Maszkviselési szabályok: Hol kötelező mától a maszkviselés Budapesten? Mekkora bírságot kell fizetni, ha nincs rajtad maszk?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Maszkviselési szabályok: Hol kötelező mától a maszkviselés Budapesten? Mekkora bírságot kell fizetni, ha nincs rajtad maszk? 2020. szeptember 18-tól szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe Budapesten a koronavírus-járvány második hulláma miatt, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak. 2020. szeptember 18-tól szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe Budapesten a koronavírus-járvány második hulláma miatt, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

Hol kötelező a maszk?
A Fővárosi Közgyűlés szeptember 14-én döntött arról, hogy - a taxik, tömegközlekedési járatok, boltok, bevásárlóközpontok és piacok mellett - a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.



8 ezer forint helyszíni bírság
Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a maszkviselési szabályokat.

Mikor nem kell viselni a maszkot?
A rendelet kivételként határozza meg az említett helyeken való étel- és italfogyasztást, továbbá a maszkviselési kötelezettség az előadókra nem vonatkozik.

A fővárosi önkormányzat már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő maszkviselés, vagyis például az orr szabadon hagyása is a szabályok megszegésének minősül.

Ha tartósan visszaesik az új fertőzöttek száma, akkor a maszkviselési kötelezettséget felfüggesztik.

Ez is érdekelhet!
A legrosszabb maszk is jobban véd, mint a semmilyen - Ezért viselj maszkot a szakorvos szerint »


Forrás: MTI
Fotó: Freepik/master1305

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.09.18