Koronavírus: 26 év az új fertőzöttek átlagéletkora! - Ezért fontos betartani a szabályokat mindenkinek

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Koronavírus: 26 év az új fertőzöttek átlagéletkora! - Ezért fontos betartani a szabályokat mindenkinek Őszre sok fiatal betegedett meg, az új gócok is elsősorban olyan helyeken alakulnak ki, amelyeket főként fiatalok látogatnak: gólyatáborokban, szórakozóhelyeken vagy esküvőkön. A tavaszi járványhullám alatt a betegek átlagéletkora 67 év volt, a mostani, őszi hullám alatt viszont 26 év - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályvezetője péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Galgóczi Ágnes hozzátette: mivel tavasszal a kockázati csoportba tartozók betegedtek meg elsősorban, akik aztán kórházba kerültek és kezelést kaptak, akkor sokkal nagyobb volt az egészségügyi rendszer leterheltsége, mint most.

Nemzeti Népegészségügyi Központ: Az új koronavírus-fertőzöttek átlagéletkora 26 év! - Ezért fontos betartani a szabályokat

Új gócok alakultak ki
Hozzátette, az új gócok is elsősorban olyan helyeken alakulnak ki, amelyeket főként fiatalok látogatnak: gólyatáborokban, szórakozóhelyeken vagy esküvőkön.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a járványügyi szabályokat továbbra is be kell tartani, és figyelni kell arra is, hogy ha valaki tüneteket észlel magán, akkor ne menjen közösségbe.

Kérdésre válaszolva jelezte: a szennyvízből vett minták arra engednek következtetni, hogy Budapesten és Debrecenben emelkedik majd a fertőzöttek száma.

Fel van készülve az ország
Állig felfegyverkezve várjuk a koronavírus-járvány második hullámát - ezt Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazta meg pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A kormányfő kiemelte: "okosabbak vagyunk, mint voltunk", mert van tapasztalat. "Márciusban csak néztünk ki a fejünkből, hogy mifajta vírus ez, honnan jött (...). Most már azért sok hónapnyi tapasztalat is van a hátunk mögött, meg van egy nemzeti konzultációnk is" - mondta, hangsúlyozva: a védekezés sikere azon is múlik, hogy az emberek támogatják-e az intézkedéseket.

3 fő feladat
A miniszterelnök három feladatot jelölt ki: az életek mentését - a legfenyegetettebbek, az idősek védelmét -, az iskolák működtetéséhez szükséges feltételek megteremtését és a gazdaság felpörgetését, mert "ha megint le kell állni a gazdasággal, akkor nagyon nehéz helyzetbe fogunk kerülni mindannyian".

Orbán Viktor egyúttal arra kérte a fiatalokat, tartsák be a szabályokat, mert a szülők, nagyszülők élete elsősorban az ő kezükben van, és ha fegyelmezetlenek, az idősebbek fejére hoznak nagy bajt.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.09.04