Maruzsa Zoltán: Ne nyissanak ki a középiskolák január 11-én, továbbra is folytatódjon a digitális oktatás - Holnap dönt a kormány

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Maruzsa Zoltán: Ne nyissanak ki a középiskolák január 11-én, továbbra is folytatódjon a digitális oktatás - Holnap dönt a kormány A köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján az óvatosságra intett, ezért javasolja a digitális oktatás folytatását. Az operatív törzs 2021. január 7-i, csütörtöki sajtótájékoztatóját Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kezdte.

Mint az államtitkár elmondta, a téli szünetben megtörtént az intézmények takarítása, fertőtlenítése, továbbá megszervezték az ingyenes tesztelést a pedagógusoknak még a téli szünet utáni visszatérés előtt. Több mint húszezer pedagógus és közoktatási intézményben dolgozó élt vele, szerencsére csak 1 százalék körüli volt az átfertőzöttség.



Az óvodák és általános iskolák a tervek szerint kinyitottak 2021. január 4-én, az épületekben pedig most is biztosítottak a hőmérséklet-méréshez szükséges eszközök, továbbá az intézmények jövő héten megkapják a havi fertőtlenítő mennyiséget, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a működtetésük biztonságos legyen.

Ami a középiskolákat illeti, Maruzsa Zoltán emlékeztetett, hogy november 11-től digitális munkarend lépett érvénybe, decemberben meghosszabbították, azóta pedig azt elemezték, hogy folytatni kell-e a digitális oktatást, vagy vissza lehet térni a jelenléti oktatásra. Bár a tanárok és a diákok véleménye is megoszlik, hangsúlyozta, hogy ez elsősorban járványügyi kérdés. Több szempontot is figyelembe vettek, egyebek közt az angliai helyzetet, ahol már a vírus mutációja terjed, és emiatt újabb szigorításokat vezettek be az országban.

Mindent egybevetve az államtitkár elmondta, az óvatosság mellett döntöttek: azt javasolják az országgyűlésnek, hogy a középiskolákban január 11-től folytatódjon a digitális munkarend, ne legyen jelenléti oktatás, ahogy az eredeti tervekben szerepelt. A kormány január 8-án, pénteken dönt a kérdésben.

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.01.07