Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Itt a kormányrendelet: tilos rendkívüli szünetet elrendelni az iskolákban a koronavírus-járvány miatt - Szülők Lapja

Itt a kormányrendelet: tilos rendkívüli szünetet elrendelni az iskolákban a koronavírus-járvány miatt

Szülőklapja képEgyelőre nem zárnak be az iskolák, és erről az iskolaigazgatók sem dönthetnek. Továbbá beutazási tilalom van érvényben négy országból, nem lehet színházba, moziba menni és az egyetemeken is távoktatásban folytatják.

Szerző: Szülők lapja
2020-03-12
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 929 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2020. március 11-én, szerdán veszélyhelyzetet hirdetett Magyarország kormánya, az ezzel kapcsolatos intézkedéseket pedig még aznap, a Magyar közlöny 2020. évi 40. számában részletesen is megírták.

Mint arról tegnap mi is beszámoltunk, a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzet lépett életbe az országban, aminek értelmében egyebek közt
1. Beutazási tilalom van mától az Olaszország, Irán, Dél-Korea és Kína felől érkezőknek - csak a magyar állampolgárok léphetik át az államhatárt, a vonat- busz és repülőközlekedést leállítják
2. Tilos a 100 főnél nagyobb beltéri, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartása. Ez vonatkozik a koncertekre, fesztiválokra, sporteseményekre, mozira, színházra, szórakozóhelyekre - a korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége
3. Bezárnak az egyetemek, az oktatás távoktatásban folytatódik tovább
4. Akinek lejár valamilyen okirata, annak a veszélyhelyzet idején nem kell azt meghosszabbíttatnia, továbbra is érvényes a veszélyhelyzetet követő 15 napig
5. A Külföldi Nyelvtanulási Program felfüggesztésre kerül, a már lefoglalt, külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani


 

Nem zárják be az iskolákat - és az igazgató sem teheti meg


Mindezek mellett pedig elhangzott az is, hogy egyelőre az általános- és középiskolák bezárását nem tartják indokoltnak.

- Pillanatnyilag európai konszenzus van arról, hogy a gyermekeknél a megbetegedés nem jellemző. A kormány folyamatosan vizsgálja a helyzetet, és ha az élet- és egészségvédelem indokolja, lépni fogunk, de e pillanatban az iskolák bezárását nem tartjuk indokoltnak. Ez a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné - hangsúlyozta Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón.

A kormányrendelet most ezt a döntést egészítette ki: az iskolaigazgatók sem dönthetnek önkényesen a bezárás mellett, a rendelet azt is megtiltja, hogy köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az rendeljen el az intézményvezető, a jegyző, vagy akár az Oktatási Hivatal - "az összehangolt védekezés érdekében".

Bár a sajtótájékoztatón még az hangzott el, hogy mivel az óvodák és bölcsődék önkormányzati fenntartás alatt vannak, az önkormányzat hatásköre a bezárásuk, ha indokoltnak tartják - ugyanakkor ez ellentmond a közlönyben szereplő rendelettel, hiszen az óvodák, illetve a bölcsőde-óvodák is köznevelési intézmények. Így tehát úgy tűnik, mégsem lehet az óvodákat igazgatói vagy önkormányzati döntésre bezárni.

Nem hagyhatják el az országot
A kormányrendeletből ezen felül az is kiderült, hogy a veszélyhelyzet alatt egyebek közt egészségügyi dolgozók, hivatásos szerződéses, valamint önkéntes tartalékos katonák, honvédelmi alkalmazottak, rendvédelmi alkalmazottak, kormánytisztviselők Magyarország területét csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével hagyhatják el.

Ez is érdekelhet:
Koronavírus-járvány: A legfontosabb tudnivalók kismamáknak és gyerekes szülőknek - A Házi Gyermekorvosok Egyesületének tanácsai »


Forrás: Magyar Közlöny
Fotó: Pixabay

Címkék: veszélyhelyzet, iskola bezárás, kormányrendelet

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Koronavírus-járvány: Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a mai naptól! - Ezek a legfontosabb döntések
Koronavírus-járvány: Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a mai naptól! - Ezek a legfontosabb döntések

Beutazási tilalom, intézménylátogatási tilalom, rendezvények tiltása - Veszélyhelyzet az országban a koronavírus-járvány miatt.

tovább a cikkre
Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen terméket vettél, ne fogyaszd el! Fonálféreg-részeket találtak benne
Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen terméket vettél, ne fogyaszd el! Fonálféreg-részeket találtak benne

Fonálféreg-részeket mutattak ki egy Dániából behozott halikra-termékben, ha ilyet vettél, ne fogyaszd el, kéri a Nébih.

tovább a cikkre
Gyermekkel való kapcsolattartás szabályai és megszegése: Ezentúl a bíróság dönt ilyen ügyekben, nem a gyámhatóság!
Gyermekkel való kapcsolattartás szabályai és megszegése: Ezentúl a bíróság dönt ilyen ügyekben, nem a gyámhatóság!

2020. március 1. napjától a gyámhatóság helyett a bíróság előtt lehet kezdeményezni a gyermekkel való kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtását.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tojássárgája

Tojássárgája

Feltétek a főzelékhez >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Főtt tojás sárgája Főzelék

Recept:

Csak friss, és hűtőben tárolt tyúktojást adjunk a csecsemőnek. A tojást forró, folyó vízben mossuk meg. Hideg vízben tegyük fel főni és forrástól számítva legalább 10 percig főzzük. Hideg vízzel öblítsük le, így a héja könnyebben l(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Altatás után vették észre a szülők, hogy nem lélegzik az 5 hónapos kisfiú - Így sikerült megmenteni az életét

vissza vissza