Örökbefogadás 2020: Elfogadták a törvénymódosítást! - Így lesz egyszerűbb és gyorsabb az örökbefogadás a jövőben

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Örökbefogadás 2020: Elfogadták a törvénymódosítást! - Így lesz egyszerűbb és gyorsabb az örökbefogadás a jövőben Egyszerűbbé és gyorsabbá válhat az örökbefogadás, a jelentkező szülők pedig több segítséget kapnak a folyamat során a vonatkozó törvény módosításának eredményeként. Ma fogadták el a törvénymódosítást. Egyszerűbbé és gyorsabbá válhat az örökbefogadás, a jelentkező szülők pedig több segítséget kapnak a folyamat során a vonatkozó törvény módosításának eredményeként. A változtatást 171 igen szavazattal és 22 tartózkodás mellett fogadta el a Ház 2020. június 16-án.

Hamarabb adható örökbe egy gyerek
A jövőben a gyermek hamarabb válhat örökbe fogadhatóvá, ha vér szerinti szülei elhanyagolják. Ha a szülő egyáltalán nem tart kapcsolatot vér szerinti gyermekével, akkor az örökbe fogadhatóvá nyilvánítás feltételeként előírt jelenlegi 6 hónap 3 hónapra csökken, ha pedig ez a kapcsolattartás rendszertelen, akkor 1 évről 8 hónapra csökken az az időszak, amely után a gyermek örökbe fogadhatóvá nyilvánítható.

Az örökbe fogadhatóvá nyilvánítás hatálya 2 évről 4 évre emelkedik, a gyermekvédelmi szakértői bizottság összefoglaló véleménye pedig már az örökbe fogadhatóvá nyilvánítási eljárással párhuzamosan elkészül.

Örökbefogadás 2020: Elfogadták a törvénymódosítást! - Így lesz egyszerűbb és gyorsabb az örökbefogadás a jövőben

10 nap plusz szabadság
Az örökbe fogadni szándékozóknak segítség lesz, hogy évente akár 10 nap szabadságot is kaphatnak az ismerkedésre a gyermekkel. A változtatás emellett több lehetőséget biztosít az idősebb örökbe fogadni szándékozóknak abban az esetben, ha az örökbe fogadható gyermek betöltötte a harmadik életévet.

Önkéntes örökbefogadói tanfolyam
Emellett a jelenleg kötelezően elvégzendő örökbefogadói tanfolyam önkéntesen igénybe vehetővé válik.



Csak valós adat
Szigorítást is tartalmaz a változtatás: ha az örökbe fogadni szándékozó nem valós adatot szolgáltat, akkor az alkalmasságának elutasításához vagy annak felülvizsgálatához vezethet.

Külföldi gyerek örökbefogadása
Az örökbefogadás utánkövetését végző közhasznú szervezetek számára a jövőben az emberi erőforrások minisztere egyedi támogatást nyújt. Ha pedig magyar állampolgárságú szülők külföldi gyermeket szeretnének örökbe fogadni, akkor kedvezményesen honosítható lesz az a kiskorú.

A törvény ismertetésekor elhangzott: Magyarországon jelenleg 23 ezer gyermek él intézményben vagy nevelőszülőnél.

Ez is érdekelhet!
Örökbefogadói díj: Ki jogosult rá? - Összege, időtartama, adózása, igénylése, egyéb fontos infók »


Forrás: MTI
Fotó: MTI, Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.06.16