Koronavírus: Újabb korlátozó intézkedéseket vezet be a kormány ma éjféltől! - Ezekre a változásokra számíthatsz holnaptól

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Koronavírus: Újabb korlátozó intézkedéseket vezet be a kormány ma éjféltől! - Ezekre a változásokra számíthatsz holnaptól Újabb szigorító intézkedéseket vezet be a kormány - eddig (2020. március 16.) 39 koronavírusos betegről tudnak az országban. Újabb szigorító intézkedéseket vezet be a kormány - eddig (2020. március 16.) 39 koronavírusos betegről tudnak az országban.

Lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől, az erről szóló nemzetközi egyeztetések folyamatban vannak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. Magyarország területére a jövőben csak a magyar állampolgárok léphetnek be.

Orbán Viktor az operatív törzzsel folytatott hétfő reggeli egyeztetés után bejelentette azt is, hogy hétfő éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltják, sporteseményeket zárt kapuk mögött lehet legfeljebb megtartani, ha vállalják a szervezők. De legjobb, ha úgy se - fogalmazott a miniszterelnök.


Közönség nélkül zajlott az Óbudai Danubia Zenekar online koncertje a Zeneakadémián március 13-án
    
Bezárják továbbá a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetnek be.

Az éttermek, kávézók, üzletek csak 15:00 óráig maradhatnak nyitva, kivételt jelentenek az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák - ismertette a miniszterelnök.

A kormány azt javasolja, hogy a koronavírus-járvány miatt a családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el az emberek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt.

A kormányfő hozzátette, az idős embereknek, szülőknek, nagyszülőknek azt üzenik: ők különösen ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért kérik, legyenek rendkívül óvatosak. Ez a vírus rájuk nézve különösen veszélyes - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Össze kell fognunk, üzente Orbán Viktor
Azt mondta: Magyarország eddig a járvány első szakaszában, az egyedi megbetegedésekében volt, a következő napokban azonban át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába. Hozzátette: bármekkora a veszély, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. Most is ezt kell tenni - hangsúlyozta Orbán Viktor, és azt kérte, a közös cselekvés és a nemzeti összefogás útját járják ebben a helyzetben.

Frissítés: 2020.03.16.
Megjelent a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő legfrissebb korlátozásokról szóló kormányrendelet hétfőn kora este a Magyar Közlönyben.

- A jogszabály első pontja rögzíti, hogy a vendéglátóhelyek kizárólag reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva, ezen időszakon túl csak az ott foglalkoztatottak, valamint az ételt elvitelre rendelők tartózkodhatnak ezekben a helységekben.

- A kormány a rendeletben arra kéri a 70. életévüket betöltötteket, hogy ne hagyják el otthonukat, és ha ezt vállalják, az önkormányzat gondoskodik az ellátásukról.

- A rendelet létszámtól függetlenül betiltja a zárt és szabadtéri rendezvényeket, valamint gyűléseket. Ez alól csak a vallási közösségek szertartásai, a polgári házasságkötések és a temetések jelentenek kivételt. Sportrendezvény nézők nélkül, zárt kapuk mögött tartható meg.

- Az előadó-művészeti rendezvényeken, mozikban és múzeumokban kizárólag az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak.

- A kormányhivatalok által kiállított hivatalos okmányokat keddtől kizárólag postai úton kézbesítik, személyes átvételére nem lesz lehetőség.

A fenti szabályok megsértése keddtől szabálysértésnek minősül, amelyet legfeljebb félmillió forintos pénzbírsággal sújthat a rendőrség.

A rendelet tartalmazza, hogy az innovációért és technológiáért felelős miniszter bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére jogosult a járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából; az  állami, önkormányzati szervek, valamint a vállalkozások és magánszemélyek pedig kötelesek megadni a kért adatokat.

Ezzel egy időben az emberi erőforrások minisztere - a  járványügyi hatóság közreműködésével - felméri és nyilvántartásba veszi azoknak a közép- és felsőfokú egészségügyi szakképzésben, továbbá főiskolai vagy egyetemi szintű egészségügyi alapképzésben, felsőoktatásban szociális alapképzésben, valamint az egészségügyi és szociális akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben nappali tagozaton részt vevő hallgatóknak az adatait, akik bevonhatók az egészségügyi válsághelyzeti feladatok ellátásába.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Balogh Zoltán, MTI/Mohai Balázs

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.03.16