Ingyenes HPV elleni védőoltás: 7. osztályos fiúk is megkaphatják idén ősztől! - Milyen betegségeket okozhat fiúknál a HPV?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Ingyenes HPV elleni védőoltás: 7. osztályos fiúk is megkaphatják idén ősztől! - Milyen betegségeket okozhat fiúknál a HPV? Idén ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást. Milyen betegségeket okozhat a HPV fiúknál? Idén ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós közölte: az HPV elleni védőoltás - csakúgy, mint a lányok esetében is - a fiúknak önkéntes és ingyenes, a védőoltást a szülői beleegyező nyilatkozat után az iskolákban kapják meg a tanulók.

Mit kell tudni a HPV-ről?
A HPV kétszáz altípusa közül tizenkettő a rákos elváltozást is okozó altípusba tartozik, az alacsony rizikójúak a nemi szervek bőrfelületén kialakuló szemölcsök kialakulását idézhetik elő - mondta el Kásler Miklós. A fertőzések legnagyobb része egy-két év alatt spontán megszűnik, de vannak olyan betegek, akiknek szervezetében évtizedekig megmarad a vírus, rákos elváltozást okozva - tette hozzá.



Még januárban vetődött fel az ötlet
Az ötlet még januárban vetődött fel, hogy a kormány kiterjesztené 12 éves fiúkra is HPV-védőoltást az iskolai védőoltási program keretében - mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy január 19-ei rendezvényen, Budapesten.

Akkor, egy sajtótájékoztatón Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár elmondta, az állam 2014 óta térítésmentesen biztosítja a 12 éves lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltást az iskolákban, ez minden évben sikeres, hiszen a beoltottsági arány ebben a korosztályban 75 százalék feletti. Valamint hozzátette, egyre több orvostudományi adat támasztja alá, hogy a védőoltás a fiúk esetében is hatékony a humán papilloma vírus (HPV) ellen.

Miért veszélyes a fiúkra a humán papilloma vírus?
A HPV nem csak a nőkre nézve veszélyes, hanem a férfiakra is: okozhat szájüregi, illetve fej-nyak területén jelentkező daganatot, valamint különféle nemi szervi tumort, mint például a péniszrák.

Ráadásul ha egy férfi be van oltva, az közvetett védelmet nyújt a vele kapcsolatba kerülő nők számára is, így mindenképpen érdemes beadatni.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.09.21