január 1-jétől 7.710.-Ft./hó napi 257.-Ft
2019. január 1-jétől 7.500.-Ft./hó napi 250.-Ft
2018. január 1-jétől 7.320.-Ft./hó napi 244.-Ft
2017. január 1-jétől 7.110.-Ft./hó napi 237.-Ft
2016. január 1-jétől 7.050.-Ft./hó napi 235.-Ft

Szerző: Németh Ágnes szakértő, Tb. tanácsadó, bővebb információ: https://www.sosugyintezes.hu/
Fotó: Pixabay

Címkék: egészségügyi szolgáltatási járulék 2020

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Családi pótlék, GYES, GYET utalása 2020: Ezeken a napokon utalják idén a családtámogatási és szociális ellátások összegét!
Családi pótlék, GYES, GYET utalása 2020: Ezeken a napokon utalják idén a családtámogatási és szociális ellátások összegét!

Mikor lehet számítani 2020-ban a különféle családtámogatási ellátásokra? A Magyar Államkincstár már közzétette a 2020-ra tervezett utalási rendet, mi is megmutatjuk, írd be a naptáradba is!

tovább a cikkre
Termékvisszahívás: Ha ilyen bio-terméket vettél, ne fogyaszd el, vidd vissza az üzletbe! - Mérgező anyag került bele
Termékvisszahívás: Ha ilyen bio-terméket vettél, ne fogyaszd el, vidd vissza az üzletbe! - Mérgező anyag került bele

Egy népszerű drogérialánc visszahívja az enerBIO Szójapehely 500g termékét tropánalkaloid-szennyezettség miatt, részletek és fotó a cikkben.

tovább a cikkre
Adókedvezmény betegségekre 2020: Már 700 betegség után jár! - Hogyan veheted fel? Mekkora összegben?
Adókedvezmény betegségekre 2020: Már 700 betegség után jár! - Hogyan veheted fel? Mekkora összegben?

Közeleg a 2019-es SZJA bevallás, ha jogosult vagy, és még nem érvényesítetted a személyi kedvezményt, most megteheted. Minden fontos információt megtalálsz a cikkben.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csirkés cukkinifőzelék

Csirkés cukkinifőzelék

Egytálételek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g csirkemell 100 g cukkini 50 g burgonya

Recept:

A csirkemellet megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük. A cukkinit és a burgonyát szintén alaposan megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk és kevés vízben, vagy gőzben megfőzzük. Mikor kicsit kihűlt, összeturmixoljuk a főtt cs(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Koronavírus-járvány: Kijárási korlátozás lép életbe március 28-tól - Orbán Viktor jelentette be ma reggel

vissza vissza