Adóbevallás 2021: Már csak pár napod van az szja-bevallás határidejéig! - Az 1+1 százalékról is eddig rendelkezhetsz

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Adóbevallás 2021: Már csak pár napod van az szja-bevallás határidejéig! - Az 1+1 százalékról is eddig rendelkezhetsz A tervezetek május 20-án éjfélkor bevallássá válnak, kivéve az őstermelőkét, az áfás magánszemélyekét, és az egyéni vállalkozókét. Még 2 napig lehet módosítani a személyi jövedelemadókról készített adóhatósági bevallástervezetet - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) május 17-én, hétfőn az MTI-vel.

A tervezetek május 20-án éjfélkor bevallássá válnak, kivéve az őstermelőkét, az áfás magánszemélyekét, és az egyéni vállalkozókét.

Online kell jóváhagyni
A közlemény szerint május elejéig a NAV több mint 400 ezer KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosító) nem rendelkező adózót értesített postán a bevallási tervezetről. Az azonosítóval rendelkezők az eSZJA felületen tekinthetik meg a tervezetet.



Mit tölts ki, ha visszajár az adódból vagy részletfizetést kérsz?
Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor, és részletfizetést kérnének, azoknak a bevallási tervezet személyre szabott kiegészített nyilatkozatát kell kitölteniük.

Visszaigényelhető adó esetén a kiutaláshoz bankszámlaszámot, vagy postacímet kell közölni. Rendelkező nyilatkozatok esetében az átutaláshoz a pénztár, szolgáltató, nyugdíjbiztosító nevét, adószámát, bankszámlaszámát kell feltüntetni - olvasható a közleményben.

Rendelkezz az 1+1 százalékról
Idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezz az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadód 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2021. május 20-áig, az szja-bevallástól függetlenül is megteheted.

Magánszemélyként idén is dönthetsz úgy, hogy a megfizetett személyi jövedelemadójának 1%-át felajánlod egy regisztrált civilszervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, 2021-ben a Nemzeti Tehetség Programnak.

Függetlenül az adóbevallástól is rendelkezhetsz
Az szja 1+1%-os felajánlásáról - függetlenül attól, hogy a 2020-as személyijövedelemadó-bevallást hogyan nyújtod be - a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhetsz.

Ha a magánszemély rendelkezik elektronikus tárhellyel, nyilatkozatát a legegyszerűbb módon, elektronikusan nyújthatod be az e-SZJA webes felületen az online kitöltő segítségével vagy az ÁNYK segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 20EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papíralapon postán, vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, illetve meghatalmazott útján nyújthatod be.
További részletek a NAV honlapján »

Forrás: MTI, NAV
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.05.18