Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Otthonfelújítási támogatás buktatói: Ezekre figyelj, ha nem akarod elbukni a milliós támogatást! - Szülők Lapja

Otthonfelújítási támogatás buktatói: Ezekre figyelj, ha nem akarod elbukni a milliós támogatást!

Szülőklapja képAz otthonfelújítási támogatás, amelyet az otthonteremtési program részeként hirdettek meg 2021. január 1-jétől, vissza nem térítendő támogatás a gyerekes családoknak, amelyből a felújítási költségek felét lehet finanszírozni, maximum 3 millió forintot.

Szerző: Szülők lapja
2021-03-02
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 276 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az otthonfelújítási támogatás, amelyet az otthonteremtési program részeként hirdettek meg január 1-jétől, vissza nem térítendő támogatás a gyerekes családoknak, amelyből a felújítási költségek felét lehet finanszírozni, maximum 3 millió forintot.

A rendelet szerint az otthonfelújítási támogatás gyerekes családoknak szól (jelen esetben már gyereknek számít a 12 hetes magzat, és egészen a gyerek 25 éves koráig igényelhetitek a támogatást), akik legalább egy éve az adott ingatlanba vannak bejelentve és ott is élnek. Nem kell házasnak lenni, együttélő vagy akár egyedülálló szülő is igényelheti, a felújítandó lakásban pedig minimum 50%-os tulajdonhányaddal kell rendelkezni.Ám a felsoroltakon kívül sok mindenen múlik még, hogy megkapd a támogatást. Mire figyelj oda, hogy ne ess el az otthonfelújítási támogatás összegétől? Megpróbáltuk összeszedni a leggyakoribb buktatókat.
 

Buktató 1: Csak 60 napig lehet benyújtani a számlákat


A támogatáshoz a felújítási munkálatokról gyűjteni kell a számlákat, amelyeket a munkák befejezését követő maximum 60 napon belül be kell nyújtani a MÁK-hoz. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

A beérkezett számlákat az államkincstár ellenőrzi, és miután jóváhagyta az egyes családok kérelmét, kiutalja a megfelelő összeget, azaz a felújításra fordított pénznek a felét, maximum 3 millió forintot.
 

Buktató 2: Számlák keltezési dátuma


Csak olyan munkálatért nyújtható be támogatás, melyet 2021. január 1-jétől végeztek el. Otthonfelújítási kölcsön igénybevétele esetén a támogatás iránti kérelem 2021. március 1-jétől nyújtható be.
 

Buktató 3: Vállalkozói díj és anyagköltség


Fontos szabály, hogy a Kincstár által kiutalt támogatás összegében a vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50%-ban oszlik meg. Tehát a benyújtott kérelemhez csatolt számlák között feltétlenül kell lennie minimum 25-25% vállalkozási díjat és anyagköltséget tartalmazó számlának.

A Magyar Államkincstár tájékoztató felületén példákkal igyekeznek illusztrálni, egyes költségek után milyen támogatás jár, illetve nem jár.

1. példa: Felújítás teljes költsége: 6.000.000,- Ft
Anyagköltség: 4.500.000,- Ft
Munkadíj: 1.500.000,- Ft
Kifizethető támogatás: 3.000.000,- Ft
Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 - 1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.

2. példa: Felújítás teljes költsége: 5.000.000,- Ft
Anyagköltség: 4.000.000,- Ft
Munkadíj: 1.000.000,- Ft
Kifizethető támogatás: 2.000.000,- Ft
A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe, így a kifizethető támogatás 2.000.000,- Ft.

3. példa: Felújítás teljes költsége: 1.000.000,- Ft
Anyagköltség: 1.000.000,- Ft
Munkadíj: 0,- Ft
Kifizethető támogatás: 0,- Ft
A kifizethető támogatás 500.000,- Ft lenne, ha legalább 250.000,- Ft összegű munkadíjról szóló számla is benyújtásra került volna. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50 %-a alatt van, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.
 

Buktató 4: Csak egyszer lehet igénybe venni, 2022. december 31-ig


Az otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig elérhető, minden gyereket váró vagy gyereket nevelő család egyszer veheti igénybe. Az tehát nem jó taktika, hogy több menetben akarsz belevágni a lakásfelújításnak.
 

Buktató 5: Sok mindenre kérhető támogatás, de nem mindenre!


Az otthonfelújítási támogatás igénybe vehető például a közműhálózat kiépítésére vagy cseréjére, fürdőszoba felújításra, külső nyílászárók cseréjére, tetőcserére, burkolatcserére - ugyanakkor nem igényelheted például tetőtér-beépítésre, lakberendező kifizetésére, szabadon álló bútorok beszerzésére. Sőt, bár támogatják a napelemes rendszer kiépítését, de csak abban az esetben, ha a mellékelt számlákon feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.
Hogy pontosan milyen munkálatokra jár még a támogatás és mire nem, azt megtalálod korábbi cikkünkben »
 

Buktató 6: A munkadíjról milyen számla fogadható el?


- A vállalkozó által kiállított olyan számla fogadható el, amelyről a vállalkozó az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. számú melléklet 1. pontja szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette (nyugta nem, csak számla fogadható el).

- A támogatás az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vonatkozásában NEM VEHETŐ igénybe

- A 0%-os és 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla figyelembe vehető

- A felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozó sem az igénylőnek vagy együttes igénylés esetén egyik igénylőnek sem közeli hozzátartozója vagy élettársa, vagy a felújítást végző gazdálkodó szervezetnek nem tagja, illetve nem munkavállalója és nem vezető tisztségviselője sem az igénylő/igénylők, sem az igénylő/igénylők közeli hozzátartozója. Tehát a felújítási kivitelezést végző vállalkozásban például nem lehet tulajdonos vagy alkalmazott az igénylő, így saját magának nem számlázhat.
 

Buktató 7: Minden esetben kell kivitelezői szerződés, vagy elég, ha a vállalkozó számláját benyújtod?

Csak akkor kaphatod meg a támogatást, ha a vállalkozói szerződést is csatolod a kérelemhez.

Még több infó az otthonfelújítási támogatásról!
Otthonfelújítási támogatás: Ki igényelheti? Mi az igénylés menete? »
Otthonfelújítási támogatás: Pontosan milyen munkálatokra vehető igénybe? »
Otthonfelújítási támogatás: Mi a helyzet, ha jelzáloghitel vagy haszonélvezeti jog van a lakáson? »
Otthonfelújítási támogatás: Jár-e gyes, gyed, gyet esetén? Mi a helyzet a lakástakarék-pénztárba és falusi csokhoz benyújtott számlákkal? »
Otthonfelújítási kölcsön 2021: Februártól már igényelheted! - Milyen összegben jár? Mekkora lesz a törlesztőrészlet? »
Otthonfelújítási támogatás 2021: Milyen munkálatokra vonatkozik? Milyen munkálatra nem kérhető otthonfelújítási támogatás? »

Forrás: MTI, MÁK

Címkék: otthonfelújítási támogatás 2021, otthonfelújítási támogatás buktatók

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen zsemlét vettél, ne edd meg, inkább vidd vissza!
Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen zsemlét vettél, ne edd meg, inkább vidd vissza!

Etilén-oxid szennyezettség miatt visszahívja hamburgerzsemle-termékét a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. Mutatjuk, melyik termékről van szó.

tovább a cikkre
Kormányinfó: Két lépcsőben tervezzük a korlátozó intézkedések feloldását a jelenlegi tervek szerint
Kormányinfó: Két lépcsőben tervezzük a korlátozó intézkedések feloldását a jelenlegi tervek szerint

Gulyás Gergely a február 5-ei, pénteki kormányinfón válaszolt egyebek közt a vírushelyzettel és a nyitással kapcsolatos kérdésekre. Mikor enyhítenek a korlátozásokon?

tovább a cikkre
Jótállás és szavatosság jogszabály 2021:  8 fontos változást vezetett be január 1-jétől a Fogyasztóvédelem
Jótállás és szavatosság jogszabály 2021: 8 fontos változást vezetett be január 1-jétől a Fogyasztóvédelem

Jótállási változások 2021: a termék árához igazodó, akár kétszer-háromszor hosszabb jótállás, egyértelmű javítási és cserehatáridők, elektronikus jótállási jegy, javíttatási helyszínek, a szakvélemény kötelező tartalmi elemei és más szabályváltozások.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 20 g vaj 100 ml tej só

Recept:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat és a felmelegített tejet. (A tej mennyisége ízléstől függ, mennyire szeretjük hígan.)


(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Korcsolyapályák Budapesten 2021: 14 jégpálya, ahol idén várják a kicsiket és nagyokat - Kültéri és beltéri koripályák

vissza vissza