Koronavírus: Döntő ponthoz érkezett a koronavírus-járvány a WHO szerint! - Ez most a helyzet itthon és külföldön

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Koronavírus: Döntő ponthoz érkezett a koronavírus-járvány a WHO szerint! - Ez most a helyzet itthon és külföldön Az új típusú koronavírus 2019 decemberében jelent meg Vuhanban. Világszerte már több mint 82 ezren fertőződtek meg a kórokozóval, amely eddig több mint 2800 ember halálát okozta. Mi most a helyzet 2020 februárjának végén? Összefoglaltuk. Az új típusú koronavírus 2019 decemberében jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Világszerte már több mint 82 ezren fertőződtek meg a kórokozóval, amely eddig több mint 2800 ember halálát okozta. Kínán kívül több mint 40 országban jelent meg a vírus, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed. Mi most a helyzet 2020 februárjának végén? Összefoglaltuk.

WHO: Világjárvánnyá válhat
"Döntő ponthoz" érkezett a COVID-19 koronavírus-járvány, és ezért a kórokozó terjedésének feltartóztatására irányuló erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója február 27-én, csütörtökön.

- A vírus esetleges világjárvánnyá is válhat. Szó szerint fatális hiba lenne bármelyik országnak is azt feltételeznie, hogy őt nem fogja érinteni a koronavírus - figyelmeztetett genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Kiemelte, hogy az iráni járványhelyzet súlyosabb lehet, mint azt hiszik jelenleg, és elmondta azt is, hogy egyeztetések zajlanak a júliusi japán olimpiai játékok szervezőivel a lehetséges forgatókönyvekről, annak elhalasztásáról azonban szerinte nem várható döntés a közeljövőben. Hozzátette, a magukat biztonságosabbnak gondoló, gazdag és fejlett államok is kerülhetnek váratlan helyzetbe, és példaként Olaszországot hozta fel.

- Most azonban nem a félelemnek van itt az ideje, hanem a fertőzés megelőzését és az életek mentését célzó intézkedéseknek - szögezte le a főigazgató, rámutatva, hogy a járvány iráni, olaszországi és dél-koreai terjedése "döntő ponthoz" érkezett.


 

Mi a helyzet az egyes országokban február végén?


Magyarország
Továbbra sincs koronavírusos megbetegedés Magyarországon - mondta Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: éjjel is érkezett hét minta, de egyelőre nincs pozitív eredmény.

Egyelőre nincs szükség arra, hogy a koronavírus miatt bármilyen sport-, kulturális és egyéb, nagyobb tömegeket vonzó rendezvény megtartását korlátozzák Magyarországon - mondta Láng-Bognár Kinga, a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az aktuális helyzetről elmondta, a rendelkezésre álló adatok szerint 82 171 ember fertőződött meg koronavírusban világszerte, közülük 5010-en Európában. A fertőzésbe világszerte 2801 ember halt bele, Európában 14-en. Világszerte több mint 33 ezren felépültek a betegségből, Európában 44-en. Magyarországon 18 ember van kórházi karanténban. A repülőtereken 3366 embert ellenőriztek, közülük 284-et csütörtökön.

A külügyi tárca azt kéri, aki olyan területre utazik, amelyet érint a koronavírus-járvány, az regisztráljon konzuli védelemért - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Menczer Tamás elmondta azt is, hogy a spanyol fél arról tájékoztatta a minisztériumot, elképzelhető, hogy lehetővé teszik a koronavírus miatt lezárt tenerifei szálloda elhagyását a nem spanyol állampolgároknak.

Az államtitkár közölte azt is, hogy tájékoztatta a spanyol elképzelésről az operatív törzset, és Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, "ha az a járható út", akkor Magyarország repülőt küld az öt magyarért.

Ausztria
Bécsben diagnosztizálták az első koronavírus-fertőzést. Az osztrák fővárosban egy 72 éves férfi betegedett meg elsőként koronavírus-fertőzésben.

Olaszország
A koronavírus-fertőzéstől érintett Olaszországgal szembeni nemzetközi félelmek eloszlatását szorgalmazta Luigi Di Maio külügyminiszter a külföldi sajtónak tartott tájékoztatón csütörtökön, hangsúlyozva, hogy a lombardiai és venetói gócpont a teljes olasz lakosság kevesebb mint 0,1 százalékát érinti.

A legfrissebb adatok szerint Olaszországban több mint 400 személy tesztje bizonyult már pozitívnak a Kínából kiindult és elsősorban ott fertőző koronavírusra, 12-en veszítették életüket. Jelenleg több mint 12 tartományból jelentettek beteget, többségük az északi gócpontokon járt.

Franciaország
Emmanuel Macron szerint "válság előtt állunk, még csak most érkezik a járvány". A francia elnök ezt abban a párizsi kórházban mondta csütörtökön, ahol előző nap meghalt az új típusú koronavírus első francia áldozata. Macron a látogatást követően Nápolyba indult, ahol Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel találkozik.

Franciaországban szerda este óta majdnem duplájára - 18-ról 38-ra - emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma - közölte Olivier Véran francia egészségügyi miniszter.

Mindezt azzal magyarázta, hogy sikerült azonosítani a már ismert betegekkel korábban kapcsolatba került személyeket. Véran szerint tizenkét eset összefüggésben áll a kedd este Észak-Franciaországban elhunyt fertőzöttel. Mint mondta, három megbetegedést egy katonai támaszpontról jelentettek.  A tárcavezető szerint a hatóságok igyekeznek kordában tartani, illetve lassítani a vírus terjedését. Hangsúlyozta: Franciaország - 138 egészségügyi intézménnyel - felkészült a járványra.

Jerome Salomon, a francia egészségügyi tárca tisztségviselője később pontosította az adatokat: az eddigi 38 fertőzöttből ketten meghaltak, tizenketten felépültek, huszonnégyen továbbra is kórházi kezelésre szorulnak, kettőjük állapota súlyos.

Németország
Tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, és a járvány terjedése miatt csütörtökön válságstábot alakított a szövetségi kormány. A járvány terjedése kedd este gyorsult fel, szerda estéig 7 új fertőzést regisztráltak, csütörtök délutánig pedig további 3 embernél mutatták ki a kórokozót.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi egészségügyi minisztérium és Heinsberg járás vezetőségének csütörtök este közölt adatai szerint a 14 új esettel húszra emelkedett a holland határnál, Aachen közelében fekvő járásban történt fertőzések száma. Valamennyi eset összefügg az első fertőzéssel, amelyet kedd este állapítottak meg. Elsőként egy házaspár fertőződött meg, egyelőre ismeretlen körülmények között. A többiek azok közé tartoznak, akikkel kapcsolatba kerültek a vírus lappangási ideje alatt. Az új fertőzöttek többsége a Gangelt nevű járásbeli településen lakik, ahol a házaspár a napokban részt vett egy farsangi ünnepségen. Valamennyi új fertőzött az otthonában maradhat, kórházi elhelyezésre nincs szükség.

Péntekre virradóra Bajorországból, Hamburgból, Hessenből és Rajna-vidék-Pfalzból jelentettek új fertőzéseket. A hivatalos adatok péntek reggeli összesítése alapján 32 vírushordozót tartanak számon Németországban. Jellemző, hogy a fertőzöttek a vírus jelenlétének kimutatása előtti két héten - a lappangási időben - jártak Olaszországban, vagy kapcsolatba kerültek Németországban olyan olaszokkal, aki később fertőzöttnek bizonyultak.
Az esetek száma kedden indult növekedésnek, néhány nappal azután, hogy Olaszország északi részén kialakult a járvány európai gócpontja.

A szövetségi kormány válságstábja pénteken tárgyal további óvintézkedésekről. El kell dönteni a többi között azt, hogy meg lehet-e tartani a szerte a világból tízezreket vonzó berlini Nemzetközi Turisztikai Börzét (ITB), a világ legnagyobb idegenforgalmi szakmai vásárát, amely az eredeti tervek szerint március 4-én kezdődik.

Észak-Írország és Egyesült Királyság
Észak-Írországban is megjelent az új típusú koronavírus - közölte Michael McBride, a terület tisztiorvosa újságírókkal csütörtökön.
Tájékoztatása szerint a vírust egy olyan páciens szervezetében mutatták ki, aki Dublint érintve érkezett vissza Olaszországból.

Chris Whitty, az angol tisztiorvosi szolgálat vezetője, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Királyság területén - nem számítva a nyilvánosságra hozott északír esetet - tizenöt fertőzöttről tudnak.

Irán
Iránból eddig 245 megbetegedésről és 26 halálesetről érkezett jelentős, így a perzsa állam számít a második leginkább érintett országnak Kína után.

Szaúd-Arábia
Szaúd-Arábia csütörtökön úgy döntött: nem engedi be a külföldi zarándokokat Mekkába és Medinába. A döntés hívők millióit érintheti a muszlim böjti hónap és az éves mekkai zarándoklat közeledtével. Emellett a hatóságok nem engedik be az országba azoknak az országoknak az állampolgárait sem, ahol már megjelent a koronavírus.

Határellenőrzések
Egyetlen tagállam sem jelezte határellenőrzés bevezetését az Európai Unió területén szabad mozgást biztosító schengeni övezeten belül. A tagállamok és a schengeni övezet társult országai továbbra is szokásos rendszer szerint ellenőrzik az unió külső határait, a vírus által érintett területekről be- vagy visszautazók fokozott vizsgálata mellett - közölte az Európai Bizottság vezető szóvivője, Dana Spinant csütörtökön.

Szlovákiában péntektől az ország nemzetközi repülőterein egészségügyi ellenőrzésnek vetnek alá minden utast - közölte a kormány biztonsági tanácsa (BRSR) csütörtökön. Szlovákiának hét, nemzetközi utasforgalmat lebonyolító polgári repülőtere van, közülük a legjelentősebb az éves átlagban mintegy kétmillió utast ellátó pozsonyi Stefánik repülőtér (BTS), illetve a kassai (KSC) és a poprádi (TAT) légikikötő.

Küzdelem az előítéletek ellen
A kínaiakkal és délkelet-ázsiaiakkal szembeni előítéletek elharapódzásától óvott Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön Genfben. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén Bachelet felszólított minden országot, hogy harcoljon a diszkrimináció különféle megnyilvánulásai ellen, amelyek megszaporodtak a koronavírus terjedésével. Azt kérte a hatóságoktól, hogy a karanténba helyezett emberek jogait is tartsák tiszteletben, különös tekintettel az orvosi ellátásra, az információhoz való hozzáférésre és a szabad véleménynyilvánításra. Emellett a karanténnak arányosnak kell lennie a kockázatokkal, és időbeli korláttal kell rendelkeznie - hívta fel a figyelmet.
 

Koronavírus: védekezés és kezelés


Szájmaszk - mire jó?
A szájmaszk nem az egészséges emberek védőeszköze, hanem arra való, hogy a betegek ne fertőzzenek - mondta a kormányszóvivő csütörtök este az M1 aktuális csatornán.

Szentkirályi Alexandra hozzátette, több mint egymillió szájmaszk áll rendelkezésre, az ellátás is biztosított, s bár előfordulhat, hogy adott pillanatban valamelyik patikában nincs, ennek megoldásán is dolgozik már a Belügyminisztérium. Annak, aki fertőzött területekről érkezik haza, azt tanácsolják, hogy ha tünetet észlel magán, keresse meg a háziorvosát telefonon, vagy hívja a népegészségügyi központ éjjel-nappal működő zöldszámát.

Kezelési kísérletek
Már létező, kipróbált gyógyszerek lehetnek az új koronavírus kezelésének kulcsai egy európai kutatócsoport szerint.

Az International Journal of Infectious Diseases című folyóiratban ismertetett kutatásban a tudósok átnézték a széles spektrumú antivirális hatóanyagok (BSAA) felfedezéséről és kifejlesztéséről korábban közzétett információkat, és létrehoztak egy adatbázist, amely szabadon hozzáférhető. Az adatbázisba összegyűjtött 120 - emberi használatra már biztonságosnak bizonyult - szer közül a kutatók 31-ről állapították meg, hogy jelölt lehet a Covid-19 fertőzés kezelésére és megelőzésére.

A gyógyszer-újrapozícionálással - egy régi hatóanyagnak az eredeti alkalmazástól eltérő területen való hasznosításával - új értéket generálhatunk egy már létező szerből. "Például a teicoplanin, az oritavancin, a dalbavancin és a monenzin mind kipróbált antibiotikum, amely laboratóriumban már megmutatta, hogy képes meggátolni számos korona- és más vírusfertőzést" - idézte Denis Kainovot, a Norvég Tudomány és Műszaki Egyetem (NTNU) adjunktusát, a tanulmány társszerzőjét az egyetem közleménye.

Kainov és kutatótársai úgy vélik, hogy ezek és más biztonságos széles spektrumú antivirális szerek jó jelöltek arra, hogy megkezdjék velük a betegség kezelését, hiszen jelenleg nincs gyógyszer a Covid-19 vírus ellen.
 

Minden a koronavírusról - kapcsolódó cikkeink:


Koronavírus - Amit szülőként tudnod kell róla »

Influenza, koronavírus - Mikor vidd a gyereket feltétlenül orvoshoz? »

Így reagál a gyerekek szervezete a koronavírusra »

A helyes kézmosás szabályai - Ezt tanítsd meg a gyereknek, hogy elkerülje a koronavírus-fertőzést »

Mit mondj, ha a gyerek a koronavírusról kérdez? - UNICEF-tanácsok »

Forrás: MTI
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.02.28