Figyelem, termékvisszahívás: Mérgező anyagot találtak egy babapépben - Ha ilyet vettél, vidd vissza az üzletbe!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Figyelem, termékvisszahívás: Mérgező anyagot találtak egy babapépben - Ha ilyet vettél, vidd vissza az üzletbe! A Nestlé kadmiumszennyezettség miatt visszahívta a forgalomból egyik termékét, a SINLAC rizs és szentjánoskenyérmag alapú pépet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte, hogy a Nestlé kadmiumszennyezettség miatt visszahívta a forgalomból egyik termékét, a SINLAC rizs és szentjánoskenyérmag alapú pépet.

A Nébih honlapján november 30-án, hétfőn jelent meg a közzétett tájékoztatás a kadmiumszennyezett speciális élelmiszerről.

A kifogásolt termék adatai:
Termék megnevezése: SINLAC Rizs és szentjánoskenyérmag alapú pép, Bifidusszal - speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer tej-, szója-, gabona- (búza, rozs, árpa, zab) allergia és cöliákia diétás ellátására, 4 hónapos kortól, 650 g



Gyártó: Nestlé Hungária Kft.
Forgalmazó: dm Kft., Rossmann Magyarország Kft., Auchan Magyarország Kft., Tesco Global Zrt., gyógyszertárak
Tételszám: 02850291R
Minőségmegőrzési idő: 30.11.2021.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az említett azonosító adatokkal megegyező terméket ne használják fel! A termék vételárát a vásárlás helyszínén blokk nélkül is visszatérítik.

Mi az a kadmium? Miért veszélyes?
A kadmium a környezetünkben és élelmiszereinkben is előforduló, toxikus hatású nehézfém, mely lehet természetes eredetű, vagy az emberi tevékenység eredménye.

Az élelmiszereket tekintve a legnagyobb kadmium koncentrációk a tengeri moszatokban, halakban, tenger gyümölcseiben, a csokoládékban és a különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerekben, valamint a gombákban, az olajnövényekben és az ehető belsőségekben mérhetők. Élelmiszerekkel érintkezésben használt nem megfelelő kerámia edényekből, ötvözetekből is kerülhet kadmium a táplálékunkba.

Bár a kadmium vegyületek általában csak kismértékben szívódnak fel a bélrendszerből, a szervezetben felhalmozódnak. A cink illetve a vashiány növeli a kadmium felszívódását. A kadmium vegyületei erősen mérgezőek, hosszú távon károsíthatják a vesét és csontokat, és bizonyítottan rákkeltő hatásúak.

Forrás, fotó: MTI, Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.11.30