Müller Cecília: Ha így terjed a vírus, további szigorításokra lesz szükség - Az iskolák bezárása is szóba került

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Müller Cecília: Ha így terjed a vírus, további szigorításokra lesz szükség - Az iskolák bezárása is szóba került Az operatív törzs március 1-jei sajtótájékoztatóján Müller Cecília nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy akár újabb szigorító intézkedést is bevezessenek, és akár az iskolákat is bezárják. Az operatív törzs március 1-jei sajtótájékoztatóján Müller Cecília nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy akár újabb szigorító intézkedést is bevezessenek.

A koronavírus járvány harmadik hulláma itt van, a vírusmutációk miatt a megbetegedések február utolsó hetében ijesztően megugrottak, ezért az országos tisztifőorvos most is azt hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy a vírus megfékezésének egyetlen hatékony módja van: ha minél több embert beoltanak.

Változik az oltási stratégia
Ennek érdekében március 1-től változott az oltási stratégia is: az elérhető 5 vakcinából kettőnél változtattak a második oltás beadásának időpontján. A Pfizer vakcinánál a 21. napról a 35. napra tolják a második oltást. Az AstraZeneca vakcinánál az alkalmazási előirat szerinti maximális időtartamot kihasználva, a 12. héten adják be a második vakcinát. (A Moderna, valamint az orosz és a kínai vakcinák esetében egyelőre nincs változás.)

Müller Cecília:

Mint Müller Cecília hangsúlyozta, akik már megkapták a második oltási időpontjukat, náluk változatlanul akkor fogják beadni az oltást, de akit március elsejével oltanak be az első vakcinaadaggal, ott már az új protokoll szerint jelölik ki a második oltás időpontját.

Müller Cecília: Megfontolják az iskolák bezárását
Újságírói kérdésre ismét előkerült az iskolák bezárásának lehetősége, hogy a mutánsvírusok terjedése lassítható legyen. Erre reagálva a tisztifőorvos kiemelte, szakembereivel minden nap mérlegelik az aktuális helyzetet és értékelik a járványügyi adatokat, és ha úgy látják jónak, elképzelhető, hogy további szigorító intézkedést is bevezetnek, egyebek közt akár az iskolák bezárását.



Galgóczi Ágnes: Elég lenne 2 hétre bezárni az iskolákat és a plázákat
Erről egyébként pár napja Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője is beszélt a HírTv Magyarország Extra című műsorában. Véleménye szerint a mutációk különösen agresszívan terjednek, ezért csökkenteni kell az emberek közötti kontaktusok számát - ennek értelmében érdemes lenne fontolóra venni az általános iskolák és a plázák bezárását akár csak két hétre is, mert "már egy ilyen rövid lezárási időszak komoly eredményeket hozhat".



PDSZ: Zárják be az iskolákat!
Ugyancsak az általános iskolák és egyéb köznevelési intézmények bezárása mellett teszi le a voksát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, akik február 25-én nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz.

Mint írják, a pedagógustársadalom elöregedett, átlagéletkoruk 54 év, sok köztük a krónikus beteg, és mivel nincsenek kiemelten kezelve az oltási programban, egyre többen betegednek meg, ezáltal pedig az intézményekben is terjesztik a vírust. Ezért kérik a miniszterelnök segítségét, hogy ne hagyja őket cserben, "hozza meg ezt a népszerűtlen döntést".

"Kérjük, honfitársaink védelme érdekében rendelje el a digitális munkavégzést valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzés területén!
Ez nem csak a járvány visszahúzódásához járulhat hozzá: ha a zárást követően sor kerül az ágazatban dolgozók beoltására; és szigorú járványügyi protokollokkal felvértezve újra megnyitjuk az intézményeket, akkor nem csak az általános, de a középiskolások is visszatérhetnének a padsorokba."


Forrás: MTI, pdsz.hu
Fotó: MTI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.03.01