Gulyás Gergely: Szombaton nyithatnak a teraszok, meghosszabbítják a veszélyhelyzetet őszig - Ez hangzott el a Kormányinfón

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Gulyás Gergely: Szombaton nyithatnak a teraszok, meghosszabbítják a veszélyhelyzetet őszig - Ez hangzott el a Kormányinfón Hamarosan meglesz a 3,5 millió beoltott, nyithatnak a teraszok - Egyebek közt erről beszélt Gulyás Gergely az április 23-ai, csütörtöki kormányinfón. Amint a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, Pintér Sándor belügyminiszter, az operatív törzs vezetője a Magyar Közlönyben közzétett közigazgatási határozatban megállapítja, hogy a védőoltásban részesültek száma elérte a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokozatához szükséges létszámot. Mit jelent ez pontosan?

Sokan várják már, hogy ha a 3,5 millió beoltottat elérjük, nyitnak a teraszok és kerthelyiségek. Ezzel együtt azonban az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - erre hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese az április 20-ai, keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert emlékeztetett: ebben a fokozatban a teraszok és kerthelyiségek
- 5:00 óra és 21:30 között lehetnek nyitva,
- a vendégeknek nem kell maszkot viselniük, csak a belső terekben, ahol a megrendelt étel, ital elviteléhez szükséges ideig, valamint a mellékhelyiség használata idejére szabad tartózkodni,
- az üzemeltetők és az alkalmazottak azonban a vendéglátóhely teljes területén kötelesek maszkot viselni

Hangsúlyozta: a teraszok és kerthelyiségek nyitásával a kijárási tilalom nem szűnik meg, mindenkinek haza kell érnie 22:00 óráig.



Csütörtöki Kormányinfó
Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón ehhez kapcsolatban azt is elmondta, valószínűleg április 23-án, pénteken érjük el a 3,5 millió beoltottat, ami azt jelenti, hogy az ezt követő naptól, azaz április 24. szombattól nyithatnak a teraszok és kerthelyiségek.

A miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta az oltások fontosságát, mint kiemelte, jövő héten meglehet a 4 millió, sőt, akár a 4,5 millió beoltott is - hogy a nyitás következő szakaszában milyen újabb enyhítések várhatók, arról Orbán Viktor fog beszámolni a napokban.

A veszélyhelyzet valóban meghosszabbítják az őszi parlamenti időszak nyitását követő 15. napig, de mint Gulyás Gergely kiemelte, ez nem azt jelenti, hogy eddig is tart majd a veszélyhelyzet - ha a járvány hamarabb véget ér, a kormány döntést fog hozni a veszélyhelyzet megszüntetéséről korábban is.

A veszélyhelyzet fenntartása azt célozza, hogy az ország cselekvőképessége megmaradjon és hatékony intézkedéseket lehessen bevezetni a járvány leküzdése érdekében.

Továbbra is mindenkit oltakozásra szólít fel, mint megemlítette, 6 millió beoltott fölött alakulhat ki a nyájimmunitás. Új rendszert is bevezetnek az oltásokkal kapcsolatban: egyelőre a 4 egyetemi klinikán vezetik be az online foglalási rendszert, ahol a már regisztráltak időpontot foglalhatnak oltásra, és ha a rendszer beválik, máshol is alkalmazzák majd.

Újságírói kérdésre elmondta, nálunk azért nem lesznek ingyenes koronavírustesztek, mint Ausztriában, mert nem a tesztelés a megoldás, hanem az oltás, és van vagy a közeljövőben lesz annyi oltóanyagunk, hogy a regisztráltakat mind be tudják oltani.

Forrás: MTI, Kormányinfó

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.04.22