Így teheted biztonságossá az internetezést a gyereknek: Technikai megoldások és szülői tanácsok a rendőrségtől

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Így teheted biztonságossá az internetezést a gyereknek: Technikai megoldások és szülői tanácsok a rendőrségtől Az interneten a gyerekek káros tartalmakkal is találkozhatnak, illetve túl sok időt tölthetnek online, legtöbbször bármilyen ellenőrzés nélkül. Léteznek viszont technikai megoldások, melyek segítségével a veszélyek csökkenthetők. Az információszerzés, a tanulás és a kikapcsolódás mellett a gyerekek káros tartalmakkal is találkozhatnak, illetve túl sok időt tölthetnek online, legtöbbször bármilyen ellenőrzés nélkül. Léteznek viszont olyan technikai megoldások, amelyek segítségével ezek a veszélyek csökkenthetők.

Az internetet egyre fiatalabb korban kezdik használni a gyermekek és emiatt fokozottan veszélyeztetettek. Az információszerzés, a tanulás és a kikapcsolódás mellett káros tartalmakkal is találkozhatnak, illetve túl sok időt tölthetnek online, legtöbbször bármilyen ellenőrzés nélkül.
 

Technikai megoldások, hogy a gyerek biztonságosabban netezzen


Léteznek olyan technika megoldások, amelyek segítségével ezek a veszélyek csökkenthetők. Ám a technikai megoldások sem helyettesítik azonban a tudatos internethasználatra történő nevelést, a veszélyek és a biztonságos internetezés szabályainak megismertetését, mely elsősorban a szülő feladata.



1. Családbiztonsági funkció az operációs rendszerben
A legtöbb operációs rendszer, mint például a Windows, rendelkezik családbiztonsági funkcióval. Ennek segítségével a gyermekek részére létrehozott felhasználói fiók tevékenysége felügyelhető.

Monitorozható például, hogy
- melyik nap mennyi ideig használta a számítógépet
- milyen programokat és mennyi ideig használt
- milyen weboldalakat látogatott meg

Korlátozható, hogy
- milyen oldalakat érhet el és milyen oldalakat nem
- hétköznap és hétvégén naponta hány órát használhatja a számítógépet
- melyik nap melyik időszakában használhatja a számítógépet
- milyen játékokkal játszhat
- milyen telepített programokat használhat

A programok telepítése és a beállítások megváltoztatása a nem rendszergazdai fiókból nem lehetséges, ezért érdemes szakember segítségét kérni a beállításokhoz.

2. Router beállítások
Az asztali számítógépek mellett a mobileszközök (tabletek és okostelefonok) is hozzáférést biztosítanak az internethez. Az internetelérés korlátozására a teljes otthoni hálózatra vonatkozóan van lehetőség.

A routert beállítva:
- blokkolható bizonyos url címek, vagy bizonyos szöveget tartalmazó url címek elérése
- blokkolható bizonyos kulcsszavakat tartalmazó honlapok elérése
- beállítható, hogy a csatlakozott eszközök mikor érhetik el az internetet.
A router beállításaival kapcsolatban részletesebb információkat az eszköz felhasználói kézikönyvében talál.

3. Tartalomszűrés DNS szűrés segítségével
Az interneten keresztül elérhető tartalmakat korlátozni lehet egyedi DNS szerver beállításával.
 

Így készítsd fel gyermeked a tudatos internethasználatra


Az interneten számos érdekes, izgalmas tartalom fellelhető, emellett azonban veszélyeket is rejt. A gyermekeket fel kell készíteni az internet megfelelő használatára úgy, hogy figyelmeztetjük őket a veszélyekre:
- Az internet anonimitást biztosít, nem tudható, ki van a profil mögött. Az interneten bárki mondhatja magát bárkinek.
- Ami egyszer felkerül, az nem törölhető teljesen.
- Ne tegyen közzé és ne osszon meg mással kihívó képet, idegennel pedig semmilyen személyes információt (adatot, képet, lakcímet, stb.), hiszen ezzel bárki visszaélhet - zsarolhatják vagy zaklathatják.
- Ha a gyermek találkozni akar valakivel, akit online ismert meg, mindig szóljon előtte szülőjének, és csak a szülő engedélyével és jelenlétében találkozzanak!

Ezenfelül szülőként járj elöl jó példával: például a saját megosztásaidban se adj meg személyes információkat, ne posztolj a gyerekedről (lásd a sharenting veszélyeiről szóló cikkünk »), és legyenek telefonmentes közös elfoglaltságok is, amiket te is tarts be - például családi kirándulás, ünneplés vagy étkezés közben senki ne nyomkodja a telefont.

Olvasd el ezt is!
A legjobb benti retró játékok, ha már elegetek van az internetből és a tévézésből »


Forrás: a Police.hu cikke alapján
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.11.11