Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Kormányinfó: Jön az iskolaőrség! - Már 12 éves gyerek is büntethető lesz, ha a pedagógus ellen támad - Szülők Lapja

Kormányinfó: Jön az iskolaőrség! - Már 12 éves gyerek is büntethető lesz, ha a pedagógus ellen támad

Szülőklapja képGulyás Gergely miniszter elmondta, hogy egy 500 fős iskolaőrséget hoznak létre azokban az iskolákban, ahol a pedagógusok fokozottan ki vannak téve támadásoknak.

Szerző: Szülők lapja
2020-05-28
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 434 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a 2020. május 28-ai Kormányinfón számolt be arról, hogy miként védik meg a jövőben a munkájukat végző pedagógusokat az attrocitásoktól.

A miniszter elmondta, hogy egy 500 fős iskolaőrséget hoznak létre azokban az iskolákban, ahol a pedagógusok fokozottan vannak kitéve támadásoknak.

500 iskolában jön létre iskolaőrség
Az 500 fős testület - a kormány reményei szerint - korábbi rendőrökből áll majd, akik állandóan jelen lesznek az iskolákban és bár fegyvert nem viselnek, de intézkedési jogosultsággal rendelkeznek, hogy ha egy pedagógust bármilyen támadás ér a diákok részéről, akkor hatékonyan közbe tudjanak lépni.

Tűrhetetlen, hogy egy pedagógust bántsanak
Mint a miniszter hangsúlyozta, a legtöbb iskolában nincs baj, viszont vannak olyan térségek, ahol rendszeresek a fegyelmi problémák. Az iskolaőrség azért jön létre, mert tűrhetetlennek tartják, hogy egy pedagógust bármilyen - akár verbális, akár fizikai - támadás érjen, miközben ő csak a munkáját végzi.

Egyelőre 500 iskolában - ezek közül 140-150 szakiskola - lesz jelen iskolaőrség, az első körös felmérésből úgy szűrték le, ezeken a helyeken van szükség rá leginkább.

Már 12 éves gyerek is büntethető lesz
Mindemellett további fegyelmet fenntartó intézkedésekre is lehet számítani, ezek egyike, hogy kibővítik a büntethetőség körét - ezentúl a pedagógusok sérelmére elkövetett bűncselekményt már 12 éves kortól büntethetővé teszik.

Még februárban merült fel az ötlet
A zavartalan munkavégzés körülményeinek biztosításával meg kell védeni a munkájukat ellátó pedagógusokat - ezt Maruzsa Zoltán korábban, a köznevelésért felelős államtitkár a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügyben, a településen tartott 2020. február 3-ai, hétfői sajtótájékoztatón mondta el.

Maruzsa Zoltán akkor közölte: a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügy és a napokban egy nagykátai iskolában történt tanárbántalmazás is igazolja, hogy az oktatási intézményekben előforduló, pedagógusokkal szembeni erőszakos esetek (mi is több esetről írtunk: Győrben megkéseltek egy tanárt még 2019 decemberében, egy nyolcadikos diák pedig 2018 áprilisában ököllel ütötte a tanárát, amiért az fegyelmezni próbálta) szaporodása romló tendenciákat mutat. Ennek visszaszorítása érdekében a kormány az érintett és erre igényt tartó oktatási intézményekben iskolarendészet felállítását és biztonsági kamerarendszer kiépítését tervezi.

Akkor azt is közölte: a kezdeményezés elsődleges célja nem az elkövetők kriminalizálása és büntetése, hanem a megelőzés. Mivel a pedagógusbántalmazások zömét 12-14 éves korú fiatalok követik el, fontolóra kell venni a büntethetőség életkori határának leszállítását is.

Forrás: Kormányinfó
Fotó: MTI/Botár Gergely (a kép a május 7-ei Kormányinfón készült)

Címkék: iskolaőrség, kormányinfó

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Puszi és ölelés helyett dicsérjük a gyereket - Ezeket javasolja a Nemzeti Pedagógus Kar a bölcsődék, óvodák nyitása kapcsán a kollégáknak
Puszi és ölelés helyett dicsérjük a gyereket - Ezeket javasolja a Nemzeti Pedagógus Kar a bölcsődék, óvodák nyitása kapcsán a kollégáknak

Hétfőtől megnyitottak a vidéki bölcsődék és óvodák, Budapesten pedig a pünkösdi hosszú hétvégét követően lehet újra oviba, bölcsibe vinni a gyereket. Mit javasol a Nemzeti Pedagógus Kar, hogy elkerüljétek a megbetegedést?

tovább a cikkre
Iskolai, óvodai változások: Májusban újraindulnak az óvodák és bölcsődék, júniusban nyitnak az iskolák is - Mi várható még?
Iskolai, óvodai változások: Májusban újraindulnak az óvodák és bölcsődék, júniusban nyitnak az iskolák is - Mi várható még?

A tanév végéig, június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, az óvodák és bölcsődék viszont május második felétől visszatérnek a normális működési rendhez.

tovább a cikkre
Már hivatalos: Lehet ottalvós táborokat is szervezni június 16-tól! - Milyen változásokra számíthatsz még?
Már hivatalos: Lehet ottalvós táborokat is szervezni június 16-tól! - Milyen változásokra számíthatsz még?

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt néhány fontos változásról.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomlé

Paradicsomlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm paradicsom

Recept:

A paradicsomot alapos mosás után forrásban lévő vízbe tesszük. A héj ráncosodása után a vízből kiemelve a héját lehúzzuk és kipréseljük, vagy szitán átnyomkodjuk.
Értékes ásványianyag-forrás.

Szék(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

2021-22-es tanév rendje: Mikor lesz őszi szünet, téli szünet, tavaszi szünet, érettségi, középiskolai felvételi?

vissza vissza