Helyettesítési pótlék a bölcsődei dolgozóknak 2021. január 1-jétől! - Milyen esetben jár? Mekkora összegben?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Helyettesítési pótlék a bölcsődei dolgozóknak 2021. január 1-jétől! - Milyen esetben jár? Mekkora összegben? Az idei évtől helyettesítési pótlékot kapnak azok a bölcsődei dolgozók, akik saját munkájuk ellátása mellett egy másik, munkából kiesett bölcsődei dolgozót helyettesítenek. Az idei évtől helyettesítési díjat kapnak azok a bölcsődei dolgozók, akik saját munkájuk ellátása mellett egy másik, munkából kiesett bölcsődei dolgozót helyettesítenek - közölte Novák Katalin január 12-én, kedden Facebook-oldalán.

Akár heti 20 ezer forint is lehet
A családokért felelős tárca nélküli miniszter a közzétett videóban ismertette, hogy a helyettesítési pótlék egy 25 éves tapasztalattal rendelkező, felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelő esetében heti szinten 20 ezer forintnál is nagyobb összeget jelenthet.

Jogszabály szerint: "Helyettesítési pótlék illeti meg a bölcsődei, mini bölcsődei csoportban azt a kisgyermeknevelőt, aki a másik kisgyermeknevelő távolléte esetén egyedül látja el a bölcsődei csoporttal kapcsolatos feladatokat. A helyettesítési pótlék mértéke az egy órára járó illetmény 30%-a."

Ez valódi anyagi segítség, elismerés, amely a koronavírus-járvány időszakában különösen fontos lehet - mondta a miniszter.



Nem csak betegség esetén jár
Mint a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete hangsúlyozza, a helyettesítési pótlék a kisgyermeknevelőt a másik kisgyermeknevelő bármilyen okból való távolléte esetén - legyen az szabadság, betegség, továbbképzés vagy bármi - már az első naptól megilleti, abban az esetben, ha egyedül látja el a bölcsődei csoportot.

Más munkakörökre vonatkozó díjazás
A BDDSZ kiemeli, 2021. január 1-jétől a kisgyermeknevelő munkakörön kívül más munkakörben foglalkoztatott dolgozót (pl.bölcsődei dajka, élelmezésvezető, konyhai kisegítő, házimunkás stb.), amennyiben a  saját munkaköre ellátása mellett a munkáltató rendelkezése alapján átmenetileg más munkakörébe tartozó feladatokat is ellát, és ezáltal jelentős többletmunkája keletkezik, az illetményén felül a végzett munkával arányos külön díjazás (helyettesítési díj) illeti meg.

Forrás: MTI, BDDSZ
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.01.12