Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Puszi és ölelés helyett dicsérjük a gyereket - Ezeket javasolja a Nemzeti Pedagógus Kar a bölcsődék, óvodák n... - Szülők Lapja

Puszi és ölelés helyett dicsérjük a gyereket - Ezeket javasolja a Nemzeti Pedagógus Kar a bölcsődék, óvodák nyitása kapcsán a kollégáknak

Szülőklapja képHétfőtől megnyitottak a vidéki bölcsődék és óvodák, Budapesten pedig a pünkösdi hosszú hétvégét követően lehet újra oviba, bölcsibe vinni a gyereket. Mit javasol a Nemzeti Pedagógus Kar, hogy elkerüljétek a megbetegedést?

Szerző: Szülők lapja
2020-05-26
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Hétfőtől megnyitottak a vidéki bölcsődék és óvodák, Budapesten pedig a pünkösdi hosszú hétvégét követően lehet újra oviba, bölcsibe vinni a gyereket. Mit javasol a Nemzeti Pedagógus Kar, hogy elkerüljétek a megbetegedést?

A Nemzeti Pedagógus Kar a weboldalán tette nyilvánossá közleményét, ebben sok fontos információt megosztanak a pedagógus kollégákkal, de hasznos lehet a bölcsődés, óvodás gyermeket nevelő szülőknek is.

Nem kell külön igazolás, ha nem viszed a gyereket bölcsibe, oviba
Ami elöljáróban lényeges, hogy a jelenlegi helyzetben nem kötelező az óvodai ellátás igénybe vétele, tehát ha szülőként úgy döntesz, hogy még nem viszed a gyermeked bölcsődébe, óvodába, akkor erről nem kell külön igazolást vinned - a pedagógusok a gyermeked hiányzását igazoltnak tekintik.


Gyermekek játszanak a salgótarjáni Mackóvár óvodában 2020. május 25-én

A Nemzeti Pedagógus Kar javaslatai a kollégáknak az újranyitással kapcsolatban:
- Célszerűnek tartják, ha nem minden gyerek egyszerre kezd el járni az intézménybe, hanem fokozatosan térnek vissza. "Ehhez az otthon lévő édesanyákat győzzük meg, kérjük segítségüket az újrakezdésben" - írják.

- Javasolják, hogy reggelente és délutánonként szélesebb időintervallumban lehessen a gyerekeket hozni/vinni, így a várakozóhelyiségben egyszerre kevesebben tartózkodnának.

- Fontos, hogy a bölcsődék, óvodák épületébe ne menjenek be a kísérők, mert a levegő, tárgyak, valamennyi eszköz vírushordozó lehet.

- Csak a legszükségesebb tárgyakat vigye magával a gyerek az intézménybe - például alvós játék, pizsama -, ezeket pedig le kell fertőtleníteni.

- Hogy az ágyak egymás melletti zsúfolt elhelyezése elkerülhető legyen, lehetőleg csak azok a gyerekek töltsék a délutáni csendes pihenőt az intézményben, akinél nem megoldható az otthoni felügyelet.

- Most nem ajánlott a puszi, simogatás, ölelés, egyéb közvetlen érintkezési forma. Helyette arra kérik a pedagógus kollégákat, hogy dicsérjenek, meséljenek, beszélgessenek sokat a rájuk bízott gyerekekkel.

- A gyerekek lehetőleg minél többet legyenek kint az udvaron, a pedagógusok biztosítsanak változatos mozgáslehetőségeket. Bent tartózkodás esetén pedig gyakori szellőztetés javasolt.

- Gondoskodni kell a rendszeres és alapos fertőtlenítésről, továbbá ügyelni kell az egészségügyi szokások betartására, valamint ellenőrizni azok gyakorlati megvalósítását.

- Csökkenteni kell a szülőkkel való személyes kapcsolattartást, helyette az online lehetőségeket javasolják.

- A veszélyeztetett korosztályba tartozó, valamint a krónikus betegségben szenvedő dolgozókra különösen oda kell figyelni, amennyiben megoldható, ne foglalkozzanak közvetlenül a gyermekekkel - ehelyett végezhetnek adminisztrációs, szervezési, tervezési feladatokat, de segíthetnek a leltározásban is.

- Nem javasolják az óvodai ballagás megszervezését és az elmaradt más rendezvények pótlását. "Ez természetesen nem zárja ki a meghitt körülmények között történő elköszönést, melynek időpontja augusztus 31-ig bármely időpontra kitűzhető" - hangsúlyozzák.

Azt is megemlítik, hogy a kormány két hét nyári zárást javasol a fenntartók számára, melyet mindenképpen ki kell használni az óvodapedagógusok fennmaradó szabadságának kiadására még a következő nevelési év indítása előtt (július végén, augusztus elején), hiszen szeptembertől szinte lehetetlen kiadni az óvodapedagógusok megmaradt több napos szabadságát.

Forrás: Nemzeti Pedagógus Kar
Fotó: MTI/Komka Péter

Címkék: óvodák nyitása, bölcsődék nyitása, vírushelyzet, járványhelyzet

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Iskolai, óvodai változások: Májusban újraindulnak az óvodák és bölcsődék, júniusban nyitnak az iskolák is - Mi várható még?
Iskolai, óvodai változások: Májusban újraindulnak az óvodák és bölcsődék, júniusban nyitnak az iskolák is - Mi várható még?

A tanév végéig, június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, az óvodák és bölcsődék viszont május második felétől visszatérnek a normális működési rendhez.

tovább a cikkre
Már hivatalos: Lehet ottalvós táborokat is szervezni június 16-tól! - Milyen változásokra számíthatsz még?
Már hivatalos: Lehet ottalvós táborokat is szervezni június 16-tól! - Milyen változásokra számíthatsz még?

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt néhány fontos változásról.

tovább a cikkre
Adóbevallás 2020: Már csak néhány napod maradt az szja-bevallás határidejéig! - Rendelkeztél már az 1+1 százalékról?
Adóbevallás 2020: Már csak néhány napod maradt az szja-bevallás határidejéig! - Rendelkeztél már az 1+1 százalékról?

A NAV által készített, személyre szabott szja-bevallás pillanatok alatt elérhető a hivatal weboldaláról. A többségnek nincs dolga a tervezettel, mert a NAV minden jövedelmi adatot megkapott a munkáltatóktól.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sajtos tojáslepény

Sajtos tojáslepény

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db tojás 30 ml tejszín 10 ml olaj 40 g óvári sajt só

Recept:

Tojásokat alaposan elkeverjük a tejszínnel és a sóval. Palacsintasütő alját kikenjük olajjal, felmelegítjük, beleöntjük a tojáslét, addig sütjük az egyik oldalát, amíg megszilárdul, majd óvatosan megfordítjuk, ezt az oldalát is megsütjük. Megsz&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

"Anya mos és főz, apa tévét néz" - Mi történik akkor, ha a gyerekek tervezik a házimunkát?

vissza vissza