Figyelem, tejallergiások! Tejet találtak egy étcsokiban - Ha ilyet vettél, ne edd meg, vidd inkább vissza!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Figyelem, tejallergiások! Tejet találtak egy étcsokiban - Ha ilyet vettél, ne edd meg, vidd inkább vissza! Nem jelölt összetevő miatt visszahívtak egy étcsokoládét, az élelmiszerlánc blokk nélkül is visszafizeti a termék teljes vételárát. Visszahívta az Auchan Kft. az Auchan Dark Chocolate 76% Orange megnevezésű terméket, mert az a csomagolásán nem jelölt allergént, azaz tejet tartalmaz - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) november 23-án, hétfőn az MTI-t.

A Nébih közölte: a visszahívás a 100 grammos kiszerelésű terméket érinti, a minőségmegőrzési időt tekintve pedig minden lejáratra vonatkozik.

Termékvisszahívás: Tejérzékeny vagy? Akkor figyelj! Ha ilyen étcsokit vettél, ne edd meg, mert tej van benneAz érintett termék adatai:
Termék megnevezése: Auchan Dark Chocolate 76% Orange, 100 g
Probléma jellege: Csomagoláson nem jelölt allergén (tej) a termékben
Gyártó/Forgalmazó: Auchan Magyarország Kft.
Minőségmegőrzési idő: Minden lejárat!
EAN kód 3245678046760

A forgalmazó tájékoztatása szerint a visszavitt termék teljes vételárát blokk hiányában is visszatérítik.

A Nébih kéri, hogy a tejallergiában és a tejcukor érzékenységben (laktóz intoleranciában) szenvedők a terméket ne fogyasszák el.

Megjegyezték: az Európai Unióban jogszabály írja élő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, így a tejet is.

Mi az élelmiszer-allergia?
A Nébih tájékoztatója szerint allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely szervezetünkben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció lényegében az immunrendszer nem megfelelő válasza, mely során szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel.  

Túlérzékenységi reakciót legtöbbször fehérjék idéznek elő - az élelmiszer allergiák nagy része azonnali, azaz az élelmiszer elfogyasztása után azonnal, vagy legfeljebb 2 órán belül kialakulnak. Jelentkezhetnek:
- bőrtünetek (kiütés, pirosodás, ekcéma),
- légzőszervi tünetek (orrfolyás, asztma, rhinitis)
- emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, puffadás)
- legsúlyosabb esetben akár anafilaxiás roham is

Olvasd el ezt is!
Laktózérzékenység és tejallergia: Ez a lényeges különbség a két betegség között! »


Forrás, fotó: MTI, Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.11.24