Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Gyermek láthatása az őszi szünetben - Szülők Lapja

Gyermek láthatása az őszi szünetben


Számos alkalommal okoz problémát a különélő szülő és gyermek közötti kapcsolattartáson belül az évközi szünetek elosztásának a rendje, hiszen a legtöbb esetben ezt a szülők kötelesek egymás között megfelezni. Ebben próbálunk most segíteni gyakorlati példákon keresztül.

Szerző: Dr. Gaál Edina
2015-10-20
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1757 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az őszi szünet idén 2015. október 26-ától október 30-ig tart. Ez azt jelenti, hogy ezeken a munkanapokon lesz tanítási szünet az iskolákban. A valóságban azonban a szünet meghosszabbodik az előtte és utána következő hétvégével, valamint az október 23-i péntekkel, ami munkaszüneti nap. A szünet előtti utolsó tanítási nap október 22. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap november 2. (hétfő).

Hogyan alakul ilyen esetben a láthatás? Vitás helyzetekben a szülők kénytelenek szorosan értelmezni a bírósági ítéletben, vagy végzésben foglaltakat, azonban ettől célszerű lenne eltérni a gyermek érdekében.

A gyermek láthatása az őszi szünetben - 2 példa


Szorosan értelmezve a szünet fele csak az október 26-30-ig tartó időszak felét jelenti, azaz 2 napot. Emellett a szülőknek továbbra is marad az egymás között megosztott 2 hétvégéjük (páros-páratlan). Ebből az osztásból hivatalosan kimarad az október 23., hiszen az csak egynapos naptári ünnepnap. Ez esetben a szülők csak az OKM rendeletben meghatározott szünetet osztják fel egymás között (jelen esetben az október 26. és október 30. napja közé eső időszakot), a folyamatos kapcsolattartás pedig változatlanul megmarad. Példánk szerint ez esetben a kapcsolattartásra jogosult fél (a folyamatos kapcsolattartás keretében) péntek délután 16 órától elviszi a gyermeket, majd vasárnap délután 16 órára hazaviszi és csütörtök reggel 9-től péntek este 18 óráig az őszi szünet keretében ismét elviszi a gyermeket 2 napra. A fenti példán szemléltetve is érzékelhető, hogy ez esetben a gyermeket a szülők feleslegesen rángatják kétszer ide-oda, viszont ez esetben maradéktalanul betartják a lefektetett kapcsolattartást.

Rugalmas értelmezés esetén, a gyermek érdekeit szem előtt tartva, a szünetek esetében érdemesebb, és célravezetőbb az OKM rendeletben meghatározott szünetet, valamint a hétvégéket összevonni és mindezt megfelezni a szülők között. Ebben az esetben a fenti példa így fest: az éppen kapcsolattartásra jogosult szülő 23-án, pénteken délután 16 órától elviszi a gyermeket és csak kedden este 18 órára viszi haza, vagy szerdán reggel/délben/este viszi el és vasárnap este 18 órára hozza őt vissza.

Bízom benne, hogy mindenki megtalálja a gyermeke számára legideálisabb megosztási módot és ebben a szülők együtt is tudnak majd működni.

Címkék: gyermek láthatása, őszi szünet, különélés, válás, kapcsolattartás, különélő szülő,

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Egyedülálló szülők – gondok a láthatásban

A válás után a láthatás sajnos gyakran akadályba ütközik. Mindkét fél részéről előfordulhatnak problémák, sőt akár a gyermek is megtagadhatja a kapcsolattartást. A törvény szigorúan rendelkezik a láthatással kapcsolatban, ahogy szakértőnk, Dr. Gaál Edina írásából ez kiderül.

tovább a cikkre
A gyermektartásdíj

A családjogi kérdéskörök bemutatása során először a gyermektartásdíjjal foglalkozunk, mert ez a gyermeket nevelő szülőket leginkább foglalkoztató témakör. A gyermektartásdíj kapcsán a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy a bíróság mi alapján állapítja meg a fizetendő gyermektartásdíjat, másrészt pedig, hogy hogyan alakulhat a gyermektartásdíj mértéke?

tovább a cikkre
Egyedülálló szülőknek járó juttatások

Sajnos manapság egyre több szülő egyedül neveli gyermekét, ami elsősorban a válások számának növekedésével magyarázható. Mivel az egyedülálló szülőknek egyedül kell fizetniük a költségeket, a rezsitől a ruházkodásig, az étkezéstől a kikapcsolódásig, így az Állam, az Önkormányzatok, illetve a szolgáltatók plusz juttatásokat, illetve kedvezményeket biztosítanak számukra.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Reszelt sajt főzelékkel

Reszelt sajt főzelékkel

Feltétek a főzelékhez >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Sajt (ha nincs allergiás a családban) Főzelék

Recept:

Trappista, óvári és ementáli sajt a legalkalmasabb. A sajtot lereszeljük, majd a kész forró főzelékhez adjuk.

A fehérje tartalma nagyobb, mint a sovány húsoké!

 

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Tanévkezdés 2020: Erre kell készülni az iskoláknak szeptember 1-től - Miért lenne jó megoldás a hibrid oktatás?

vissza vissza