2020. február 29 |...

Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Hivatalos: Elkészült a módosított Nemzeti Alaptanterv! - Ezek a NAT legfontosabb változásai, amik minden iskolást - Szülők Lapja

Hivatalos: Elkészült a módosított Nemzeti Alaptanterv! - Ezek a NAT legfontosabb változásai, amik minden iskolást érintenek

Szülőklapja képA módosított Nat ötvözi a legmodernebb, legeredményesebb nemzetközi pedagógiai gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival és értékeivel, és erősíti a nemzeti identitást, hangzott el.

Szerző: Szülők lapja
2020-01-31
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Elkészült a módosított Nemzeti Alaptanterv (Nat) - jelentette be Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere 2020. január 31-én, pénteken Budapesten. A tárcavezető úgy fogalmazott: a módosított Nat "a jelennek és a jövőnek készült, és a múlt értékeire épít".

A miniszter kiemelte: a módosított Nat ötvözi a legmodernebb, legeredményesebb nemzetközi pedagógiai gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival és értékeivel, és erősíti a nemzeti identitást. A módosított Nat által meg kívánják teremteni a digitális kultúra és a modern munkaerő-piaci elvárások egységét.

Hivatalos: Elkészült a módosított Nemzeti Alaptanterv! - Ezek a NAT legfontosabb változásai, amik minden iskolást érintenek

Csökkentheti a lemorzsolódást és egyenlő lehetőséget teremt
A módosított Nat minden magyar gyermeknek lakóhelytől, társadalmi és szociális helyzettől függetlenül biztosítani kívánja ugyanazokat a lehetőségeket - mondta. Kiemelte a megváltozott Nat által szintén rögzített ismeretek átadását, amelyek a harmonikus családi élet kialakításához szükségesek. A módosított Nat csökkentheti a lemorzsolódást is, a végzettség nélküli iskolaelhagyást, középpontjában a gyermek és a pedagógus áll.

A tárca vezetője célként jelölte meg, hogy a hagyományos, európai értékeket és modern oktatást ötvöző magyar oktatás, és a köznevelés rendszeréből kilépő fiatalok 2030-ra a világ élvonalába kerüljenek.
 

Ezek a NAT legfontosabb változásai


- a humán tárgyak esetében új tartalmakkal, szerkezettel, modern eszközökkel járul hozzá a nemzeti önazonosság kialakításához
- a természettudományos tárgyak esetében "sience-típusú" tananyagot állítottak össze, hogy a diákok érdeklődését még inkább elnyerjék
- az idegennyelv-oktatásban az eddigieknél hatékonyabb eszközökkel szeretnék növelni az eredményességet
- csökken a tanulók óraszáma, és a korábbi szabályozástól eltérően évfolyamonként meghatározzák a diákok maximális heti óraszámát: az alsó tagozat első három évében ez 24 óra lesz, amiből 22 a kötelező (a maximumban már benne van a heti öt testnevelés óra is)
- a 11-12. évfolyamon összesen a maximum óraszám 34 óra lesz, a kötelező ebből 11. évfolyamon 25, a 12. évfolyamon 24 óra - ehhez jön még 4 kötelezően választható tárgy, a korábbi fakultációknak megfelelően, illetve választható tárgyként 4, illetve 5 óra plusz
- a médiaismeret mint kötelezően választható tárgy megmarad, mostantól két évfolyamon is lehet majd tanulni
- a 8. és 12. évfolyamon jelenik meg az állampolgári ismeretek, amely gyakorlatorientált információkat kíván közvetíteni, így például megtanulják a diákok, hogyan kell használni az ügyfélkaput
- a digitális kultúra, a korábbi informatika, valamint a technika tantárgyak is megújulnak
- lehetőség lesz a természettudomány elnevezésű integrált tárggyal kiváltani a kémia, fizika és biológia tárgyakat
- tartalmi megújuláson esett át a magyar nyelv és irodalom, a történelem, az ének-zene tárgyak

Készülnek a kerettantervek is
Mindemellett elkészültek az új kerettantervek is, amelyeket a minisztérium és az Oktatási Hivatal honlapján napokon belül közzé tesznek. Az átdolgozott tankönyvek is időben rendelkezésre állnak majd - ígérte a miniszteri biztos.

A tankönyvek is módosulnak, szeptembertől már ez lép érvénybe
A kiosztott háttéranyag szerint a tankönyvellátás felkészült a változások kezelésére, zavartalan lesz az ellátás a következő tanévre is.
A módosított Nat az 1., 5. és 9. évfolyamon felmenő rendszerben a 2020/2021-es tanévtől lép életbe.

Átalakítják a tanárképzést is
Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár közölte: a módosított dokumentum további feladatokat ad majd a pedagógusképzés és továbbképzés területén. A megváltozott tartalmakra megfelelően fel kell készíteni a pedagógusokat - hangsúlyozta.

A változások az érettségi szabályozását is érintik majd, a vonatkozó pontokat az év második felében rendezni kívánják.

Ha tüzetesen is megnéznéd az új NAT-ot, itt megtalálod »

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Címkék: nemzeti alaptanterv, nat 2020

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Termékvisszahívás: Ha ilyen baba testápolót vettél, inkább ne használd, hanem vidd vissza! - Bőrgyulladást okozhat
Termékvisszahívás: Ha ilyen baba testápolót vettél, inkább ne használd, hanem vidd vissza! - Bőrgyulladást okozhat

Elővigyázatosságból visszahívja egyik baba testápolóját a népszerű drogérialánc, mert az arra érzékenyeknél bőrgyulladást okozhat. Részletek és termékfotó a cikkben.

tovább a cikkre
Adómentesség 4 gyerek után 2020: Milyen jövedelmek után vehető igénybe a NÉTAK? - Itt a NAV hivatalos listája
Adómentesség 4 gyerek után 2020: Milyen jövedelmek után vehető igénybe a NÉTAK? - Itt a NAV hivatalos listája

Négy vagy több gyermeket nevelő anyák adókedvezménye - Milyen jövedelmek után vehető igénybe a NÉTAK? Itt a NAV hivatalos listája.

tovább a cikkre
Adómentesség 4 gyerek után 2020: Mikortól igényelhető? Ki jogosult rá? Milyen jövedelem után jár a NÉTAK?
Adómentesség 4 gyerek után 2020: Mikortól igényelhető? Ki jogosult rá? Milyen jövedelem után jár a NÉTAK?

2020. január 1. óta új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a négy vagy több gyermekes anyák. Kikre vonatkozik a kedvezmény? Milyen jövedelmek után vehető igénybe? Ki nem jogosult rá? Minden fontos információt összeszedtünk.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Májkrém

Májkrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirkemáj Margarin

Recept:

A megfőzött, szitán áttört májat margarinnal habosra keverjük. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó, darabos ételt evő csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Koronavírus: Döntő ponthoz érkezett a koronavírus-járvány a WHO szerint! - Ez most a helyzet itthon és külföldön

vissza vissza