Koronavírus: Újabb szakaszba lépett a járvány az országban, az élet nem lesz olyan, mint ahogy eddig megszoktuk

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Koronavírus: Újabb szakaszba lépett a járvány az országban, az élet nem lesz olyan, mint ahogy eddig megszoktuk Már 39 koronavírusos beteg van az országban, és beléptünk a második szakaszba - a szórványos megbetegedéseket követően most jön el a csoportos megbetegedések szakasza. A mai koronavírus sajtótájékoztatón először Müller Cecília országos tisztifőorvos mondta el a legfontosabbakat.

Újabb szakaszba léptünk
Mint a szakember felhívta a figyelmet, a járvány újabb szakaszba lépett, az élet nem lesz olyan, mint ahogy eddig megszoktuk - eddig csak szórványos, egyedi megbetegedések voltak, most viszont már a csoportos fertőzések szakasza jön, ahol nem lehet tudni, hogy ki kit fertőzött meg.

Ezért nagyon fontos, hogy mostantól még inkább odafigyeljen mindenki és komolyan vegye a megszorító intézkedéseket, hiszen csak így, együtt lehet felvenni a harcot ez ellen a "láthatatlan ellenséggel" szemben.

Mivel minden személyes érintkezés egyfajta veszélyforrást jelenthet, ezért akinek nem fontos, ne menjen közösségbe, megszokott klubokba, társaságba.


Védőfelszerelés a Szent László kórház dolgozóin

A legfontosabb tennivalók:
- minimalizáljuk a személyes kapcsolatokat
- lehetőség szerint mindenki maradjon otthon
- a kézmosás továbbra is nagyon fontos: hazaérkezés után, étkezés előtt és után, főzés előtt és után, betegápolás közben több alkalommal is, mosdóhasználat előtt és után - így kell helyesen kezet mosni »
- az idősek különösen figyeljenek oda: ha betegnek érzik magukat, ne menjenek orvoshoz, hanem telefonon tájékozódjanak
- lehetőség szerint mellőzzük a tömegközlekedést
- csakis hiteles forrásból tájékozódjunk
- a hatósági karantén szabályait be kell tartani!

Azt is hozzátette, változnak a betegellátás helyszínei, valamint a mintavételi protokoll is.

Kiegészítés: 2020. március 16. 20:53
Erről az este folyamán kiderült, hogy bővítettek a tesztelendő személyek listáján. Az atv.hu információi szerint - melyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ is megerősített - a korábbi gyakorlattal ellentétben már elvégzik koronavírus tesztet azon is, aki egyszerre:
- kórházban fekszik,
- és lázas,
- és súlyos akut légúti fertőzése van,
még akkor is, ha ezeket a tüneteket semmilyen más különösebb körülmény nem indokolja.

Sőt, értesüléseik szerint már azt is tesztelik a vírusra, aki akut légúti fertőzésben szenved, és a megelőző két hétben szoros kapcsolatban volt koronavírusos személlyel (kezet fogott vele, ápolta, zárt helyen volt vele 2 méternél közelebb távolságban).

Eddig 2 feltétel teljesülése után végezték csak el a koronavírus-tesztet: az egyik, hogy az illető mutasson valamilyen, a koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteit, pl.magas láz, légszomj vagy köhögés, illetve hogy emellett a tüneteit megelőző két hétben fertőzött területen járt, idézte fel az atv.

Megszorító intézkedések
Müller Cecília után az újabb megszorító intézkedésekről is szó esett,ezeket itt találod - bővebben majd a később megjelenő jogszabályokból lehet értesülni.

Ez is érdekelhet!
Így változott meg az életünk pár nap alatt - Megdöbbentő fotókon a koronavírus-járvány sújtotta ország »


Forrás: Facebook/Kormány, atv.hu
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.03.16