Maszkviselés szabályai 2021. május: Közterületek, üzletek, megállók, tömegközlekedés - Hol nem kell maszk?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Maszkviselés szabályai 2021. május: Közterületek, üzletek, megállók, tömegközlekedés - Hol nem kell maszk? Megvan az ötmilliomodik beoltott magyar állampolgár is, ezért nem kell többé maszkot viselni a közterületeken. De mi a helyzet a megállókkal, üzletekkel, postával, orvosi rendelővel, tömegközlekedési eszközökkel? Megvan az ötmilliomodik beoltott magyar állampolgár is, ezért az operatív törzs úgy döntött, hogy szombattól nem kell többé maszkot viselni a közterületeken - ezt jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon közzétett videoüzenetében május 22-én.

A kormányfő szombaton úgy fogalmazott, ez a döntés azt jelenti, hogy "búcsút inthetünk a maszkunknak, elköszönhetünk tőle. Itt a vége, fuss el véle".

Goodbye, maszk!
A miniszterelnök emlékeztetett, hónapok óta mondják, hogy "ha vissza akarjuk kapni a normális, egészséges, derűs életünket, akkor a vírussal szemben az oltással védekezhetünk sikeresen".

"Ezt a célt most elértük!" - jelentette ki Orbán Viktor, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki beletette ebbe a munkáját, köztük azoknak is, akik vállalták, hogy beoltatják magukat.

A miniszterelnök arra kérte azokat, akik még nem oltatták be magukat, hogy az eredmények megőrzése érdekében vegyék fel az oltást.

"Kedves Maszk! Viszontlátásra! Goodbye!" - zárta videoüzenetét Orbán Viktor.



A megállókban sem kell
Ezzel kapcsolatban a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel azt közölte, hogy a MÁV, a MÁV-HÉV és a Volánbusz állomásain és megállóhelyein a járványügyi korlátozások enyhítésével összhangban már nem kötelező arcmaszk viselése.

A járatokon még mindig kötelező
Ugyanakkor hozzátették: a vonatokon, a héveken és a buszokon, valamint a zárt utasforgalmi helyiségekben továbbra is viselni kell a szájat és orrot eltakaró maszkot.

Tehát a maszkviseléssel kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok - a nyitott peronon várakozás kivételével - továbbra is érvényesek: a hatodik életévüket be nem töltött kiskorúak kivételével mindenkinek maszkot kell viselni.

Büntetik, akin nincs maszk
A közlekedési társaságok járatain folyamatosan ellenőrzik az utasok maszkviselési kötelezettségének betartását. A szabályszegő utast először figyelmeztetik. Ha a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, 8000 forintos pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból. További ellenszegülés esetén pedig a vonatok személyzete rendőri segítséget is kérhet, hogy a renitens utassal szemben intézkedjen és feljelenést tegyen - olvasható a közleményben.

A MÁV-Volán-csoport vállalatai továbbra is arra kérik utasaikat, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és a személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket.

Beltéren is oda kell figyelni a maszkviselésre
Ugyancsak kötelező a maszkviselés az üzletekben, bevásárlóközpontokban, kórházakban és rendelőintézetben, vagy épp a postán és a kormányablakoknál.

Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.05.25