Kormányinfó: Március 15-ig maradnak a szigorító intézkedések!

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kormányinfó: Március 15-ig maradnak a szigorító intézkedések! Bár a kormány hétfőn 90 nappal meghosszabbította a rendkívüli jogrendet, a szigorító intézkedések csak március 1-jéig vannak érvényben. A mai Kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, mi várható a közeljövőben. Bár a kormány hétfőn 90 nappal meghosszabbította a rendkívüli jogrendet, a szigorító intézkedések csak március 1-jéig vannak érvényben. A mai Kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, mi várható a közeljövőben.

Mint ismeretes, a kormány a koronavírus-járvány miatt november óta érvényben lévő szabályok hatályát január végén újabb egy hónappal, március 1-jéig meghosszabbította.

Március 1-ig vannak érvényben a korlátozások
Akkor Gulyás Gergely a Kormányinfón azt hangsúlyozta, bár sikerült megfékezni, kordában tartani a járvány terjedését, de a szakértők szerint oltás hiányában bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz és még radikálisabb későbbi szigorításokhoz vezethetne.



A rendkívüli jogrendet meghosszabbították 90 nappal
Ezért a kormány úgy gondolta, hogy a korábban meghozott szigorító szabályokat fenn kell tartani. Ehhez a rendkívüli jogrend meghosszabbítása is szükséges, amelyet saját hatáskörben a kormány végül 15 napra rendelt el február 7-én éjféltől, majd február 22-én, hétfőn az Országgyűlés 90 nappal meghosszabbította a rendkívüli jogrendet.

- Az Országgyűlés hétfői döntése nem jelenti azt, hogy automatikusan meghosszabbítják a koronavírus elleni, hatályban lévő védelmi intézkedéseket, köztük a kijárási tilalmat - mondta el az intézkedés kapcsán ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak.     

A Századvég jogi szakértője azután nyilatkozott erről, hogy az Országgyűlés megszavazta a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, felhatalmazva ezzel a kormányt a veszélyhelyzetben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására. A kormányrendeletek hatálya 90 napra hosszabbítható meg, de a parlament ennél korábban is visszavonhatja felhatalmazását.

Hogy döntött a kormány a szigorításokról?
Mivel a szigorító intézkedések, köztük az este 8 és hajnali 5 közötti kijárási tilalom érvényessége március 1-jén, azaz néhány nap múlva lejár, a kormánynak döntenie kellett, hogy meghosszabbítja-e azokat, vagy lesz valami enyhítés.

Koronavírus: Ezeket a szigorító intézkedéseket vezették be novemberben:
- este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lép életbe, csak azok lehetnek az utcán, akik munkába mennek vagy onnan jönnek, vagy egyéb rendkívüli esetben
- minden gyülekezés tilos
- az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges
- este 19:00 kor be kell zárniuk a kisipari szolgáltatóknak (kisüzlet, fodrász, kozmetika, stb.)
- a szállodák csak üzleti vendégeket fogadhatnak, turistákat nem
- általános rendezvénytilalom lép életbe
- családi rendezvényt max 10 főig lehet tartani
- csak a szükséges emberszám lehet ott az esküvőkön (szertartást vezető személyzet, tanúk, pár, szülők), lakodalom tilos
- temetésen max 50 fő vehet részt
- sportmérkőzés csak zárt kapuk mögött rendezhető
- amatőr csapatsport tilos
- fitnesztermek, múzeumok, állatkertek, színházak bezárnak
- felsőoktatás csak online formában, felsőoktatási kollégiumok is bezárnak
- 8. osztály felett digitális oktatás lép életbe
- 14 év alattiak számára (bölcsőde, óvoda, általános iskolák 7. osztályig) nyitva maradnak az intézmények
 

Koronavírus: Március 15-ig minden szigorító intézkedést meghosszabbítanak


Hogy feltehetően a hosszabbítás mellett döntenek, arra Orbán Viktor videóüzenete engedett következtetni, aki kedden arról beszélt, minden marad a régiben, csupán egy dolgot vesznek fontolóra: hogy lehessen látogatni az időseket az idősotthonokban.

Február 25., csütörtökre a beteg- és halálozási számok is nagyot ugrottak: a hivatalos adatok szerint meghalt 120, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4385 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Ezek ismeretében a február 25-ei kormányinfón Gulyás Gergely ismertette a kormány döntését.

Elmondta, a járványügyi szakemberek arra jutottak, hogy az elkövetkező két hétben valószínűleg drámaian romlani fognak a számok, mivel a harmadik hullám elérte az országot és a vírus számtalan mutánsa is megjelent, melyek közös jellemzője, hogy gyorsabban terjednek, mint az eredeti vírus. Ennek értelmében egyelőre március 15-ig meghosszabbítják a korábban elfogadott szigorító intézkedéseket.

Újságírói kérdésre elmondta, egyelőre március 15-ig látnak előre, hogy utána milyen enyhítések várhatók, azt csak a számok ismeretében fogják tudni.
A cél, hogy minél előbb nyithassanak, és ha ez bekövetkezik, akkor a kijárási tilalom feloldása mellett az éttermeket, vendéglátóhelyeket, edzőtermeket fogják előre venni - koncerteket és fesztiválokat, valamint egyéb tömegrendezvényt viszont csak akkor lehet majd tartani, ha az oltásokkal elérjük a társadalmi immunitást. Ehhez minimum 2,5-3 millió oltást kell beadni - egyelőre félmilliónál tartunk.

A miniszter a tájékoztatón tovább hangsúlyozta az oltás fontosságát és hogy mindegy, milyen oltást kap valaki, mert mindegyik megvédi a Covid-fertőzéstől.

- Az emberek életét kizárólag az oltás tudja megvédeni - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatban kiemelte, egyelőre úgy gondolják, a karantén alól lehet mentesülni a birtokában.

Forrás: MTI, Kormányinfó

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.02.25