Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Kormányinfó: Jön az iskolaőrség! - Már 12 éves gyerek is büntethető lesz, ha a pedagógus ellen támad - Szülők Lapja

Kormányinfó: Jön az iskolaőrség! - Már 12 éves gyerek is büntethető lesz, ha a pedagógus ellen támad

Szülőklapja képGulyás Gergely miniszter elmondta, hogy egy 500 fős iskolaőrséget hoznak létre azokban az iskolákban, ahol a pedagógusok fokozottan ki vannak téve támadásoknak.

Szerző: Szülők lapja
2020-05-28
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 114 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a 2020. május 28-ai Kormányinfón számolt be arról, hogy miként védik meg a jövőben a munkájukat végző pedagógusokat az attrocitásoktól.

A miniszter elmondta, hogy egy 500 fős iskolaőrséget hoznak létre azokban az iskolákban, ahol a pedagógusok fokozottan vannak kitéve támadásoknak.

500 iskolában jön létre iskolaőrség
Az 500 fős testület - a kormány reményei szerint - korábbi rendőrökből áll majd, akik állandóan jelen lesznek az iskolákban és bár fegyvert nem viselnek, de intézkedési jogosultsággal rendelkeznek, hogy ha egy pedagógust bármilyen támadás ér a diákok részéről, akkor hatékonyan közbe tudjanak lépni.

Tűrhetetlen, hogy egy pedagógust bántsanak
Mint a miniszter hangsúlyozta, a legtöbb iskolában nincs baj, viszont vannak olyan térségek, ahol rendszeresek a fegyelmi problémák. Az iskolaőrség azért jön létre, mert tűrhetetlennek tartják, hogy egy pedagógust bármilyen - akár verbális, akár fizikai - támadás érjen, miközben ő csak a munkáját végzi.

Egyelőre 500 iskolában - ezek közül 140-150 szakiskola - lesz jelen iskolaőrség, az első körös felmérésből úgy szűrték le, ezeken a helyeken van szükség rá leginkább.

Már 12 éves gyerek is büntethető lesz
Mindemellett további fegyelmet fenntartó intézkedésekre is lehet számítani, ezek egyike, hogy kibővítik a büntethetőség körét - ezentúl a pedagógusok sérelmére elkövetett bűncselekményt már 12 éves kortól büntethetővé teszik.

Még februárban merült fel az ötlet
A zavartalan munkavégzés körülményeinek biztosításával meg kell védeni a munkájukat ellátó pedagógusokat - ezt Maruzsa Zoltán korábban, a köznevelésért felelős államtitkár a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügyben, a településen tartott 2020. február 3-ai, hétfői sajtótájékoztatón mondta el.

Maruzsa Zoltán akkor közölte: a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügy és a napokban egy nagykátai iskolában történt tanárbántalmazás is igazolja, hogy az oktatási intézményekben előforduló, pedagógusokkal szembeni erőszakos esetek (mi is több esetről írtunk: Győrben megkéseltek egy tanárt még 2019 decemberében, egy nyolcadikos diák pedig 2018 áprilisában ököllel ütötte a tanárát, amiért az fegyelmezni próbálta) szaporodása romló tendenciákat mutat. Ennek visszaszorítása érdekében a kormány az érintett és erre igényt tartó oktatási intézményekben iskolarendészet felállítását és biztonsági kamerarendszer kiépítését tervezi.

Akkor azt is közölte: a kezdeményezés elsődleges célja nem az elkövetők kriminalizálása és büntetése, hanem a megelőzés. Mivel a pedagógusbántalmazások zömét 12-14 éves korú fiatalok követik el, fontolóra kell venni a büntethetőség életkori határának leszállítását is.

Forrás: Kormányinfó
Fotó: MTI/Botár Gergely (a kép a május 7-ei Kormányinfón készült)

Címkék: iskolaőrség, kormányinfó

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Puszi és ölelés helyett dicsérjük a gyereket - Ezeket javasolja a Nemzeti Pedagógus Kar a bölcsődék, óvodák nyitása kapcsán a kollégáknak
Puszi és ölelés helyett dicsérjük a gyereket - Ezeket javasolja a Nemzeti Pedagógus Kar a bölcsődék, óvodák nyitása kapcsán a kollégáknak

Hétfőtől megnyitottak a vidéki bölcsődék és óvodák, Budapesten pedig a pünkösdi hosszú hétvégét követően lehet újra oviba, bölcsibe vinni a gyereket. Mit javasol a Nemzeti Pedagógus Kar, hogy elkerüljétek a megbetegedést?

tovább a cikkre
Iskolai, óvodai változások: Májusban újraindulnak az óvodák és bölcsődék, júniusban nyitnak az iskolák is - Mi várható még?
Iskolai, óvodai változások: Májusban újraindulnak az óvodák és bölcsődék, júniusban nyitnak az iskolák is - Mi várható még?

A tanév végéig, június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, az óvodák és bölcsődék viszont május második felétől visszatérnek a normális működési rendhez.

tovább a cikkre
Már hivatalos: Lehet ottalvós táborokat is szervezni június 16-tól! - Milyen változásokra számíthatsz még?
Már hivatalos: Lehet ottalvós táborokat is szervezni június 16-tól! - Milyen változásokra számíthatsz még?

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt néhány fontos változásról.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sajtos tojáslepény

Sajtos tojáslepény

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db tojás 30 ml tejszín 10 ml olaj 40 g óvári sajt só

Recept:

Tojásokat alaposan elkeverjük a tejszínnel és a sóval. Palacsintasütő alját kikenjük olajjal, felmelegítjük, beleöntjük a tojáslét, addig sütjük az egyik oldalát, amíg megszilárdul, majd óvatosan megfordítjuk, ezt az oldalát is megsütjük. Megsz&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

"Anya mos és főz, apa tévét néz" - Mi történik akkor, ha a gyerekek tervezik a házimunkát?

vissza vissza