Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Gulyás Gergely: A lazításnak nincs itt az ideje! - Ez hangzott el a mai Kormányinfón - Szülők Lapja

Gulyás Gergely: A lazításnak nincs itt az ideje! - Ez hangzott el a mai Kormányinfón

Szülőklapja képGulyás Gergely a március 18-ai kormányinfón elmondta, mire jutott a kormány - marad minden a régiben, vagy tovább szigorítanak-e az intézkedéseken március 22-től.

Szerző: Szülők lapja
2021-03-18
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 927 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelenleg a koronavírus járvány harmadik hulláma zajlik, március 18-a, szerdára meghalt 207, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6502 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Lesz-e szigorítás a korábbi intézkedéseken, mi várható március 22-től, amikor lejár a két hét lezárás?

Bár korábban Orbán Viktor arról beszélt, hogy húsvétra már nyitni tud az ország, jelenleg a vírushelyzet harmadik hulláma még mindig felfutóban van, így további szigorításokról is felröppentek pletykák, hogy a vírus terjedését meg lehessen fékezni.

Karikó Katalin biológus, a Pfizerrel közös vakcinát kifejlesztő BioNTech alelnöke a HírTv-nek adott interjújában elmondta, szerinte a járvány Amerikában nyárra, a világ más részein - köztük Magyarországon - pedig csak a nyár végére szorulhat vissza.

Más, optimistább becslések szerint talán már május-júniusra fellégezhetünk - de most még biztosan nem, így a kormánynak is a helyzetnek megfelelő döntéseket kell meghoznia, bármennyire is szeretné már mindenki a nyitást. 

Gulyás Gergely:
 

Koronavírus: Ezek a szigorító intézkedések vannak jelenleg érvényben


Üzletek: Mint ismeretes, az újabb védelmi intézkedések értelmében március 22-éig az üzletek zárva tartanak. Kivételek ez alól az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piacok és a termelői piacok.

Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat.

Az éttermekben továbbra is van lehetőség elviteles vásárlásra, a vendég csak az étel elvitele céljából tartózkodhat a vendéglátóhelyiségben.

Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki. Az önkormányzatok kérésére a kormány biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.

A középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális oktatás.

Ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak az államigazgatásban is, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.

Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. Ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.

A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező, és lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.

A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

A 1,5 méteres távolság tartásával szabadtéren lehet sportolni.

Az igazolt sportolók edzései megengedettek, de meccset csak zárt kapuk mögött lehet tartani.

Szigorították a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

A bértámogatást és az adókedvezményeket kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.

Minden gyülekezés tilos.

A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket.

Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket.

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, korcsolyapályákat.

Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek.

Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg.

A közterületi parkolás továbbra is ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.

A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van.

A rendőrség rendszeresen ellenőrzi a szabályok betartását
A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Intenzíven terjed a vírus
Felhívták a figyelmet arra, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.

Mindenki regisztráljon oltásra, aki eddig nem tette
Hangsúlyozták, hogy mind az öt, Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (102 987) és Pest megyében (73 854) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (30 909), Borsod-Abaúj-Zemplén (30 249) és Hajdú-Bihar megye (29 194). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (11 787).
 

Koronavírus: Kormányinfó március 18 - Milyen döntéseket hozott a kormány?


Gulyás Gergely a mai kormányinfón elmondta, mire jutott a kormány - marad minden a régiben, vagy tovább szigorítanak-e az intézkedéseken március 22-től.

Mint a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, közel vagyunk a szakértők szerint is a harmadik hullám csúcsához, most még nehezebb és súlyosabb a helyzet, mint a második hullám idején volt.

Ami az egészségügyet illeti, iszonyatos munkát végeznek az orvosok és az ápolók, 1700 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy még rendelkezésre áll a betegek fogadására, kapacitásprobléma nincs, de megfeszített munkára van szükség.

A lazításnak nincs itt az ideje
Hangsúlyozta, a lazításnak még nincs itt az ideje, az egyetlen hatékony védekezési mód az oltások folytatása, ezért is szereztek be minél több oltást.

A lényeg, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, csökkentse az emberi érintkezések számát, és ha kellően sokan regisztrálnak és oltatják be magukat, akkor negyedik hullám nem lesz. Számításaik szerint május végére, de legkésőbb júniusra mindenkit beoltanak. Kiemelte, mindegyik oltás hatásos, az AstraZenecáról az a magyar álláspont, hogy a mellékhatások mértéke szerény és nem feltételezhető, hogy összefüggés lenne az oltás és a komplikációk között.

A nyitással kapcsolatban megköszönte, hogy sokan kitöltötték a nemzeti konzultációt, ennek eredményét a hétvégén fogják nyilvánosságra hozni. A beérkezett vélemények alapján fognak arról dönteni, hogyan zajlik majd pontosan a nyitás.

Újságírói kérdésre elmondta, ma nagyon nehéz megjósolni, mikor lélegezhetünk fel teljesen: a szakértők szerint a harmadik hullám március végére fog tetőzni, tehát a tervek szerint néhány hétig kell kibírni, utána számíthatunk a fokozatos nyitásra.

Nem terveznek regionális lezárásokat, egységes szabályok vonatkoznak az egész országra a védekezés tekintetében is.

Elmondta, a maszkviselés kötelező, de továbbra sem tervezik az FFP2-es maszkok kötelezővé tételét.

Orbán Viktor mondja el a továbbiakat holnap
Hogy mi várhat ránk az elkövetkező hetekben, mi lesz március 22. után, arról azonban nem ejtett szót - mint kiemelte, erről Orbán Viktor fog beszámolni pénteken, a Kossuth rádióban, miután tanácskozott az Operatív törzzsel.

Forrás: MTI, Kormányinfó

Címkék: koronavírus, vírushelyzet, kormányinfó, szigorító intézkedések

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyes, gyed, gyet jogosultság meghosszabbítás a járványhelyzet miatt - Ezt jelentette be Novák Katalin
Gyes, gyed, gyet jogosultság meghosszabbítás a járványhelyzet miatt - Ezt jelentette be Novák Katalin

Automatikusan meghosszabbítják a lejáró gyes, gyed és gyet jogosultságokat, a családtámogatási ellátások 2021. április 7-ig járnak minden érintettnek.

tovább a cikkre
Otthonfelújítási támogatás 2021: 4 újabb részlet, amit jó, ha tudsz, ha kihasználnád a milliós támogatást
Otthonfelújítási támogatás 2021: 4 újabb részlet, amit jó, ha tudsz, ha kihasználnád a milliós támogatást

Az otthonfelújítási program részleteivel kapcsolatos újabb kérdésekre válaszolt a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a Facebook-oldalán.

tovább a cikkre
Gulyás Gergely: Mégis lesz ügyelet az óvodákban és az iskolákban március 8-tól
Gulyás Gergely: Mégis lesz ügyelet az óvodákban és az iskolákban március 8-tól

Az önkormányzatok kérésére a kormány március 8-tól, hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Májpüré

Májpüré

Feltétek a főzelékhez >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Sovány baromfimáj (nem lehet liba-, vagy kacsamáj!) Marhamáj Főzeléknövények

Recept:

A megmosott májat a főzeléknövényekkel együtt főzzük, és velük együtt át is törhetjük a szitán. A csecsemőnek először csak fél kávéskanálnyit adjunk, ezt emeljük fokozatosan 2-3 kávéskanálnyi mennyiségre.

Fontos!<(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza