Egészségügy átalakítása: Központosítanák a kórházi ellátást, a kisebb kórházakban csak nappal lehetne szülni

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Egészségügy átalakítása: Központosítanák a kórházi ellátást, a kisebb kórházakban csak nappal lehetne szülni Nagy átalakítás várhat a kórházakra, a kisebb vidéki kórházakban csak járóbeteg ellátás és az egynapos beavatkozások lennének, a nagyobb műtéteket és az ügyeleteket, köztük a szülést átvennék tőlük a nagyobb megyei kórházak. Nagy átalakítás várhat a kórházakra, a kisebb vidéki kórházakban csak járóbeteg ellátás és az egynapos beavatkozások lennének, a nagyobb műtéteket és az ügyeleteket, köztük a szülést átvennék tőlük a nagyobb megyei kórházak.

Legalábbis ezt javasolja az Országos Kórházi Főigazgatóság által készített, 2021. június 4-ei keltezésű dokumentum, mely az RTL Klub híradójának birtokába jutott.

Ebben egyebek közt arról írnak, hogy bár kórházakat nem akarnak megszüntetni, de az ellátás minőségének javítása érdekében központosítanának, ezért:
- közel 2500 aktív ágy megszűnne
- 6 kórházban megszűnne az aktív ellátás
- 1 kórházban a krónikus ellátás is
- 13 kisebb kórházban átalakulna vagy meg is szűnne a műtétes ellátás

A megyei kórházakban sem tudnának feltétlenül minden beavatkozást elvégezni, a speciális tudást vagy különleges orvosi műszereket igénylő beavatkozások igénybevétele csak a térségi központokban, jellemzően az egyetemeken vagy a centrumkórházakban lenne lehetséges.



Mi a helyzet a szülészetekkel?
Külön kitér a dokumentum a szülészetekre is, ahol kiemelik, a kormány családközpontú szemlélete okán elvárás, hogy a városi kórházakban is legyen szülészet, de mivel kevés az orvos, ezért itt is szükség van központosításra.

Ezért a kisebb kórházakban csak nappal lehetne szülni, ügyeleti időben a nagyobb, vagy megyei kórházakba kellene mennie a kismamáknak - ilyen esetben születési helyként az anya lakcímét lehetne bejegyeztetni anyakönyvezéskor.

Ez egyelőre csak egy javaslat
Az Országos Kórházi Főigazgatóság azt írja, ez egy munkaanyag, ami előkészítési fázisban van, a benne szereplő átalakítások nem véglegesek, döntés nem született ez ügyben. Az RTL Klub Híradója megkérdezte a kormányt is, de nem kaptak választ arra a kérdésre, hogy támogatnák-e ezeket az átalakításokat.

Még kevesebb orvos lesz?
Közben elképzelhető, hogy június közepétől további orvosok és egészségügyi dolgozók hagyják el a pályát, ezért talán még inkább indokolt egy szervezeti átalakítás.



Ahogy a Telex kiszúrta, a 2021. június 7-ei Magyar Közlöny egyik rendelete értelmében június 15-től hatályát veszti az a korábbi rendelet, ami kimondta, hogy a veszélyhelyzet alatt nem mondhatnak fel az egészségügyben dolgozók - a hivatkozott 530/2020. (XI. 28.) Korm. rendelet 2. §-a ugyanis nem más, mint a felmondási tilalom. A veszélyhelyzet viszont egyelőre továbbra is fennáll őszig, ahogy azt korábban rendeletbe adták.

Források: jelölve
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.06.09