"Gyermekeink jövője a tét" - Gyermekvédelmi népszavazást ír ki a kormány, 5 kérdésre várják a választ

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány öt kérdésben, jelentette be a miniszterelnök 2021. július 21-én, szerdán. Gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány öt kérdésben - jelentette be a miniszterelnök 2021. július 21-én, szerdán.

Orbán Viktor a Facebookon közzétett videóban hangsúlyozta: Brüsszel az elmúlt hetekben egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt. A magyar törvények nem engedik a szexuális propagandát az óvodákban, az iskolákban, a televíziókban és a reklámokban - közölte.

Szexuális propagandát nem engednek
Kiemelte: Brüsszel most az oktatási törvény és a gyermekvédelmi szabályok módosítását követeli. "Sérelmezik, hogy nálunk nem lehetséges az, ami Nyugat-Európában már állandósult", ott az LMBTQ-aktivisták bejárnak az óvodákba és az iskolákba, ők végzik a szexuális felvilágosítást - mondta.

Hozzátette: "nálunk is ezt akarják", ezért a brüsszeli bürokraták fenyegetőznek, kötelezettségszegési eljárásokat indítanak, "vagyis visszaélnek a hatalmukkal".



"A gyermekeink jövője a tét"
Kijelentette: "a gyermekeink jövője a tét, ezért ebben a kérdésben nem engedhetünk". Amikor a hazánkra nehezedő nyomás ilyen erős, akkor csak a közös népakarat tudja megvédeni Magyarországot, ezért a kormány úgy döntött, hogy népszavazást kezdeményez öt kérdésben - közölte, majd felsorolta a kérdéseket.

A népszavazás 5 kérdése:
- "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?"

- "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?"

- "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?"

- "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?"

- "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?"

A kormány még aznap benyújtotta a gyermekvédelmi népszavazás kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB).

60 napjuk van a kérdéssor hitelesítésére
A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n az NVB-hez 2021-ben benyújtott országos népszavazási kezdeményezések között szerda délután már meg is jelentek a kormány által benyújtott kérdések.

Az NVB-nek a szerdai benyújtástól számítva 60 napja van arra, hogy döntsön a kérdés hitelesítéséről. Az NVB akkor hitelesíti a kérdést, ha az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésről van szó, és ha nem ütközik tiltott tárgykörbe - például a költségvetés vagy nemzetközi szerződések ilyen tárgykört jelentenének -, továbbá, ha egyértelmű a kérdés megfogalmazása.

Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához, amelynek 90 napja van arra, hogy jogerősen eldöntse, a népszavazásra feltenni kívánt kérdés hitelesíthető-e.

Forrás: MTI
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.07.22