Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Érettségi 2020: Még több részlet derült ki az idei érettségi vizsgák kapcsán! - Emmi közlemény és Maruzsa Z - Szülők Lapja

Érettségi 2020: Még több részlet derült ki az idei érettségi vizsgák kapcsán! - Emmi közlemény és Maruzsa Zoltán tájékoztatója

Szülőklapja képAz Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyancsak még a csütörtöki nap folyamán pontosított néhány részletet az idei érettségivel kapcsolatban, pénteken pedig Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár újabb részleteket árult el.

Szerző: Szülők lapja
2020-04-17
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 116 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyancsak még a csütörtöki nap folyamán pontosított néhány részletet az idei érettségivel kapcsolatban, pénteken pedig Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár újabb részleteket árult el.

Az EMMI egyebek közt hangsúlyozta, a kormány az érettségi vizsgák időpontját a járványügyi szempontok alapján határozta meg, ezért döntött a mielőbbi, május 4-i kezdés mellett.Az írásbeli vizsgák május 21-ig tartanak, az egyes vizsgatárgyak napját és a lebonyolítás részletszabályait a hamarosan megjelenő kormányrendelet tartalmazza.

Szóbeli vizsga kizárólag azon tárgyak esetében lehetséges, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsgarésze van (például hittan), továbbá szóbelit kell szervezni testnevelés tantárgyból. Az írásbeli alól felmentéssel rendelkező tanulók szintén szóban vizsgázhatnak. Az érettségi eljárása így jelentősen egyszerűsödik, megfeleződik a lehetséges személyes érintkezések száma - közölte a szaktárca.

Kitértek arra is: a vizsgajelentkezések közül törölték az alsóbb évfolyamos, nem végzős tanulók előrehozott érettségijét, valamint az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat, ezekre ugyanis nincs szükség az idei felvételi eljárásban, ezeket később lesz mód pótolni. Megtarthatóak ugyanakkor azok a szintemelő vizsgák, amelyek a felsőoktatási felvételiben való részvételhez szükségesek.

A vizsgák lebonyolítása során fokozott figyelmet fordít a kormány a biztonságra és az érintett vizsgázók, illetve pedagógusok egészségének védelmére. A diákok létszáma egy helyiségben legfeljebb tíz lehet, akik között biztosítani kell a legalább másfél méteres távolságot. A lebonyolítás során a tanulók csoportosulása sem engedélyezett - közölték.

Az első héten, a legtöbb vizsgázót érintő írásbelik a szokásos 8 óra helyett 9 órakor kezdődnek. A vizsgabizottság munkájában, az értekezletek megtartásakor előnyben kell részesíteni az elektronikus kommunikációs formákat - mutattak rá.

A vizsgák során a helyiségeket fertőtleníteni kell, a diákok és a pedagógusok számára igény szerint maszkot biztosítanak. A kollégiumi elhelyezést az érettségizők számára igény esetén biztosítják, ilyen esetekben, egy szobában egy tanuló helyezhető el.  

Az érettségitől való visszalépésre természetesen minden jelentkezőnek lehetősége van, aki bármely okból úgy ítéli meg, hogy inkább egy későbbi időszakban szeretne vizsgázni, ebben az esetben a befizetett vizsgadíjakat is visszafizetik.
A további tudnivalókról tájékoztatni fogják az iskolákat, diákokat - jelezte a minisztérium.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az április 17-ei Operatív törzs tájékoztatón további részleteket árult el a 2020-as érettségiről.

Még több infó az idei érettségiről - Maruzsa Zoltán tájékoztatója:
- megjelent a Magyar közlöny, melyben részletesen elolvashatók az idei érettségire vonatkozó szabályok - ez tartalmazza azt, hogy például testnevelésből szóbeli érettségi vizsgát kell tenni
- az érettségi vizsgákra május 4. és 21. között kerül sor
- a nyelvi tantárgyak esetében teljes értékű nyelvvizsgát ér majd idén a nyelvi írásbeli érettségi
- a vizsgázók száma nem lehet több 10 főnél egy-egy teremben - emiatt az eredetileg tervezett 4000 felügyelőtanár helyett kb. 6000 pedagógusra lesz majd szükség (ha 10-nél kevesebb főt engednének csak a termekbe, akkor ez még inkább megnövelte volna a felügyelőtanárok számát, ezért döntöttek a 10 mellett)
- aki betegnek érzi magát, ne menjen érettségizni
- idén elmaradnak a ballagások, hiszen ezek az általános tilalmi körbe tartoznak
- a diákokat nincs értelme tesztelni akkor, amikor érettségizni mennek, hiszen olyan gyorsan nem kapnának eredményt, ráadásul a lappangási idő is hosszú, így nem feltétlenül kapnának releváns teszteredményt
- nem kötelező a maszkviselés a diákoknak
- az utazások kockázatának csökkentése érdekében megnyitják a lezárt kollégiumokat, és elhelyezést biztosítanak azoknak a diákoknak és tanároknak, akiknek az érettségi miatt sokat kellene ingázni a vizsgák heteiben

Forrás: MTI, Operatív törzs
Fotó: Pixabay

 

Címkék: érettségi, érettségi 2020

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Érettségi 2020: Így döntött a kormány az idei érettségit érintő változásokról! - Mondjuk a részleteket
Érettségi 2020: Így döntött a kormány az idei érettségit érintő változásokról! - Mondjuk a részleteket

Az oktatási akciócsoport javaslata szerint idén csak írásbeli érettségi vizsgák lennének. Hogyan döntött végül a kormány?

tovább a cikkre
Lejárt személyi igazolvány vagy jogosítvány a veszélyhelyzet idején: Mikor kell őket meghosszabbítani?
Lejárt személyi igazolvány vagy jogosítvány a veszélyhelyzet idején: Mikor kell őket meghosszabbítani?

A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzetben is, annak megszűnését követő 15 napig érvényesek.

tovább a cikkre
Érettségi 2020 változások: Elmaradnának a szóbeli érettségi vizsgák, vissza lehet lépni az érettségitől - Az Oktatási akciócsoport javaslatai
Érettségi 2020 változások: Elmaradnának a szóbeli érettségi vizsgák, vissza lehet lépni az érettségitől - Az Oktatási akciócsoport javaslatai

Az Operatív törzs sajtótájékoztatóján április 9-én egyebek közt a közelgő érettségiről is szó esett, a tájékoztatást a köznevelésért felelős államtitkár kezdte.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Reszelt sajt főzelékkel

Reszelt sajt főzelékkel

Feltétek a főzelékhez >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Sajt (ha nincs allergiás a családban) Főzelék

Recept:

Trappista, óvári és ementáli sajt a legalkalmasabb. A sajtot lereszeljük, majd a kész forró főzelékhez adjuk.

A fehérje tartalma nagyobb, mint a sovány húsoké!

 

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Tanévkezdés 2020: Erre kell készülni az iskoláknak szeptember 1-től - Miért lenne jó megoldás a hibrid oktatás?

vissza vissza