Dr. Novák Hunor: Ez a legfontosabb, amit a koronavírus ellen tehetsz! - Tények és tévhitek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Dr. Novák Hunor: Ez a legfontosabb, amit a koronavírus ellen tehetsz! - Tények és tévhitek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban 2020. március 13-ára már 19-re nőtt a magyarországi koronavírusos esetek száma, az emberek pedig érthető módon nő az aggodalom, ezért egyre inkább vevők az interneten terjedő praktikákra. Mi igaz és mi nem? 2020. március 13-ára már 19-re nőtt a magyarországi koronavírusos esetek száma, az emberek pedig érthető módon nő az aggodalom, ezért egyre inkább vevők az interneten terjedő praktikákra.

Vajon vannak-e hatásos házi praktikák a koronavírus elleni védekezésben, vagy a vírus leküzdésére? Mit érdemes kipróbálni és mit nem? Dr. Novák Hunor gyermekgyógyász ezúttal a TV2 Mokka című műsorában mondta el szakértői tanácsait.

Igen, igen: a kézmosás!
- Sokféleképpen hiszik azt az emberek, hogy meg lehet állítani ezeket a betegségeket, de egyetlen fontosat kiemelnék: ez pedig a kézmosás - kezdte a doktor úr a beszélgetést, hozzátéve, hogy teljesen jó a szappan, vagy víz hiányában az alkoholos gél.



Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, miként mos valaki kezet vagy keni fel a gélt - a szakszerűtlen módszer ugyanis nem véd meg a vírusok ellen. A kézmosás legyen legalább 20-30 másodpercig tartó (angolszász országokban a Happy Birthday című dalocskát ajánlják kétszer eldúdolgatni egymás után - a szerk.), és a kéz minden egyes részét alaposan meg kell mosni.

Kapcsolódó cikkünk:
Így kell helyesen kezet mosni - Szakember mutatja meg a megfelelő lépéseket »


A gyermekgyógyász azt is elmondta, a kézmosás mellett szintén fontos, hogy legalább 1 méteres távolságot tartsunk másoktól, továbbá ne köszöntsünk mindenkit puszival, kézfogással.

Netes praktikák: csak fenntartással!
Vannak azonban olyan, az interneten terjedő praktikák, amiket jobb, ha szkeptikusan szemlélünk.

Az egyik ilyen, hogy a magas dózisú C-vitamin beszedése megvéd a koronavírustól. Dr. Novák Hunor szerint Magyarországon csak extrém esettben fordulhat elő, hogy valaki C-vitamin hiányos, élelmiszerrel az emberek bejuttatják a szükséges mennyiséget, hiszen mindenben benne van - a nagy dózis tehát nem csak felesleges, de vesekárosító is lehet.

Ugyanígy a D-vitamin, aminek a szedése ugyan a tél végén ajánlott, de nincs rá bizonyíték, hogy a koronavírustól megvédene. Természetesen az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás most is fontos.

Akadnak, akik gumikesztyűt viselnek a közlekedési eszközökön vagy eladóként, így próbálván távol tartani maguktól a fertőzést, ami a szakember szerint nem rossz ötlet - feltéve hogy valaki szakszerűen le tudja venni -, ugyanakkor gumikesztyűs kézzel ugyanúgy nem szabad az archoz nyúlkálni.

Még egy dolgot kiemelt a gyermekgyógyász a riportban: mivel gyakran használjuk a mobiltelefonunkat, érdemes ezt is időről időre megtisztítani, és ha lehet, készpénz helyett fizessünk bankkártyával.



A betegséget sok helyről el tudjuk kapni, a legvalószínűbb, hogy olyan emberrel érintkezünk közvetlenül (puszival, kézfogással, vagy hogy ránk tüsszent), illetve közvetve (közlekedési eszközön megfogjuk a kapaszkodót, aztán a szánkhoz nyúlunk), aki már beteg.

Az esetek 80%-ban egyébként tünetmentesen zajlik a betegség, hangsúlyozta a doktor úr, de a legfontosabb, hogy megtegyünk minden óvintézkedést.
 

Újabb netes kamu körlevél a koronavírusról - Ne higgy neki!


Sajnos az emberek aggodalmát kihasználva az interneten újabb és újabb tuti praktikák és vírus elleni jó tanácsok bukkannak fel. Március elején az "igyunk sok meleg vizet, mert a vírus nem szereti a meleget" irományt osztogatta mindenki, pár napja pedig egy másik szöveg bukkant fel - az írás, amit angolból fordítottak, most is szélsebesen terjed, pedig tele van blődségekkel.

Mély lélegzet? Kamu!
"Vegyél egy mély lélegzetet, és tartsd bent a levegőt több mint 10 másodpercig. Ha tudod teljesíteni ezt a próbát sikerrel, úgy, hogy nincs köhögés, kellemetlen érzés, teltség érzés vagy feszesség stb., akkor ez azt mutatja, hogy a tüdőben nincs fibrózis, ami alapvetően azt jelenti, hogy nincs fertőzés" - állítja az ismeretlen szerző, de ez egyszerűen nem igaz. Mint Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője hangsúlyozta, semmi bizonyíték nincs arra, hogy ez a vizsgálati módszer hatásos. Az egyetlen biztos módszer a koronavírus kimutatására: a teszt.

Ugyancsak hülyeség az is, hogy ha "legalább 15 percenként" vizet kortyolgatunk, akkor a vírusok a szájból lejutnak a gyomorba, és szétmarja őket a gyomorsav, amire szintén semmilyen bizonyíték - egyebek közt az Urbanlegends is foglalkozott ezzel -, nem beszélve arról, hogy nem csak szájon át juthatnak be a vírusok. Inni, azaz a megfelelő folyadékmennyiséget bevinni mindazonáltal fontos, de nem a vírus miatt.
 

A Magyar Rendőrség is fellép az álhírterjesztőkkel szemben


A Magyar Rendőrség egyébként fokozottan lép fel az ellen, aki álhíreket terjeszt a koronavírussal kapcsolatban, írja a police.hu. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya az új koronavírus magyarországi megjelenését követően folyamatosan
monitorozza az interneten a fertőzéssel kapcsolatos tartalmakat. Ennek köszönhetően már négy nyomozást folytatnak "közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja" miatt.

A nyomozások olyan internetes oldalakon megjelentetett cikkekre, azok íróira és terjesztőire irányulnak, melyek az új koronavírussal kapcsolatban a "köznyugalom megzavarására alkalmas módon" valótlan állításokat tartalmaznak.

2020. február 7-én a 30 éves Sz. Viktort és a 44 éves N. Erikát, hallgatták ki gyanúsítottként annak a cikknek a kapcsán, mely azt híresztelte, hogy Magyarországon 2020. januárban többen megfertőződtek az új koronavírussal.

A 32 éves Z. Ákos szintén a világjárvánnyal kapcsolatban tett közzé valótlan állításokat az online térben. Ezekre az álhírekre is jellemző volt a kattintásvadász címadás a hirdetési bevétel reményében. A rendőrök azonosították, majd 2020. március 11-én elfogták a férfit, kutatást tartottak otthonában, ahol informatikai eszközöket foglaltak le. A KR NNI munkatársai közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

Szóval, amit tehetsz a koronavírus ellen:
- kézmosás szappannal
- kézfertőtlenítés, ha nincs kézmosásra lehetőség
- könyökhajlatba tüsszentés, köhögés
- használt zsebkendő kidobása + kézmosás
- 1 méter távolság tartása másoktól
- nincs puszi, kézfogás, ölelés
- gyakori szellőztetés
- tömeg kerülése

Ez is érdekelhet!
Koronavírus-járvány: A legfontosabb tudnivalók kismamáknak, kisgyermekes szülőknek - A Házi Gyermekorvosok Egyesületének tanácsai »


Forrás: TV2/Mokka, Index, Koronavírus.gov.hu, AFP Fact Check, police.hu, Urbanlegends.hu
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.03.13