CSOK változás 2021: Januártól a családi házak tetőtér-beépítéséhez is felvehető! - Akár 10 millió forint támogatást kaphatsz

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


CSOK változás 2021: Januártól a családi házak tetőtér-beépítéséhez is felvehető! - Akár 10 millió forint támogatást kaphatsz 2021. január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására. Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter október 28-án, szerdán Budapesten, egy sajtótájékoztatón.

Novák Katalin közölte: a kormány támogatja az új többgenerációs otthonok létrehozását, ezért 2021. január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a családi otthonteremtési támogatás, azaz a CSOK akár maximális összege.



A tetőtér-beépítésre is jár a csok
A miniszter gyakori élethelyzetnek nevezte, hogy egy családban a családi ház tetőterét beépítené egy fiatal pár, hogy ott neveljék gyermekeiket.

Ők egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintot, két gyermek esetében 2,6 millió, három gyermek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió forintot vehetnek igénybe vissza nem fizetendő támogatásként - mondta.

Példaként említette: amennyiben egy két gyermeket nevelő család vállal egy harmadikat, akkor a 10 millió forintos összeget veheti igénybe.

Életkorhatár csak az előre vállalt gyerekeknél
Hozzátette, hogy már megszületett gyermeknél a szülők minden életkorban igényelhetik a támogatást, ha előre vállalnak gyermeket, akkor az életkori határ 40 év.     

A további feltételekről szólva elmondta:
- a támogatás önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel, amelynek van konyhája, fürdőszobája és lakótere
- az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 négyzetméternek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 négyzetméternek kell lennie     
- nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak - jellemzően a szülők, nagyszülők élnek a lenti élettérben, a fentiben pedig a gyermeket nevelő vagy vállaló fiatalok

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy ehhez a támogatáshoz igénybe vehető a maximum 15 millió forintos, kamattámogatott csok-kölcsön is. A teljes 15 millió forintos kölcsön havi törlesztő részlete 72 ezer forint, az akár már két gyermek nevelése, vállalása esetén felvehető 10 millió forintos kölcsönre havonta 48 ezer forintot kell fizetni - ismertette.  

Azt mondta: a kölcsönt igénylő családoknak így kevesebbet kell törlesztőrészletként fizetniük, mint egy számukra szükséges lakás bérleti díjáért.

Teljes illetékmentesség is jár januártól
Novák Katalinnak nem ez az első csokot érintő bejelentése: október 19-én azt közölte, hogy 2021 januárjától teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant. Erről bővebben itt olvashatsz »

Otthonfelújítási program
Ezenfelül a kormány Otthonfelújítási programot is indít, melynek lényege, hogy a legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb 3 millió forintig. Bővebben az Otthonfelújítási programról itt »

Forrás: MTI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.10.28