Babát várok, mi lesz, ha elkapom a koronavírust? - Az országos tisztifőorvos tanácsai várandósoknak, otthon dolgozóknak, időseknek

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Babát várok, mi lesz, ha elkapom a koronavírust? - Az országos tisztifőorvos tanácsai várandósoknak, otthon dolgozóknak, időseknek Mit tanácsolnak az időseknek? Mi a helyzet a kismamákkal? Mit tegyen az, aki észleli a koronavírus-fertőzés tüneteit? Van-e gyógyszer a betegség ellen? Az Operatív törzs a hétvége folyamán is folyamatosan tájékoztatott a koronavírus-helyzetből, most a legfontosabb infókat mutatjuk, amik a sajtótájékoztatókon elhangoztak, illetve Szlávik János infektológus tanácsait is idézzük.

Idősek maradjanak otthon
Müller Cecília országos tisztifőorvos ismét azt kérte az idősektől, hogy maradjanak otthon, mert az ő legfőbb védelmüket az szolgálja, ha nem találkoznak másokkal. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a számukra a vásárlásra szabott 9-12 óra közötti időkorlát "egy utolsó lehetőség", ha más egyéb segítség nem áll rendelkezésükre ehhez. Az idősek segítője elsősorban a család legyen, majd az önkormányzatok.

Babát várok, mi lesz, ha elkapom a koronavírust? - Az országos tisztifőorvos tanácsai várandósoknak, otthon dolgozóknak, időseknek

Fokozott figyelem kismamáknak
A várandósság nem jelent külön kockázati tényezőt a mostani járványban, mondta el a tisztifőorvos. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a terhesség önmagában is megváltoztatja a szervezet védekezőképességét, az immunrendszer működését, tehát fogékonyabbá teheti a kismamát a fertőzésekre, így a koronavírus-fertőzésre is. Őket is arra kérte, lehetőleg ne menjenek közösségbe, tartsák be a személyes higiénés szabályokat, gyakran és kellő ideig mossanak kezet.

Otthon is fontos a higiéniára ügyelni
Az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban kitért arra, hogy a lakásban is elengedhetetlen a személyes higiéné betartása: a gyakori kézmosás, a helyiségek tisztán tartása, a mindennapi használati tárgyak fertőtlenítése, különös tekintettel a számítógép klaviatúrájára. Ezen kívül törekedni kell az egészséges táplálkozásra és a heti háromszori testmozgásra.

Sportolás
Az egyéni sportolási lehetőség megengedett, de kerülni kell a családi összejöveteleket.

Mi a teendő a tünetek észlelésekor?
Aki a fertőzésre utaló tüneteket észlel - ilyen a láz, a száraz köhögés, végtag- és izomfájdalom, néha gyomor és bélrendszeri panasz -, azonnal értesítse a háziorvosát telefonon. A mentők minden gyanús esetben a beteg otthonában elvégzik a mintavételt, amennyiben pedig szükséges kórházba viszik a beteget.

A súlyos betegeket az egész országban kijelölt intézmények, illetve szervezeti egységek fogadják és valamennyi intézményben rendelkezésre áll a betegek ellátásához szükséges infrastruktúra, ágy, orvos, gyógyszer.

Ugyanakkor - folytatta -, az esetek több mint 80 százalékában csak enyhe tüneteket okoz a fertőzés. Ebben az esetben nincs szükség kórházi ellátásra, viszont még otthonán belül is szigorúan izolálni kell a fertőzöttet.

Ha már gyógyult valaki + 2 hét karantén!
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán felhívta a figyelmet: megállapították, hogy a koronavírus a már teljesen gyógyult, s már jó állapotban lévő betegek szervezetében is kimutatható. Ezért azoknál, akik már három napja jól vannak, további, kéthetes otthoni karanténra van szükség, hiszen csak így lehet biztosítani, hogy nem adják tovább a kórt.

Van-e gyógyszer koronavírus ellen?
Mint elmondta, vannak olyan gyógyszerek, amelyekkel a betegség súlyossá válása megelőzhető, ezek között vannak különböző malária elleni készítmények, antibiotikumok és más vírus elleni gyógyszerek. Ezek kombinációjával - úgy tűnik - Magyarországon is sikerül a súlyosabb szövődmények kialakulását csökkenteni. A betegek 30-40 százalékánál alkalmaznak ilyen készítményeket. Valódi gyógyszer azonban a koronavírus ellen egyelőre csak kísérleti stádiumban létezik - hangsúlyozta.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.03.30