Ha nyáron lesz az esküvőd, most figyelj: Mától Budapesten is tartható lakodalom, akár zárt térben is! - Még mi változott?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Ha nyáron lesz az esküvőd, most figyelj: Mától Budapesten is tartható lakodalom, akár zárt térben is! - Még mi változott? Újabb enyhítő intézkedéseket hoztak, ezekről az Operatív törzs a 2020. június 15-ei online sajtótájékoztatón számolt be: egyebek közt lehet lakodalmat tartani és könyvtárba menni. Újabb enyhítő intézkedéseket hoztak, ezekről az Operatív törzs a 2020. június 15-ei online sajtótájékoztatón számolt be: egyebek közt lehet lakodalmat tartani és könyvtárba menni.

Lakodalom és halotti tor
Egyebek közt kiderült, hogy június 15-e, hétfőtől már Budapesten is tartható a temetések és házasságkötések után családi rendezvény. Kiss Róbert rendőr alezredes hozzátette: a kormányrendelet alapján a résztvevők száma nem haladhatja meg a 200-at, és a védőtávolságot is be kell tartani. Megjegyezte: a házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátóüzletben, szálláshelyen is megtartható hétfőtől, és ezeken "zenei szolgáltatás biztosítható".



Könyvtárba is lehet menni
Közölte azt is: szintén június 15-étől bárki számára látogathatók a könyvtárak.
    
Mozik és színházak egyelőre nem nyitnak
A kőszínházak és a mozik nyitására vonatkozó kérdésre elhangzott, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével valószínűleg ezek az intézmények is megnyithatnak majd. Jelezték: az ezzel kapcsolatos szabályokat a kormány rendeletben szabályozza, amelyet várhatóan a szerdai kormányülés után hirdetnek ki.

Szerdán döntenek az idősek vásárlási sávjáról
Várhatóan szerdán dönt a kormány a 65 évnél idősebbek vásárlási idősávjáról - erről Müller Cecília országos tisztifőorvos számolt be. Mint fogalmazott, a cél, hogy ezen a téren is visszaálljon az élet a megszokott kerékvágásba.

Korlátozás nélküli egészségügyi ellátás
Elmondta azt is, hogy hétfőtől valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül vehető igénybe. A kórházakban a koronavírus-fertőzöttek ellátására korábban elkülönített ágyak 80 százalékát újra az egyéb gyógyítás szolgálatába lehet állítani, 20 százalékot azonban továbbra is fent kell tartani a koronavírusos betegek kezelésére.

Háziorvosi bejelentkezés telefonon
A háziorvosoknál és a szakorvosoknál bevezetett négy ember/óra szabály érvényét veszti, az ellátás azonban továbbra is csak telefonos bejelentkezés után vehető igénybe - mondta el.

Kórházlátogatás
Közölte: részlegesen feloldották a kórházi látogatási tilalmakat is, az ezzel kapcsolatos részletszabályokat az adott intézmény főigazgatója határozza meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak egészséges látogató és csak kézmosás, kézfertőtlenítés után, maszkviselés mellett látogathat, kizárólag ő kerülhet két méteres távolságnál közelebb a beteghez. Az országos tisztifőorvos azt javasolta, a találkozókra lehetőleg a szabadban kerüljön sor.
    
Külföldi utazás előtti óvintézkedések
Az országos tisztifőorvos a külföldre utazóknak azt javasolta: kössenek biztosítást, hogy igénybe tudják venni a helyi egészségügyi ellátást, és ha koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, helyben kérjenek segítséget.

Vendéglátásban dolgozó nyugdíjasok
Müller Cecília a vendéglátásban munkát vállaló nyugdíjasoknak azt tanácsolta, viseljenek maszkot, ügyeljenek a személyi higiéniára és kevés emberi kontaktusnak kitett munkát vállaljanak. Ilyen a takarítás, vagy a konyhán belüli feladatok végzése.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik/cookie_studio

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.06.15