Járványügyi intézkedések 2021: Így változik meg az élet az április 19-ei héttől! - Óvodák, iskolák, vendéglátóhelyek

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Járványügyi intézkedések 2021: Így változik meg az élet az április 19-ei héttől! - Óvodák, iskolák, vendéglátóhelyek 2021. április 19-ei héttől sok minden megváltozik az országban: milyen intézkedések lépnek életbe? Mi az, ami még nem változik? 2021. április 19-ei héttől sok minden megváltozik az országban az oltások növekedésével - milyen intézkedések lépnek életbe? Mi az, ami még nem változik? A kormányrendelet-módosítások az április 15-ei, csütörtöki Magyar Közlönyben olvashatóak.

A védelmi intézkedések maradnak
A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, április 19. után is kötelező lesz a közterületeken:
- a maszkviselés,
- a távolságtartás,
- valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is - közölték a kormany.hu oldalon csütörtökön.

Mint írják, az oltási program előrehaladásával párhuzamosan közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok, az óvodák és az iskolák alsó tagozatai is készülhetnek a nyitásra.

Nyithatnak a teraszok, kerthelyiségek 3,5 millió beoltott után
A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. Ez várhatóan a jövő héten bekövetkezik, hiszen mostanra már 3 millió 90 ezernél is többen kaptak oltást - tájékoztattak. Mindemellett jelentős segítség a vendéglátóhelyek számára, hogy a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat.



A vendéglátósok már készülhetnek a teraszok nyitására. A jogszabály szerint:
- a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva
- az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen
- a vendégnek akkor kell maszkot viselni, ha elvitelre kér ételt, italt és emiatt a vendéglátóhelyiségben tartózkodik
- ugyancsak kell maszkot viselnie a vendégnek, ha a mellékhelyiséget használja

Gulyás Gergely korábban elmondta, nem kötelezik a vendéglátóhelyiségek dolgozóit az oltásra.

Ha valaki nem tartja be a szabályokat
Felhívták a figyelmet arra, hogy a védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni.

A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető.

A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén ötezer forinttól ötszázezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható - közölték.

Egyéb vendéglátóhelyek
Tájékoztattak arról is, hogy a munkahelyi, iskolai, kórházi menzák és büfék nyitva lehetnek.
A szálláshelyen található étterem és bár csak az ott megszálló - üzleti céllal érkezett - vendéget szolgálhatja ki.

Óvodák és általános iskolák nyitása hétfőtől
Kiemelték: április 19-én, hétfőn az óvodák újranyithatnak, az általános iskolák alsó tagozatai - az 1-4. évfolyamokon - pedig visszatérnek a rendes, tantermi oktatásra. Az óvodák és alsó tagozatok nyitásáról bővebben itt írtunk »



A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz.

A felnőttképzésben szintén április 19-től ismét lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása.

Az óvodák, iskolák nyitásáról Müller Cecília is beszélt az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, érdemes a gyermekünkkel beszélni arról, hogyan tudnak odafigyelni a higiénés szabályokra - hogyan kell helyesen tüsszenteni, köhögni, illetve hogy legyen saját kulacsuk és ne egymás szendvicséből falatozgassanak.

Határellenőrzés
Hozzátették: a kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést, amelynek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést.

Gyógykezelések a gyógyfürdőkben
Ugyancsak hétfőtől 4 budapesti fürdőben - a Széchenyi, a Szt. Lukács, a Paskál és a Pesterzsébeti fürdőkben - igénybe vehetők egyes gyógykezelések a beutalóval rendelkező betegek számára, erről bővebbet itt »

SMA-s gyerekek támogatása
Ugyancsak áprilistól már támogatja az állam a 700 milliós Zolgensma kezelést, erről Kásler Miklós beszélt a Facebook-oldalán, részletek itt »

Forrás: MTI, Magyar Közlöny
Fotó: Pixabay, MTI/Soós Lajos

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.04.16