Müller Cecília: 2 új vakcina lesz elérhető Magyarországon - Ezeket engedélyezte az OGYÉI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Müller Cecília: 2 új vakcina lesz elérhető Magyarországon - Ezeket engedélyezte az OGYÉI Két új koronavírus elleni vakcinát engedélyezett az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI): az egyik a kínai CanShino, a másik a Covishield, az AstraZeneca/Oxford Indiában gyártott vektorvakcinája. Két új koronavírus elleni vakcinát engedélyezett az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján március 22-én, hétfőn.

Müller Cecília elmondta, a közeljövőben a kínai CanShino és a Covishield, az AstraZeneca/Oxford Indiában gyártott vektorvakcinája is elérhető lesz Magyarországon. Reményét fejezte ki, hogy a választék bővülésével a beérkező védőoltások mennyisége is nőni fog, mivel a védőoltás "az egyetlen kiút a járványból".



Kifejtette, bár a magyar lakosság 16 százaléka, 1,59 millió ember megkapta már legalább az első védőoltást, a járvány harmadik hullámának még mindig rendkívül dinamikus szakaszát éljük, a megbetegedések legalább 90 százalékát a nagyon fertőző, súlyos megbetegedést okozó brit vírusvariáns okozza.

- Versenyt futunk az idővel, minél több védett személy van, annál inkább le tud csillapodni a járvány - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy fel kell gyorsítani a védőoltások beszerzését és beadását.

Fokozatos nyitás lesz, ha meglesz a megfelelő átoltottság
Közben a kormány hétvégén közzétette az újraindításról szóló online konzultáció eredményeit: a több mint félmillió válaszadó 88 százaléka egyetértett abban, hogy a járványügyi korlátozásokat fokozatosan, lépésről lépésre kell feloldani.

A válaszadók 65 százaléka szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mentesülhessenek egyes korlátozások alól, 74 százaléka az elsők között az este 8 utáni kijárási tilalmat enyhítené, 87 százaléka az éttermek, szállodák nyitását is előrevenné, 75 százaléka támogatja a sportlétesítmények nyitását, 58 százaléka védettségi igazolványhoz kötné a rendezvények látogatását, 79 százaléka osztja azt a véleményt, hogy a járvány végéig csak olyan külföldi léphessen be Magyarországra, aki védett a vírussal szemben - közölte Kocsis Máté.

Ha eléri az átoltottság a 2,5 milliót, akkor kezdődhet el az újraindítás.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.03.22