Érettségi 2021: Novák Katalin megmutatta az érettségi bizonyítványát, Orbán Viktor a gimnáziumi tablóképét

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Érettségi 2021: Novák Katalin megmutatta az érettségi bizonyítványát, Orbán Viktor a gimnáziumi tablóképét 2021. május 3-án reggel - a járványügyi szabályok betartásával - országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Novák Katalin és Orbán Viktor is üzent az érettségizőknek. 2021. május 3-án reggel - a járványügyi szabályok betartásával - országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.

Járványügyi szabályokat be kell tartani
Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár korábban elmondta: egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat - a másfél méteres távolság betartásával -, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata - nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak -, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott - közölte az államtitkár.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.



2 feladatlapot kell megoldani
Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyar vizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.

Novák Katalin bizonyítványa
Az érettségi indulásának apropóján Novák Katalin megmutatta az érettségi bizonyítványát a Facebook-oldalán. Mint ebből kiderül, színjelesre érettségizett annak idején - a tárca nélküli miniszter így kívánt sok sikert az idei érettségizőknek.



Orbán Viktor pedig a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumba látogatott el, ahova annak idején ő is járt. Mint elmondta, az osztályukban 36-an voltak, 6 fiú, 30 lány - "Életem legszebb évei voltak ezek", idézte fel a miniszterelnök. Azt is kiemelte, hálával gondol a tanáraira, akik embert próbáltak belőlük faragni.



- Tudom, hogy a mostani érettségi nehezebb, mert nem volt személyes felkészülési lehetőség, mert digitális oktatás volt, azt kívánom minden érettségizőnek, hogy minden tanulásra fordított óra, minden gondolat, minden tétel, amit megtanultak, biztosan eszükbe fog jutni és szép élményként marad meg majd az érettségi - zárta a miniszterelnök a videóját.

Forrás: MTI, Facebook/Orbán Viktor, Facebook/Novák Katalin
Kezdőfotó: MTI/Árvai Károly (2020-as érettségi)

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.05.03