Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen rágcsát vettél, nehogy megedd - Vidd vissza inkább, figyelmeztet a Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen rágcsát vettél, nehogy megedd - Vidd vissza inkább, figyelmeztet a Nébih Etilén-oxid szennyezettség miatt visszahívta egyik népszerű termékét egy finn gyártó, figyelmeztet a Nébih. Etilén-oxid szennyezettség miatt visszahívta a "Finn Crisp Snacks SEEDS&SEA SALT" elnevezésű terméket gyártója, a Lantmännen Cerealia Oy (Finnország) - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2021. január 20-án, szerdán.

A közlemény szerint a termékhez felhasznált szezámmag szennyezett etilén-oxiddal - a Nébih kéri a vásárlókat, hogy ezeket ne fogyasszák el.

A kifogásolt termék adatai:
Termék neve Finn Crisp Snacks SEEDS&SEA SALT
Tételszámok: 1000407119, 1000412874, 1000416142
Minőségmegőrzési idő: 2021.02.01.; 2021.05.17.; 2021.07.05.
Kiszerelés: 130g
Gyártó: Lantmännen Cerealia Oy (Finnország)



Mi az etil-oxid?
A tájékoztatás szerint az etilén-oxid szintetikusan előállított gáz, egyes országokban használják fűszerek és egyéb termények esetén rovarölő szerként, valamint azok fertőtlenítésére. Az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos, mert hosszú távú rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Az Európai Unióban a termények etilén-oxid tartalmára szigorú határérték van érvényben, amely a legkisebb, már mérhető mennyiségnek felel meg.

Miután 2020 szeptemberében kiderült, hogy az Indiából származó szezámmagok egy része nagymértékben szennyezett etilén-oxiddal, az unió területén számos intézkedést vezettek be. Minden Indiából Európába induló szezámmag szállítmányt hivatalos bizonyítvánnyal kell kísérni, amely tanúsítja, hogy a termék megfelel az európai szabályoknak, másrészt az Indiából érkező szállítmányokat kiemelten ellenőrzik az első uniós belépési pontokon. Az etilén-oxidra vonatkozó határértéket meghaladó szennyezett szezámmagokat és az azokból készült termékeket kivonják a forgalomból, illetve visszahívják.

Forrás: MTI, Nébih
Fotó: Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.01.21