Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Módosultak a maszkviselés szabályai: Belekerült az autizmussal élő személyekre vonatkozó kitétel - Szülők Lapja

Módosultak a maszkviselés szabályai: Belekerült az autizmussal élő személyekre vonatkozó kitétel

Szülőklapja képNovember 11-től általános szabály, hogy a legtöbb helyen maszkot kell viselni a járványhelyzet mérséklése céljából - most egy újabb kitétel is bekerült a kivételek közé.

Szerző: Szülők lapja
2020-11-19
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1042 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

November 11-től általános szabály, hogy a legtöbb helyen maszkot kell viselni a járványhelyzet mérséklése céljából - most egy újabb kitétel is bekerült a kivételek közé.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Kormányrendeletet kiegészítették az autizmussal élő emberek maszkviselésére vonatkozóan.

Igazolni kell az autizmust
E szerint az az autizmus spektrumzavarral élő személy, aki rendelkezik a fogyatékosságügyi országos érdekvédelmi szervezet által kiállított tagsági igazolvánnyal, vagy a maszkviselésre vonatkozó szabályok alóli mentesség érvényesítéséhez kiállított, fogyatékos állapot fennállását igazoló dokumentummal, orvosi igazolással, annak nem kötelező maszkot viselni.

Így a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével szövegrész helyébe a "hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével" szöveg lép, áll a november 19-én megjelent rendeletben.A maszkviselés szabályai november 11-től:
A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles
- a tömegközlekedési eszközön,
- a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken,
- az üzletben történő vásárlás, illetve az üzletben történő munkavégzés során,
– az irodák, sportolás céljára szolgáló helyiségek és az üzemi helyiségek területének kivételével – a bevásárlóközpont területén,
- a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló törvényben meghatározott közlevéltár külső személyek számára látogatható területén, valamint a nyilvános magánlevéltár külső személyek számára látogatható területén,
- ügyfélfogadási időben a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén, az egyetemes postai szolgáltató által vagy a postai közreműködők által üzemeltetett, az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségben, továbbá minden egyéb olyan helyiségben, amelyben ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik, és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben,
- minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak,
- a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben (a továbbiakban: vendéglátó üzlet) történő munkavégzés során, vendégként
- egészségügyi intézményben (kivéve az ott ápolt beteg a saját kórtermében)
- szociális intézményben az ott foglalkoztatottaknak az ellátottakkal való közvetlen érintkezéskor, vagy ha tartósan 1,5 méteren belüli távolságban tartózkodnak az ellátottakkal, az ellátottaknak a közösségi programok alkalmával és a közösségi terekben való tartózkodás esetén lehetőség szerint maszkot kell viselniük.

A maszk lehet orvosi maszk, munkavédelmi maszk, illetve textil vagy más anyagból készült maszk, melyet olyan módon kell viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Forrás: Magyar közlöny
Fotó: Rawpixel

Címkék: autizmus, maszkviselés szabályai, koronavírus

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Kormányinfó: Hétfőtől kezdik a tesztelést a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és egészségügyi intézményekben
Kormányinfó: Hétfőtől kezdik a tesztelést a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és egészségügyi intézményekben

November 20-án, pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres koronavírus-tesztelés, elsőként a szociális intézményekben, november 23-tól pedig az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben.

tovább a cikkre
Friss: Február 8-ig meghosszabbította a Kormány a veszélyhelyzetet - Meddig marad a digitális oktatás, kijárási tilalom és minden más?
Friss: Február 8-ig meghosszabbította a Kormány a veszélyhelyzetet - Meddig marad a digitális oktatás, kijárási tilalom és minden más?

A kormány 2020. november 17-én kelt rendelete meghosszabbítja a veszélyhelyzet összefüggő rendkívüli intézkedések hatályát - e szerint nem a 30 nap leteltével, hanem február 8-án járnak le a szigorító intézkedések.

tovább a cikkre
Otthonfelújítási támogatás: Itt vannak a részletek! - Ki igényelheti? Milyen munkálatokra jár? Mi az igénylés menete?
Otthonfelújítási támogatás: Itt vannak a részletek! - Ki igényelheti? Milyen munkálatokra jár? Mi az igénylés menete?

Novák Katalin a Facebook-oldalára feltöltött videóban magyarázta el az Otthonfelújítási támogatás részleteit.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 gr tisztított spenótlevél 50 gr burgonya 15 gr banán 1 tk olaj

Recept:

A megpucolt, kockákra vágott burgonyát kb. 15-20 percig pároljuk annyi vízben, ami éppen elfedi. A spenót szárait leszedjük, a leveleket egyesével lemossuk, majd forró vízben 4-5 percig főzzük. Miután leszűrtük, hideg vízzel lehűtjük. A banánt karikákra vágju(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza