Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Érettségi 2020: Még több részlet derült ki az idei érettségi vizsgák kapcsán! - Emmi közlemény és Maruzsa Z - Szülők Lapja

Érettségi 2020: Még több részlet derült ki az idei érettségi vizsgák kapcsán! - Emmi közlemény és Maruzsa Zoltán tájékoztatója

Szülőklapja képAz Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyancsak még a csütörtöki nap folyamán pontosított néhány részletet az idei érettségivel kapcsolatban, pénteken pedig Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár újabb részleteket árult el.

Szerző: Szülők lapja
2020-04-17
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 320 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyancsak még a csütörtöki nap folyamán pontosított néhány részletet az idei érettségivel kapcsolatban, pénteken pedig Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár újabb részleteket árult el.

Az EMMI egyebek közt hangsúlyozta, a kormány az érettségi vizsgák időpontját a járványügyi szempontok alapján határozta meg, ezért döntött a mielőbbi, május 4-i kezdés mellett.Az írásbeli vizsgák május 21-ig tartanak, az egyes vizsgatárgyak napját és a lebonyolítás részletszabályait a hamarosan megjelenő kormányrendelet tartalmazza.

Szóbeli vizsga kizárólag azon tárgyak esetében lehetséges, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsgarésze van (például hittan), továbbá szóbelit kell szervezni testnevelés tantárgyból. Az írásbeli alól felmentéssel rendelkező tanulók szintén szóban vizsgázhatnak. Az érettségi eljárása így jelentősen egyszerűsödik, megfeleződik a lehetséges személyes érintkezések száma - közölte a szaktárca.

Kitértek arra is: a vizsgajelentkezések közül törölték az alsóbb évfolyamos, nem végzős tanulók előrehozott érettségijét, valamint az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat, ezekre ugyanis nincs szükség az idei felvételi eljárásban, ezeket később lesz mód pótolni. Megtarthatóak ugyanakkor azok a szintemelő vizsgák, amelyek a felsőoktatási felvételiben való részvételhez szükségesek.

A vizsgák lebonyolítása során fokozott figyelmet fordít a kormány a biztonságra és az érintett vizsgázók, illetve pedagógusok egészségének védelmére. A diákok létszáma egy helyiségben legfeljebb tíz lehet, akik között biztosítani kell a legalább másfél méteres távolságot. A lebonyolítás során a tanulók csoportosulása sem engedélyezett - közölték.

Az első héten, a legtöbb vizsgázót érintő írásbelik a szokásos 8 óra helyett 9 órakor kezdődnek. A vizsgabizottság munkájában, az értekezletek megtartásakor előnyben kell részesíteni az elektronikus kommunikációs formákat - mutattak rá.

A vizsgák során a helyiségeket fertőtleníteni kell, a diákok és a pedagógusok számára igény szerint maszkot biztosítanak. A kollégiumi elhelyezést az érettségizők számára igény esetén biztosítják, ilyen esetekben, egy szobában egy tanuló helyezhető el.  

Az érettségitől való visszalépésre természetesen minden jelentkezőnek lehetősége van, aki bármely okból úgy ítéli meg, hogy inkább egy későbbi időszakban szeretne vizsgázni, ebben az esetben a befizetett vizsgadíjakat is visszafizetik.
A további tudnivalókról tájékoztatni fogják az iskolákat, diákokat - jelezte a minisztérium.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az április 17-ei Operatív törzs tájékoztatón további részleteket árult el a 2020-as érettségiről.

Még több infó az idei érettségiről - Maruzsa Zoltán tájékoztatója:
- megjelent a Magyar közlöny, melyben részletesen elolvashatók az idei érettségire vonatkozó szabályok - ez tartalmazza azt, hogy például testnevelésből szóbeli érettségi vizsgát kell tenni
- az érettségi vizsgákra május 4. és 21. között kerül sor
- a nyelvi tantárgyak esetében teljes értékű nyelvvizsgát ér majd idén a nyelvi írásbeli érettségi
- a vizsgázók száma nem lehet több 10 főnél egy-egy teremben - emiatt az eredetileg tervezett 4000 felügyelőtanár helyett kb. 6000 pedagógusra lesz majd szükség (ha 10-nél kevesebb főt engednének csak a termekbe, akkor ez még inkább megnövelte volna a felügyelőtanárok számát, ezért döntöttek a 10 mellett)
- aki betegnek érzi magát, ne menjen érettségizni
- idén elmaradnak a ballagások, hiszen ezek az általános tilalmi körbe tartoznak
- a diákokat nincs értelme tesztelni akkor, amikor érettségizni mennek, hiszen olyan gyorsan nem kapnának eredményt, ráadásul a lappangási idő is hosszú, így nem feltétlenül kapnának releváns teszteredményt
- nem kötelező a maszkviselés a diákoknak
- az utazások kockázatának csökkentése érdekében megnyitják a lezárt kollégiumokat, és elhelyezést biztosítanak azoknak a diákoknak és tanároknak, akiknek az érettségi miatt sokat kellene ingázni a vizsgák heteiben

Forrás: MTI, Operatív törzs
Fotó: Pixabay

 

Címkék: érettségi, érettségi 2020

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Érettségi 2020: Így döntött a kormány az idei érettségit érintő változásokról! - Mondjuk a részleteket
Érettségi 2020: Így döntött a kormány az idei érettségit érintő változásokról! - Mondjuk a részleteket

Az oktatási akciócsoport javaslata szerint idén csak írásbeli érettségi vizsgák lennének. Hogyan döntött végül a kormány?

tovább a cikkre
Lejárt személyi igazolvány vagy jogosítvány a veszélyhelyzet idején: Mikor kell őket meghosszabbítani?
Lejárt személyi igazolvány vagy jogosítvány a veszélyhelyzet idején: Mikor kell őket meghosszabbítani?

A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzetben is, annak megszűnését követő 15 napig érvényesek.

tovább a cikkre
Érettségi 2020 változások: Elmaradnának a szóbeli érettségi vizsgák, vissza lehet lépni az érettségitől - Az Oktatási akciócsoport javaslatai
Érettségi 2020 változások: Elmaradnának a szóbeli érettségi vizsgák, vissza lehet lépni az érettségitől - Az Oktatási akciócsoport javaslatai

Az Operatív törzs sajtótájékoztatóján április 9-én egyebek közt a közelgő érettségiről is szó esett, a tájékoztatást a köznevelésért felelős államtitkár kezdte.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Pulykaburger

Pulykaburger

Feltétek a főzelékhez >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 500 g darált pulykamell 100 g zabkorpa 3 gerezd fokhagyma 50 g vöröshagyma 50 g apróra vágott zöldpaprika só olívaolaj a sütéshez

Recept:

Összekeverjük a hozzávalókat, kicsit állni hagyjuk. Kis lepényeket formázunk belőle, serpenyőben mindkét oldalát átsütjük. De süthetjük grillen is.


DIETETIKUS VÉLEMÉNYE

A zabbal készült ételeket csak 12 hónapos kor ut&aacut(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Otthon, barkács

3 hasznos eszköz a lakásban, amit érdemes beszerezni, ha gyerek és kisállat is van a háznál

vissza vissza