Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Óvodák, iskolák újranyitása április 19-től: Ezt teheted, ha otthon akarod tartani a gyereket - Maruzsa Zoltán t - Szülők Lapja

Óvodák, iskolák újranyitása április 19-től: Ezt teheted, ha otthon akarod tartani a gyereket - Maruzsa Zoltán tájékoztatója

Szülőklapja képÁprilis 19-én, azaz hétfőn újraindul a jelenléti oktatás az általános iskolák alsó tagozatában, valamint az óvodák is újranyitnak. Mit tehet az a szülő, aki ennek ellenére nem szeretné iskolába engedni a gyermekét?

Szerző: Szülők lapja
2021-04-15
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Április 19-én, azaz hétfőn újraindul a jelenléti oktatás az általános iskolák alsó tagozatában, valamint az óvodák is újranyitnak. Mit tehet az a szülő, aki ennek ellenére nem szeretné iskolába engedni a gyermekét? A mai sajtótájékoztatókon ez volt ma az egyik visszatérő kérdés.

A járványhelyzet alatti fokozatos nyitás egyik elemeként április 19-én újranyitnak az általános iskolák - végül Orbán Viktor szerdai nyilatkozata alapján csak az alsó tagozatban kell visszamennie a gyerekeknek az iskolába jelenléti oktatásra.

Ám a szülők egy része bizonytalan, fél, hogy gyermeke hazaviszi a vírust, ezért nem szívesen engedné közösségbe. Hogyan teheti ezt meg, hogy a gyerek ne szenvedjen hátrányt? Ez a kérdés ma a Kormányinfón is felmerült, ahol Gulyás Gergely mondott néhány szót a témával kapcsolatban.

Mi lesz az iskolákban április 19-től?
Mint kiemelte, távollétet az intézményvezetők engedélyezhetnek, és bár kényszeríteni senkit nem akarnak, hogy iskolába küldje a gyermekét, a hiányzásokat pótolni kell majd. Az ugyanis nem várható el egyetlen alsós pedagógustól sem, hogy kétszer oktasson - mivel elkezdődik a jelenléti oktatás, ezzel egyidőben az online oktatás megszűnik.

Azt is elmondta, azért első körben az alsó tagozatokat nyitják meg, mivel ott eleve sokkal kevesebb a tanár - sokszor egyetlen tanító oktatja az egész osztályt -, ezért a tanár-diák kapcsolat nem olyan intenzív, mint felső tagozatban, ez pedig csökkenti a kockázatokat.

Hogy azonban pontosan mi várható hétfőtől, arról majd Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár fog a későbbiekben beszámolni, tette hozzá.
 

Óvodák és iskolák nyitása április 19-én - A legfontosabb tudnivalók


Maruzsa Zoltán végül az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt részletesebben az óvodák, iskolák újranyitásáról. A köznevelésért felelős államtitkár először kiemelte, azért tudják nyitni az óvodákat, iskolákat, mert egyrészt szépen halad az oltás és javulnak a járványügyi adatok, másrészt jelenleg már 200 ezer azoknak a bölcsődei dolgozóknak, óvodapedagógusoknak és iskolai dolgozóknak a száma, akik megkapták az oltást.Ez történik az óvodákban április 19-től
Mint elmondta, jelenleg az óvodákban gyermekfelügyelet van, vegyes csoportokkal, az április 19-ei nyitást követően viszont azt kérik, hogy minden óvodással a saját óvodapedagógusa foglalkozzon, és ne vonjanak össze csoportokat akkor sem, ha kevesebb gyermeket adnak be a szülők, mert ez növelni fogja a biztonságot.

Ugyanígy az óvodák működéséhez hasonlította az általános iskolák alsó tagozatát is, ahol szintén egyetlen tanító foglalkozik a gyerekekkel, nincs még szaktanári rendszer, ezért kisebb a fertőzésveszély. Mindemellett hangsúlyozta, adataik szerint a vírus kevésbé betegíti meg az óvodás és kisiskolás korosztályt.

Úgy véli, az alsósoknak nagy szükségük van a jelenléti oktatásra, hogy a pedagógus életnagyságban foglalkozzon velük, míg felső tagozattól azért már hatékonyabb az online tanulás - ez is indokolja, miért csak az alsós osztályok számára nyitnak az iskolák.

Az intézményvezetők felé kell jelezni, ha a gyereket nem engedi a szülő iskolába
Természetesen megérti, ha egy szülő nem szeretné óvodába vagy iskolába adni a gyermekét a járványhelyzet alatt. Ehhez nem kell petíciót szervezni, mert a jelenleg érvényben lévő jogszabályok lehetővé teszik, hogy a szülők jelezzék az intézményvezető felé a szándékukat, az ő kompetenciája ezt engedélyezni. Továbbá iskolás gyerek esetén kérni kell azon órák igazolását, melyekről a gyerek hiányzik.

250 óra hiányzás felett osztályozóvizsga kell
Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy 250 óra hiányzás után csak akkor lesz egy gyermeknek érvényes az éve, ha év végén osztályozóvizsgát tesz. Az, hogy egy gyerek nem jár be iskolába és ne is tegyen osztályozóvizsgát, szerinte nem jó ötlet, és nem nézi a gyermek érdekeit, hiszen a magasabb osztályba lépés feltétele, hogy elsajátítja az adott év tananyagát.

Házi feladatok és tananyag
Mivel az órák alsóban jelenléti oktatásban zajlanak, a szülőknek figyelni kell arra, hogy otthon maradó gyermekük megkapja az órán vett anyagot, az esetleges házi feladatokat, hogy a gyerek továbbra is haladni tudjon az osztállyal, hiszen a pedagógustól nem várható el, hogy a jelenléti órák mellett online is leadja a tananyagot.

Csoportbontások és osztálybontások
Ahol ez megoldható, lehetséges csoportbontásban oktatni, ugyanakkor tisztában van vele, hogy az osztályokat nem lehet kettébontani, mivel a pedagóguslétszám véges, technikailag ez nem kivitelezhető.

Továbbra is érvényesek a korábbi járványügyi intézkedések
A nyitással együtt jár, hogy újra érvénybe lépnek a korábbi szabályok: belépéskor lesz hőmérséklet-ellenőrzés, figyelni kell a távolságtartásra, szükséges a rendszeres fertőtlenítés és valószínűleg maszkot is kell viselni, bár ez utóbbira nem tért ki konkrétan az államtitkár.

Megemlítette, a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek fele, kétharmada részt fog venni hétfőn a jelenléti oktatásban, majd fokozatosan a többiek is visszatérnek majd.

Forrás: Operatív törzs sajtótájékoztató

Címkék: maruzsa zoltán, iskolák újranyitása

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Óvodai beiratkozás 2021: Ezt kell tenned, hogy gyermeked szeptembertől óvodába járhasson - Határidők, teendők
Óvodai beiratkozás 2021: Ezt kell tenned, hogy gyermeked szeptembertől óvodába járhasson - Határidők, teendők

2021. április 20-án kezdődik az óvodai beiratkozás, amely május 20-ig tart - tudatta az Oktatási Hivatal. Mit tehetsz, ha nem akarod óvodába adni a gyereket? Mi van, ha a gyerek külföldön jár óvodába?

tovább a cikkre
Általános iskolai beiratkozás 2021: Ezt kell tenned, hogy gyermeked szeptembertől iskolába járhasson
Általános iskolai beiratkozás 2021: Ezt kell tenned, hogy gyermeked szeptembertől iskolába járhasson

A héten már zajlik az általános iskolai beiratkozás a KRÉTA rendszerén belül, személyesen csütörtökön és pénteken, azaz 2021. április 15-én és 16-án lehet beíratni a gyereket az általános iskolába.

tovább a cikkre
Orbán Viktor bejelentést tett: Csak az alsó tagozatok nyitnak április 19-én! - Mit mondott még a miniszterelnök?
Orbán Viktor bejelentést tett: Csak az alsó tagozatok nyitnak április 19-én! - Mit mondott még a miniszterelnök?

Orbán Viktor szerda délután bejelentést tett a Facebook oldalán: a korábbiakkal ellentétben elmondta, április 19-én csak az általános iskolák alsó tagozatai nyitnak.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csőben sült töltött tojás

Csőben sült töltött tojás

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 főtt tojás 20 gr vaj só bors szerecsendió petrezselyemzöld (májpüré, vagy halkrém) Mártáshoz: 20 gr vaj 20 gr liszt 2 dl babatej, vagy tej 20 gr reszelt sajt 1 egész nyers tojás

Recept:

A főtt tojásokat kettévágjuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyem zölddel ízlés szerint máj-, vagy halpürével összekeverjük. Ezt a masszát töltjük a főtt tojások fehérjébe.
(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza