Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Puszi és ölelés helyett dicsérjük a gyereket - Ezeket javasolja a Nemzeti Pedagógus Kar a bölcsődék, óvodák n... - Szülők Lapja

Puszi és ölelés helyett dicsérjük a gyereket - Ezeket javasolja a Nemzeti Pedagógus Kar a bölcsődék, óvodák nyitása kapcsán a kollégáknak

Szülőklapja képHétfőtől megnyitottak a vidéki bölcsődék és óvodák, Budapesten pedig a pünkösdi hosszú hétvégét követően lehet újra oviba, bölcsibe vinni a gyereket. Mit javasol a Nemzeti Pedagógus Kar, hogy elkerüljétek a megbetegedést?

Szerző: Szülők lapja
2020-05-26
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Hétfőtől megnyitottak a vidéki bölcsődék és óvodák, Budapesten pedig a pünkösdi hosszú hétvégét követően lehet újra oviba, bölcsibe vinni a gyereket. Mit javasol a Nemzeti Pedagógus Kar, hogy elkerüljétek a megbetegedést?

A Nemzeti Pedagógus Kar a weboldalán tette nyilvánossá közleményét, ebben sok fontos információt megosztanak a pedagógus kollégákkal, de hasznos lehet a bölcsődés, óvodás gyermeket nevelő szülőknek is.

Nem kell külön igazolás, ha nem viszed a gyereket bölcsibe, oviba
Ami elöljáróban lényeges, hogy a jelenlegi helyzetben nem kötelező az óvodai ellátás igénybe vétele, tehát ha szülőként úgy döntesz, hogy még nem viszed a gyermeked bölcsődébe, óvodába, akkor erről nem kell külön igazolást vinned - a pedagógusok a gyermeked hiányzását igazoltnak tekintik.


Gyermekek játszanak a salgótarjáni Mackóvár óvodában 2020. május 25-én

A Nemzeti Pedagógus Kar javaslatai a kollégáknak az újranyitással kapcsolatban:
- Célszerűnek tartják, ha nem minden gyerek egyszerre kezd el járni az intézménybe, hanem fokozatosan térnek vissza. "Ehhez az otthon lévő édesanyákat győzzük meg, kérjük segítségüket az újrakezdésben" - írják.

- Javasolják, hogy reggelente és délutánonként szélesebb időintervallumban lehessen a gyerekeket hozni/vinni, így a várakozóhelyiségben egyszerre kevesebben tartózkodnának.

- Fontos, hogy a bölcsődék, óvodák épületébe ne menjenek be a kísérők, mert a levegő, tárgyak, valamennyi eszköz vírushordozó lehet.

- Csak a legszükségesebb tárgyakat vigye magával a gyerek az intézménybe - például alvós játék, pizsama -, ezeket pedig le kell fertőtleníteni.

- Hogy az ágyak egymás melletti zsúfolt elhelyezése elkerülhető legyen, lehetőleg csak azok a gyerekek töltsék a délutáni csendes pihenőt az intézményben, akinél nem megoldható az otthoni felügyelet.

- Most nem ajánlott a puszi, simogatás, ölelés, egyéb közvetlen érintkezési forma. Helyette arra kérik a pedagógus kollégákat, hogy dicsérjenek, meséljenek, beszélgessenek sokat a rájuk bízott gyerekekkel.

- A gyerekek lehetőleg minél többet legyenek kint az udvaron, a pedagógusok biztosítsanak változatos mozgáslehetőségeket. Bent tartózkodás esetén pedig gyakori szellőztetés javasolt.

- Gondoskodni kell a rendszeres és alapos fertőtlenítésről, továbbá ügyelni kell az egészségügyi szokások betartására, valamint ellenőrizni azok gyakorlati megvalósítását.

- Csökkenteni kell a szülőkkel való személyes kapcsolattartást, helyette az online lehetőségeket javasolják.

- A veszélyeztetett korosztályba tartozó, valamint a krónikus betegségben szenvedő dolgozókra különösen oda kell figyelni, amennyiben megoldható, ne foglalkozzanak közvetlenül a gyermekekkel - ehelyett végezhetnek adminisztrációs, szervezési, tervezési feladatokat, de segíthetnek a leltározásban is.

- Nem javasolják az óvodai ballagás megszervezését és az elmaradt más rendezvények pótlását. "Ez természetesen nem zárja ki a meghitt körülmények között történő elköszönést, melynek időpontja augusztus 31-ig bármely időpontra kitűzhető" - hangsúlyozzák.

Azt is megemlítik, hogy a kormány két hét nyári zárást javasol a fenntartók számára, melyet mindenképpen ki kell használni az óvodapedagógusok fennmaradó szabadságának kiadására még a következő nevelési év indítása előtt (július végén, augusztus elején), hiszen szeptembertől szinte lehetetlen kiadni az óvodapedagógusok megmaradt több napos szabadságát.

Forrás: Nemzeti Pedagógus Kar
Fotó: MTI/Komka Péter

Címkék: óvodák nyitása, bölcsődék nyitása, vírushelyzet, járványhelyzet

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Iskolai, óvodai változások: Májusban újraindulnak az óvodák és bölcsődék, júniusban nyitnak az iskolák is - Mi várható még?
Iskolai, óvodai változások: Májusban újraindulnak az óvodák és bölcsődék, júniusban nyitnak az iskolák is - Mi várható még?

A tanév végéig, június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, az óvodák és bölcsődék viszont május második felétől visszatérnek a normális működési rendhez.

tovább a cikkre
Már hivatalos: Lehet ottalvós táborokat is szervezni június 16-tól! - Milyen változásokra számíthatsz még?
Már hivatalos: Lehet ottalvós táborokat is szervezni június 16-tól! - Milyen változásokra számíthatsz még?

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt néhány fontos változásról.

tovább a cikkre
Adóbevallás 2020: Már csak néhány napod maradt az szja-bevallás határidejéig! - Rendelkeztél már az 1+1 százalékról?
Adóbevallás 2020: Már csak néhány napod maradt az szja-bevallás határidejéig! - Rendelkeztél már az 1+1 százalékról?

A NAV által készített, személyre szabott szja-bevallás pillanatok alatt elérhető a hivatal weboldaláról. A többségnek nincs dolga a tervezettel, mert a NAV minden jövedelmi adatot megkapott a munkáltatóktól.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zabkorpás pogácsa

Zabkorpás pogácsa

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300 g liszt 100 g zabkorpa 200 ml tejföl 2 db tojás 150 g margarin 20 g élesztő só

Recept:

Az élesztőt kevés tejjel és kis cukorral felfuttatjuk. A sóval kevert lisztet összedolgozzuk a margarinnal, tejföllel, a tojások sárgájával, a zabkorpával, és a felfuttatott élesztővel. A tésztát jól átgyúrjuk, meleg helyen kelni hagyjuk kb. fél órá(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Bölcsődei támogatás igénylése 2022: Így kaphatsz akár havi 40 ezer forintot, amíg óvodás nem lesz a gyerek

vissza vissza