Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Érettségi 2020 változások: Elmaradnának a szóbeli érettségi vizsgák, vissza lehet lépni az érettségitől - A... - Szülők Lapja

Érettségi 2020 változások: Elmaradnának a szóbeli érettségi vizsgák, vissza lehet lépni az érettségitől - Az Oktatási akciócsoport javaslatai

Szülőklapja képAz Operatív törzs sajtótájékoztatóján április 9-én egyebek közt a közelgő érettségiről is szó esett, a tájékoztatást a köznevelésért felelős államtitkár kezdte.

Szerző: Szülők lapja
2020-04-09
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 394 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Operatív törzs sajtótájékoztatóján április 9-én egyebek közt a közelgő érettségiről is szó esett, a tájékoztatást a köznevelésért felelős államtitkár kezdte.

Dr. Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az Oktatási akciócsoport folyamatosan foglalkozik az érettségivel és sokféle szempontot figyelembe vettek, mielőtt javaslatukat benyújtották a kormánynak.

Mint hangsúlyozta, az idei érettségit úgy kell megszervezni, hogy az megfeleljen a járványügyi helyzetnek, és a lehető legkorrektebben lehessen lebonyolítani.

Kétféle megközelítés
Megemlítette, hogy az európai országokban kétféle módon állnak az érettségi kérdéséhez. Azokban az országokban, ahol az érettségi és a felvételi különválik, az év végi jegyet tekintik majd érettségi jegynek is, ez történik például Franciaországban.

Ugyanakkor ott, ahol - a magyarországihoz hasonlóan - az érettségi egyben felvételi is, igyekeznek megtartani az érettségit. Egyebek közt Németország és Dánia is a megtartás mellett van, Ausztriában pedig írásbelit tartanak csak.

Ezt javasolja az Oktatási akciócsoport az érettségik kapcsán
Magyarország is a megtartás mellett van, ugyanakkor minimalizálni kell a személyes érintkezést, ezért az Oktatási Akciócsoport megtette javaslatát a kormány felé, ennek lényege:

- csak írásbeli érettségi vizsgákat tartsanak az iskolákban, így 14 nap alatt lezajlana az érettségi az összes tantárgyból
- egy tanteremben max. 10 diák ülhet bent, egymástól minimum 1,5 méteres távolságban
- szóbeli érettségit nem tartanának, kivéve olyan tárgyaknál, amelyekből nincs írásbeli, illetve olyan diákoknak, akiknek felmentése van az írásbeli vizsga alól - így ez összesen csak 4500 diákot érintene
- aki nem tanulna tovább, annak idén nem lenne kötelező érettségizni - lehetővé tennék majd az érettségitől való visszalépést ezeknek a diákoknak (ha valaki fizetett az érettségi vizsgáért, és visszalép, annak természetesen visszatérítik a befizetett összeget)
- az írásbeli érettségiket igyekeznek a járványügyi helyzettől függően megszervezni: egyelőre május 4. a tervezett kezdési időpont

Mint Maruzsa Zoltán kiemelte, ezek egyelőre javaslatok, a kormány a tervek szerint húsvét után, április 15-én, szerdán hoz döntést az ügyben.

Fotó: Pixabay

Címkék: érettségi 2020, koronavírus-járvány

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Csecsemőgondozás díj, azaz CSED - Igénylése, jogosultság, meddig jár, nyomtatványok
Csecsemőgondozás díj, azaz CSED - Igénylése, jogosultság, meddig jár, nyomtatványok

Ki jogosult a csecsemőgondozási díjra? Mennyi időre jár? Hogyan számítják ki a CSED összegét? Hogyan kell a kérelmet benyújtani és intézni a folyósítást? Hivatalos OEP–tájékoztatás.

tovább a cikkre
Általános iskolai beiratkozás 2020: Így változott a beiratkozás rendje a koronavírus miatt! - Határidők, teendők
Általános iskolai beiratkozás 2020: Így változott a beiratkozás rendje a koronavírus miatt! - Határidők, teendők

Mennyiben változott a 2020-as általános iskolai beiratkozás a koronavírus-járvány miatt? Az Oktatási Hivatal segítségével üsszeszedtük a legfontosabb információkat.

tovább a cikkre
Fogyasztóvédelem: 2 kézfertőtlenítőt is hatástalannak találtak az ellenőrzésen - Mutatjuk a tesztek eredményét
Fogyasztóvédelem: 2 kézfertőtlenítőt is hatástalannak találtak az ellenőrzésen - Mutatjuk a tesztek eredményét

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma összesen 69-féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt ellenőrzött.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Alma burgonyával

Alma burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db alma 10 dkg burgonya

Recept:

A megmosott, meghámozott almát felszeleteljük és vízben félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a felaprózott burgonyát és együtt puhára főzzük.
Az almát főzés nélkül, nyersen is a burgonyához keverhetjük!

DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:<(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

"Az a célunk, hogy könnyebb legyen a családoknak" - Interjú Novák Katalinnal az Otthonteremtési programról

vissza vissza