Orbán Viktor: Szombattól nyitnak az állatkertek, mozik, edzőtermek - Hova mehet, akinek van védettségi igazolványa?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Orbán Viktor: Szombattól nyitnak az állatkertek, mozik, edzőtermek - Hova mehet, akinek van védettségi igazolványa? Újabb szakaszhatárhoz érkezünk a járvány elleni küzdelemben, szombattól a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek. Újabb szakaszhatárhoz érkezünk a járvány elleni küzdelemben, szombattól a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Szombattól további nyitás
A kormányfő azt mondta, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.

Minderről részletesebben Gulyás Gergely is beszélt a tegnapi Kormányinfón, korábbi cikkünket itt találod »

Orbán Viktor: Szombattól nyitnak az állatkertek, mozik, edzőtermek - Hova mehet, akinek van védettségi igazolványa?

Csütörtök estére már több mint 3,91 millióan megkapták az oltásukat, ezért pénteken biztos eléri a négymilliót a beoltottak száma, így május 1-jén, szombaton életbe léphetnek az új szabályok - közölte a miniszterelnök.

Ezek a változások lesznek szombattól:
- A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul
- Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni
- A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik
- A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik
- A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is
- Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek
- A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják
- A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken
- A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Május 10. után oltják a 16-18 éveseket
A 16 és 18 év közöttiek oltása Pfizer-vakcinával az érettségiket követően, május 10-e után indul - tudatta a kormányfő.

Annyi vakcina van Magyarországon, hogy az összességében mindenki számára elegendő, aki be akarja magát oltatni. Most már csak az embereken múlik, hogy fölvegyék az oltást - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök leszögezte, még nem vagyunk túl a járványon, felelősségteljesen kell viselkednünk.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Fischer Zoltán

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.04.30