Már hivatalos: Lehet ottalvós táborokat is szervezni június 16-tól! - Milyen változásokra számíthatsz még?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Már hivatalos: Lehet ottalvós táborokat is szervezni június 16-tól! - Milyen változásokra számíthatsz még? Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt néhány fontos változásról. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt néhány fontos változásról.

Ezekről tett említést Novák Katalin:
- Június 16-tól - tehát lényegében a tanév végétől - már nem csak napközis táborok szervezhetők, hanem ottalvós nyári táborok is, természetesen az érvényes járványügyi előírások betartásával - erről egyébként már a rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben.



- a vidéki bölcsődék és óvodák a jövő héttől, a budapestiek június 2-tól visszatérnek a rendes működésre, a gyerekeket mindenféle igazolás nélkül be kell fogadniuk az intézményeknek. Ez azonban csak lehetőség a szülőknek, nem jelenti azt, hogy kötelező bölcsődébe, óvodába járniuk a gyerekeknek - mondta az államtitkár. Erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk »

Csoportos konzultációk
Maruzsa Zoltán szerdán elmondta, hogy június 2-tól oktatási céllal találkozhatnak az iskolában a pedagógusok és tanulók, megtarthatják a kis csoportos konzultációkat és az egyéni felkészítéseket az elmúlt hónapok tudásának megerősítéséért vagy az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatásáért. Engedélyezett továbbá a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátása.

Iskolai gyerekfelügyelet
Ismertette, hogy június 2-tól minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyermekek felügyeletét. A gyermekfelügyeletben részt vevőknek június 2. és 15. között elsősorban felzárkóztató, tanulást támogató tevékenységeket lehet szervezniük, június 16. és 26. között pedig már a következő tanévre is készülhetnek. Június 26-ig az étkezést is biztosítani kell a gyerekeknek - fűzte hozzá.

A ballagások, tanévzárók elmaradnak
Az államtitkár elmondta, hogy tömeges rendezvényeket, ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket nem lehet szervezni, de kisebb csoportokban, osztályonként megengedett az összejövetel, a bizonyítványok átadását is meg lehet így szervezni. A nyári táborokról még tartanak az egyeztetések - tudatta.

Örökbefogadás - változások
Novák Katalin arról is tájékoztatott, hogy módosító javaslatot nyújtott be az örökbefogadói tanfolyam ingyenessé tételéért az örökbefogadás elősegítéséről szóló törvényjavaslathoz, amelyet kedden kezdett tárgyalni a parlament.

Az államtitkár emlékeztetett: egyszerűbbé és gyorsabbá szeretné tenni a kormány az örökbefogadást, ezért a többi között nem lesz kötelező a tanfolyam elvégzése az örökbefogadó szülőknek. Itt olvashatsz erről »

A fejenként 60-80 ezer forintos tanfolyam azonban ettől függetlenül ajánlott, és meg is marad lehetőségként. A javaslatnak köszönhetően viszont akár közel 160 ezer forintot is megspórolhatnának az örökbefogadók - mondta.

Ez is érdekelhet!
Kevesebb tábort hirdettek idén, túljelentkezés és drágulás jöhet »


Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.05.21