Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Gyermek láthatása az őszi szünetben - Szülők Lapja

Gyermek láthatása az őszi szünetben


Számos alkalommal okoz problémát a különélő szülő és gyermek közötti kapcsolattartáson belül az évközi szünetek elosztásának a rendje, hiszen a legtöbb esetben ezt a szülők kötelesek egymás között megfelezni. Ebben próbálunk most segíteni gyakorlati példákon keresztül.

Szerző: Dr. Gaál Edina
2015-10-20
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2486 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az őszi szünet idén 2015. október 26-ától október 30-ig tart. Ez azt jelenti, hogy ezeken a munkanapokon lesz tanítási szünet az iskolákban. A valóságban azonban a szünet meghosszabbodik az előtte és utána következő hétvégével, valamint az október 23-i péntekkel, ami munkaszüneti nap. A szünet előtti utolsó tanítási nap október 22. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap november 2. (hétfő).

Hogyan alakul ilyen esetben a láthatás? Vitás helyzetekben a szülők kénytelenek szorosan értelmezni a bírósági ítéletben, vagy végzésben foglaltakat, azonban ettől célszerű lenne eltérni a gyermek érdekében.

A gyermek láthatása az őszi szünetben - 2 példa


Szorosan értelmezve a szünet fele csak az október 26-30-ig tartó időszak felét jelenti, azaz 2 napot. Emellett a szülőknek továbbra is marad az egymás között megosztott 2 hétvégéjük (páros-páratlan). Ebből az osztásból hivatalosan kimarad az október 23., hiszen az csak egynapos naptári ünnepnap. Ez esetben a szülők csak az OKM rendeletben meghatározott szünetet osztják fel egymás között (jelen esetben az október 26. és október 30. napja közé eső időszakot), a folyamatos kapcsolattartás pedig változatlanul megmarad. Példánk szerint ez esetben a kapcsolattartásra jogosult fél (a folyamatos kapcsolattartás keretében) péntek délután 16 órától elviszi a gyermeket, majd vasárnap délután 16 órára hazaviszi és csütörtök reggel 9-től péntek este 18 óráig az őszi szünet keretében ismét elviszi a gyermeket 2 napra. A fenti példán szemléltetve is érzékelhető, hogy ez esetben a gyermeket a szülők feleslegesen rángatják kétszer ide-oda, viszont ez esetben maradéktalanul betartják a lefektetett kapcsolattartást.

Rugalmas értelmezés esetén, a gyermek érdekeit szem előtt tartva, a szünetek esetében érdemesebb, és célravezetőbb az OKM rendeletben meghatározott szünetet, valamint a hétvégéket összevonni és mindezt megfelezni a szülők között. Ebben az esetben a fenti példa így fest: az éppen kapcsolattartásra jogosult szülő 23-án, pénteken délután 16 órától elviszi a gyermeket és csak kedden este 18 órára viszi haza, vagy szerdán reggel/délben/este viszi el és vasárnap este 18 órára hozza őt vissza.

Bízom benne, hogy mindenki megtalálja a gyermeke számára legideálisabb megosztási módot és ebben a szülők együtt is tudnak majd működni.

Címkék: gyermek láthatása, őszi szünet, különélés, válás, kapcsolattartás, különélő szülő,

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Egyedülálló szülők – gondok a láthatásban

A válás után a láthatás sajnos gyakran akadályba ütközik. Mindkét fél részéről előfordulhatnak problémák, sőt akár a gyermek is megtagadhatja a kapcsolattartást. A törvény szigorúan rendelkezik a láthatással kapcsolatban, ahogy szakértőnk, Dr. Gaál Edina írásából ez kiderül.

tovább a cikkre
A gyermektartásdíj

A családjogi kérdéskörök bemutatása során először a gyermektartásdíjjal foglalkozunk, mert ez a gyermeket nevelő szülőket leginkább foglalkoztató témakör. A gyermektartásdíj kapcsán a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy a bíróság mi alapján állapítja meg a fizetendő gyermektartásdíjat, másrészt pedig, hogy hogyan alakulhat a gyermektartásdíj mértéke?

tovább a cikkre
Egyedülálló szülőknek járó juttatások

Sajnos manapság egyre több szülő egyedül neveli gyermekét, ami elsősorban a válások számának növekedésével magyarázható. Mivel az egyedülálló szülőknek egyedül kell fizetniük a költségeket, a rezsitől a ruházkodásig, az étkezéstől a kikapcsolódásig, így az Állam, az Önkormányzatok, illetve a szolgáltatók plusz juttatásokat, illetve kedvezményeket biztosítanak számukra.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Ribizli túróval

Ribizli túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Ribizli Túró

Recept:

A leszárazott, megmosott gyümölcsöt áttörjük, a már áttört túróval habosra keverjük. A túró mennyisége a ribizli lédússágától függ.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Folyadékbevitel: Mennyit és mit kell inni terhesség alatt, szoptatáskor, babáknak, gyerekeknek, felnőtteknek?

vissza vissza