Gulyás Gergely: Mégis lesz ügyelet az óvodákban és az iskolákban március 8-tól

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Gulyás Gergely: Mégis lesz ügyelet az óvodákban és az iskolákban március 8-tól Az önkormányzatok kérésére a kormány március 8-tól, hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet. Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-vel.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében hétfőtől április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárnak az óvodák, az iskolák hétfőtől online oktatásra térnek át. Korábban Maruzsa Zoltán arról beszélt, hogy erre az időszakra nem biztosítanak ügyeletet sem az óvodákban, sem az iskolákban, ezért ez fontos változás a március 8-tól érvényes korlátozó intézkedéseket illetően.

Ha lehet, otthon oldják meg a szülők a gyermekfelügyeletet
Gulyás Gergely hozzátette: mindenkit arra kérnek, hogy ha van erre módja, akkor otthon oldja meg a gyermekfelügyeletet.

Lesz ügyelet azoknak a szülőknek, akik nem tudnak otthon maradni
Ha valakinek a munkája nem teszi lehetővé, hogy otthon maradjon gyermekével, vagy nem tud gondoskodni a gyermekfelügyeletről, akkor - az önkormányzatok kérésére - lehetővé teszik, hogy hétfőtől az óvodákban, az iskolákban is legyen gyermekfelügyelet - közölte.



Nem minden munkát lehet otthonról végezni
Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere az MTI-nek elmondta: maguk is tapasztalták, hogy napról napra nő a koronavírus-fertőzöttek száma a gyerekek között, ezért alapvetően egyetértenek a rendkívüli szünetek elrendelésével. Azonban az óvodák és az iskolák bezárása megoldhatatlan problémát okozott több egészségügyi dolgozó és mások esetében is, akiknek a munkáltatója nem tudja biztosítani az otthoni munkavégzést.

Tájékoztatása szerint Kaposváron felmérték, hogy az óvodába járók mintegy tíz százalékának igényelnének gyermekfelügyeletet a szülők. Ezért az önkormányzati szövetség nevében azt kérte a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy biztosítsák a napközbeni gyermekfelügyeletet kis csoportokban, korlátozott létszámmal.

Szita Károly örömét fejezte ki, hogy Gulyás Gergely miniszter támogatta javaslatát, és lehetővé teszik az ügyeletet, amellyel segíteni tudják a családokat.

Már meg is jelent a rendelet
Az ügyeletre vonatkozó szabályokat szombaton közzé is tették a Magyar közlönyben. E szerint:

Az  óvodában és az  iskolában – a  védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet szerint az  óvodákban elrendelt rendkívüli szünet, illetve az  általános iskolákban bevezetett tantermen kívüli, digitális munkarend időtartama alatt – a szülő, törvényes képviselő kérelmére az intézményvezető gondoskodik a gyermekek, tanulók napközbeni felügyeletének megszervezéséről.

A szülő, törvényes képviselő a kérelmét elektronikusan is benyújthatja az intézmény vezetőjének.

A Kormány – tudva, hogy a  szülők számára a  koronavírus-világjárvány harmadik hulláma elleni védekezés érdekében elrendelt rendkívüli óvodai szünet és az általános iskolák tantermen kívüli, digitális munkarendre történő átállása többlet erőfeszítést, újabb megoldandó feladatokat jelent, ugyanakkor tekintettel arra, hogy a  járvány az  oktatási intézményekben is terjed – felkéri a  szülőket, hogy a gyermekfelügyeletet csak a legszükségesebb esetben- különösen munkavégzés, védekezésben való részvétel - vegyék igénybe.

Olvasd el ezt is!
Így változik az élet március 8-tól: Ezek az intézkedések lépnek életbe hétfőtől »


Forrás: MTI, Magyar Közlöny
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.03.06