Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Első házasok kedvezménye: Ki jogosult rá? Van-e életkorhatár? Mennyi ideig jár az adókedvezmény? - Szülők Lapja

Első házasok kedvezménye: Ki jogosult rá? Van-e életkorhatár? Mennyi ideig jár az adókedvezmény?

Szülőklapja képAz első házasok kedvezményének érvényesítésére a házaspár akkor jogosult, ha 2014. december 31-ét követően került sor - akár belföldön, akár külföldön - a házasságkötésre és legalább egyiküknek ez az első házassága.

Szerző: Szülők lapja
2020-04-22
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 104 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az első házasok kedvezményének érvényesítésére a házaspár akkor jogosult, ha 2014. december 31-ét követően került sor - akár belföldön, akár külföldön - a házasságkötésre és legalább egyiküknek ez az első házassága. Mindez azt jelenti, hogy a házaspár azon tagja is jogosult e kedvezmény érvényesítésére, megosztására, akinek nem ez az első házassága.

Házasság mellett a bejegyzett élettársi kapcsolat is számít
A bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2009. évi XXIX. törvény (a továbbiakban: Béktv.) 3. § (1) bekezdése alapján a házastársakra vonatkozó rendelkezéseket a bejegyzett élettársakra is alkalmazni kell, ezért a házastárs kifejezés alatt a továbbiakban a bejegyzett élettársat is érteni kell.Nincs életkorhoz kötve
Fontos megjegyezni, hogy miután a kedvezmény igénybevétele nincs életkorhoz kötve, nincs akadálya annak sem, hogy akár a szenior korosztályba tartozó "ifjú pár" vegye igénybe azt, ha legalább az egyik fél az első házasságát köti és van az összevont adóalapba tartozó jövedelmük.

Az első házasok kedvezménye - a családi adókedvezményhez hasonlóan - az összevont adóalapot csökkenti. Abban az esetben, ha nyilatkozattal kéri az első házas kedvezmény érvényesítését, a kedvezmény az adóelőleg alapját - és ezért az adóévi jövedelmeiből fizetendő adóelőleg összegét is - csökkenti.

Hogyan érvényesíthető az első házasok kedvezménye?
Az első házasok kedvezményét a házastársak közösen érvényesítik. Ez történhet úgy, hogy a 33.335 forint összeget döntésük szerint megosztják egymás között, vagy úgy, hogy a kedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe.

Közös érvényesítés esetén, a házaspár együttesen 5000 forinttal kevesebb adót fizet havonta. A kedvezmény közös igénybevétele az adóbevallásban független attól, hogy az adóelőleg megállapításánál mely házastársnál történt annak figyelembevétele.

Első jogosultsági hónapnak a házasságkötést követő hónapot kell tekinteni. A házassági életközösség fennállása alatt legfeljebb 24 hónapon keresztül érvényesíthető ezen a jogcímen kedvezmény.

A kedvezményt nem veszíti el a magánszemély akkor sem, ha eközben magzatra vagy gyermekre tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá vagy, ha a házasság megkötésekor a felek bármelyike már jogosult családi kedvezményre. Ilyen esetben az első házasok kedvezménye a családi kedvezményt megelőzően érvényesíthető.

Mikor szakad meg a jogosultság?
A 24 hónapos jogosultsági idő csak abban az esetben szakad meg, ha a házassági életközösség időközben felbomlik - a házastársak elválnak vagy egyikük meghal.

Példa: Adózók 2020. február 14-én házasságot kötnek. Ebben az esetben először 2020. márciusában jogosultak a felek ezen a címen kedvezményt érvényesíteni, míg utoljára 2022. február hónapban válnak majd jogosulttá ilyen címen csökkenteni az adóalapjukat, kivéve, ha időközben a házassági életközösség megszakad. Esetükben az első házasok kedvezménye szempontjából az adóévben 10 jogosultsági hónapjuk lesz.

Az első házasok kedvezményének igénybe vételéről a NAV oldalán nyilatkozhatsz, itt »

Forrás: NAV
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Címkék: első házasok kedvezménye, adókedvezmény

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Álláskeresési támogatás
Álláskeresési támogatás

Ki jogosult álláskeresési támogatásra? Mennyi az álláskeresési támogatás összege? Hány napig kapható az álláskeresési támogatás? Mely konkrét esetekben szüneteltetik a támogatás folyósítását? Kiknek állapítható meg a keresetpótló juttatás?

tovább a cikkre
Biztosítási jogviszony
Biztosítási jogviszony

Mit jelent a biztosítási jogviszony? Mikor nem vagy biztosított? Biztosítottnak számítasz-e? Itt ellenőrizheted a jogviszonyod!

tovább a cikkre
Diplomás gyed: összege, igénylése, feltételek - Ki jogosult rá? Lehet-e diplomás gyed mellett dolgozni?
Diplomás gyed: összege, igénylése, feltételek - Ki jogosult rá? Lehet-e diplomás gyed mellett dolgozni?

Ki kaphat diplomás gyedet? Mennyi az összege? A gyermek hány éves koráig jár? Kaphat-e a gyermek apja diplomás gyedet? Minden fontos infót összeszedtünk.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Ananásztorta

Ananásztorta

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: (8-10 szelethez) 3 db tojás 60 g liszt 60 g porcukor 1 csomag sütőpor 300 g ananász (konzerv)

Recept:

A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét. Margarinnal kikent tortaformába öntjük, a tetejére ananászkarikákat teszünk. (Kicsit nyomkodjuk bele a masszába a gyümölcsöt, hogy ne essen le a tetejéről). Meleg sütőben készre sütjük.DIETETIKUS VéLEMé(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Idegesítette a másfél éves kisfiú sírása, ezért úgy megverte, hogy eltörtek a csontjai - A nevelőapa hónapokig bántalmazta a gyereket

vissza vissza