Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Egészségügy átalakítása: Központosítanák a kórházi ellátást, a kisebb kórházakban csak nappal lehetne sz - Szülők Lapja

Egészségügy átalakítása: Központosítanák a kórházi ellátást, a kisebb kórházakban csak nappal lehetne szülni

Szülőklapja képNagy átalakítás várhat a kórházakra, a kisebb vidéki kórházakban csak járóbeteg ellátás és az egynapos beavatkozások lennének, a nagyobb műtéteket és az ügyeleteket, köztük a szülést átvennék tőlük a nagyobb megyei kórházak.

Szerző: Szülők lapja
2021-06-09
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Nagy átalakítás várhat a kórházakra, a kisebb vidéki kórházakban csak járóbeteg ellátás és az egynapos beavatkozások lennének, a nagyobb műtéteket és az ügyeleteket, köztük a szülést átvennék tőlük a nagyobb megyei kórházak.

Legalábbis ezt javasolja az Országos Kórházi Főigazgatóság által készített, 2021. június 4-ei keltezésű dokumentum, mely az RTL Klub híradójának birtokába jutott.

Ebben egyebek közt arról írnak, hogy bár kórházakat nem akarnak megszüntetni, de az ellátás minőségének javítása érdekében központosítanának, ezért:
- közel 2500 aktív ágy megszűnne
- 6 kórházban megszűnne az aktív ellátás
- 1 kórházban a krónikus ellátás is
- 13 kisebb kórházban átalakulna vagy meg is szűnne a műtétes ellátás

A megyei kórházakban sem tudnának feltétlenül minden beavatkozást elvégezni, a speciális tudást vagy különleges orvosi műszereket igénylő beavatkozások igénybevétele csak a térségi központokban, jellemzően az egyetemeken vagy a centrumkórházakban lenne lehetséges.Mi a helyzet a szülészetekkel?
Külön kitér a dokumentum a szülészetekre is, ahol kiemelik, a kormány családközpontú szemlélete okán elvárás, hogy a városi kórházakban is legyen szülészet, de mivel kevés az orvos, ezért itt is szükség van központosításra.

Ezért a kisebb kórházakban csak nappal lehetne szülni, ügyeleti időben a nagyobb, vagy megyei kórházakba kellene mennie a kismamáknak - ilyen esetben születési helyként az anya lakcímét lehetne bejegyeztetni anyakönyvezéskor.

Ez egyelőre csak egy javaslat
Az Országos Kórházi Főigazgatóság azt írja, ez egy munkaanyag, ami előkészítési fázisban van, a benne szereplő átalakítások nem véglegesek, döntés nem született ez ügyben. Az RTL Klub Híradója megkérdezte a kormányt is, de nem kaptak választ arra a kérdésre, hogy támogatnák-e ezeket az átalakításokat.

Még kevesebb orvos lesz?
Közben elképzelhető, hogy június közepétől további orvosok és egészségügyi dolgozók hagyják el a pályát, ezért talán még inkább indokolt egy szervezeti átalakítás.Ahogy a Telex kiszúrta, a 2021. június 7-ei Magyar Közlöny egyik rendelete értelmében június 15-től hatályát veszti az a korábbi rendelet, ami kimondta, hogy a veszélyhelyzet alatt nem mondhatnak fel az egészségügyben dolgozók - a hivatkozott 530/2020. (XI. 28.) Korm. rendelet 2. §-a ugyanis nem más, mint a felmondási tilalom. A veszélyhelyzet viszont egyelőre továbbra is fennáll őszig, ahogy azt korábban rendeletbe adták.

Források: jelölve
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Címkék: szülés, járóbeteg ellátás, központosítás, egészségügy

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen bögrét vagy tányért vettél a gyereknek, ne használd, balesetveszélyes!
Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen bögrét vagy tányért vettél a gyereknek, ne használd, balesetveszélyes!

A gyerekeknek gyártott edények forró anyaggal, étellel vagy itallal megtöltve eltörhetnek, és így égési sérüléseket okozhatnak, figyelmeztet a Nébih.

tovább a cikkre
Covid elleni védőoltás gyerekeknek: A 12-16 éves korosztályt is bevonják az oltási kampányba Németországban
Covid elleni védőoltás gyerekeknek: A 12-16 éves korosztályt is bevonják az oltási kampányba Németországban

A 12-16 éves korosztályt is bevonják az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltás beadásának kampányába Németországban.

tovább a cikkre
Termékvisszahívás: Műanyag darabkák lehetnek a babakekszben! - Ha ilyet vettél, ne add a gyereknek, hanem vidd vissza
Termékvisszahívás: Műanyag darabkák lehetnek a babakekszben! - Ha ilyet vettél, ne add a gyereknek, hanem vidd vissza

Műanyagszál esetleges előfordulása miatt a DETKI Keksz Kft. visszahívta a 180 gramm kiszerelésű DETKI Bio Babakekszet és a Lupilu Bio babakekszet.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges húsgolyók

Zöldséges húsgolyók

Feltétek a főzelékhez >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 60 g darált csirkemell 30 g sárgarépa 20 g petrezselyemgyökér fél db tojás só petrezselyemzöld kakukkfű

Recept:

A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret apróra reszeljük, hozzákeverjük a darált húst, fűszerezzük és hozzákeverjük a tojást. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle és forró, enyhén sós vízben megfőzzük őket.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Orrcseppfüggőség, orrspray függőség: Tünetei, kezelése, leszokás - Gyerekeknél is kialakulhat, akár 1 hét alatt is

vissza vissza