Koronavírus, második hullám: Ezért érdemes beoltatni a gyereket influenza ellen! - 7 dolog, amire figyelj, hogy elkerüld a Covid-fertőzést!

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Koronavírus, második hullám: Ezért érdemes beoltatni a gyereket influenza ellen! - 7 dolog, amire figyelj, hogy elkerüld a Covid-fertőzést! Miért érdemes beoltatni a gyerekeket az influenza elleni védőoltással? Hogyan védekezhetsz hatékonyan a Covid-19 fertőzés ellen? Elmondjuk, mire figyelj oda. Miért érdemes beoltatni a gyerekeket az influenza elleni védőoltással? Hogyan védekezhetsz hatékonyan a Covid-19 fertőzés ellen? Elmondjuk, mire figyelj oda.

Ezért fontos beadatni az influenza elleni védőoltást
Bense Tamás házi gyermekorvos szeptember 21-én, hétfőn az M1 aktuális csatornán azt mondta, fontosnak tartja, hogy idén a lehető legtöbben éljenek az influenza elleni ingyenes oltással, mert az könnyebbé teszi a pontosabb diagnózist, illetve a koronavírus-fertőzés felismerését.



A gyerekeknél egy-egy jel utalhat a Covid-19-fertőzésre
Az orvos hangsúlyozta, a gyerekek jellemzően tünetek nélkül esnek át a koronavírus-fertőzésen, de egy-egy jel általában szokott lenni, például bágyadtság, étvágytalanság vagy hasmenés.

Gyanú esetén a háziorvost telefonon kell értesíteni, és érdemes egy-két naponta egyeztetni az orvossal a gyermek állapotáról - javasolta.

D-vitamin szedése egész évben
Bense Tamás beszélt arról is, hogy a D-vitamin nagyon fontos szerepet játszik az immunerősítésben, ezért egész évben javasolt a szedése.

Olvasd el ezt is!
D-vitamin babáknak, kisgyerekeknek: Miért fontos a D-vitamin? Mennyi az adag? Mi történik, ha többet adsz a gyereknek az előírtnál? »

 

Ezt teheted, hogy elkerüld a Covid-fertőzést - 7 fontos dolog, amire figyelj oda


A járvány most zajló második hullámában ismét mindannyian sokat tehetünk a sikeres védekezésért és azért, hogy a további korlátozó intézkedéseket elkerüljük. A koronavirus.gov.hu honlapra feltöltött tájékoztató a maszkviseléssel, kézmosással, bevásárlással, az otthon, a közösségi terekben, a munkahelyeken, valamint sportolás, kutyasétáltatás kapcsán javasolt könnyen betartható hétköznapi szabályokat foglalja össze.  
 
Maszk
Az egyik legfontosabb szabály a maszk viselése az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontok területén, mozikban, színházakban, ügyfélszolgálati irodákban és alapvetően minden olyan élethelyzetben, ahol a 1,5 méteres távolságot nem lehet tartani. Különösen ajánlott a maszkviselet az idős családtag meglátogatásakor.

Kézmosás
Kiemelték: a gyakori és alapos kézmosás az egyik leghatékonyabb védelem a fertőzés ellen. Itt a legfontosabb a folyó meleg vizes és szappanos kézmosás, figyelve a kéz minden részére, és arra: a szappanos bedörzsölés legalább 30 másodpercig tartson.

Köhögési, tüsszentési etikett
A köhögési, tüsszentési etikett betartása most különösen fontos. Ha köhögés vagy tüsszentés során maszkot viselünk, akkor is tegyünk a maszk elé zsebkendőt (vagy használjuk a könyökhajlatunkat), és utána a lehető legrövidebb időn belül cseréljünk maszkot és mossunk kezet.

Fertőtlenítés
Felhívták a figyelmet arra is, hogy az otthonokat, a közösségi tereket, az irodákat rendszeresen takarítani, fertőtleníteni kell. A gyakori szellőztetés mellett hazaérve fontos az alapos kézmosás. Az idős, krónikus beteggel vagy koronavírus-fertőzöttel egy háztartásban élőknek mindezekre a szabályokra fokozottan figyelni kell. Az idősek védelme érdekében idős családtagot csak egészségesen szabad látogatni.

Távolságtartás
Lehetőleg kerülni kell a felesleges közvetlen testi kontaktusokat, hagyományos üdvözlési formákat (puszi, ölelés). Családi összejöveteleknél, esküvők, temetések szervezésénél is fontos figyelni az óvintézkedésekre.

Sportolás a szabadban
Mindenkinek azt javasolták, hogy lehetőleg most a szabadban sportoljon és kerülje az olyan edzéseket, ahol sokan vannak együtt zárt térben.

Céltudatos vásárlás
Az üzletekben a céltudatos vásárlás javallott, közben maszk takarja el az orrot és a szájat. Ahol lehet, az érintésmentes fizetési módot javasolt választani. Hazaérkezéskor a vásárolt termékek kipakolása előtt és után is kezet kell mosni - írták.

Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.09.22