Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Így teheted biztonságossá az internetezést a gyereknek: Technikai megoldások és szülői tanácsok a rendőrségt - Szülők Lapja

Így teheted biztonságossá az internetezést a gyereknek: Technikai megoldások és szülői tanácsok a rendőrségtől

Szülőklapja képAz interneten a gyerekek káros tartalmakkal is találkozhatnak, illetve túl sok időt tölthetnek online, legtöbbször bármilyen ellenőrzés nélkül. Léteznek viszont technikai megoldások, melyek segítségével a veszélyek csökkenthetők.

Szerző: Szülők lapja
2021-11-11
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az információszerzés, a tanulás és a kikapcsolódás mellett a gyerekek káros tartalmakkal is találkozhatnak, illetve túl sok időt tölthetnek online, legtöbbször bármilyen ellenőrzés nélkül. Léteznek viszont olyan technikai megoldások, amelyek segítségével ezek a veszélyek csökkenthetők.

Az internetet egyre fiatalabb korban kezdik használni a gyermekek és emiatt fokozottan veszélyeztetettek. Az információszerzés, a tanulás és a kikapcsolódás mellett káros tartalmakkal is találkozhatnak, illetve túl sok időt tölthetnek online, legtöbbször bármilyen ellenőrzés nélkül.
 

Technikai megoldások, hogy a gyerek biztonságosabban netezzen


Léteznek olyan technika megoldások, amelyek segítségével ezek a veszélyek csökkenthetők. Ám a technikai megoldások sem helyettesítik azonban a tudatos internethasználatra történő nevelést, a veszélyek és a biztonságos internetezés szabályainak megismertetését, mely elsősorban a szülő feladata.1. Családbiztonsági funkció az operációs rendszerben
A legtöbb operációs rendszer, mint például a Windows, rendelkezik családbiztonsági funkcióval. Ennek segítségével a gyermekek részére létrehozott felhasználói fiók tevékenysége felügyelhető.

Monitorozható például, hogy
- melyik nap mennyi ideig használta a számítógépet
- milyen programokat és mennyi ideig használt
- milyen weboldalakat látogatott meg

Korlátozható, hogy
- milyen oldalakat érhet el és milyen oldalakat nem
- hétköznap és hétvégén naponta hány órát használhatja a számítógépet
- melyik nap melyik időszakában használhatja a számítógépet
- milyen játékokkal játszhat
- milyen telepített programokat használhat

A programok telepítése és a beállítások megváltoztatása a nem rendszergazdai fiókból nem lehetséges, ezért érdemes szakember segítségét kérni a beállításokhoz.

2. Router beállítások
Az asztali számítógépek mellett a mobileszközök (tabletek és okostelefonok) is hozzáférést biztosítanak az internethez. Az internetelérés korlátozására a teljes otthoni hálózatra vonatkozóan van lehetőség.

A routert beállítva:
- blokkolható bizonyos url címek, vagy bizonyos szöveget tartalmazó url címek elérése
- blokkolható bizonyos kulcsszavakat tartalmazó honlapok elérése
- beállítható, hogy a csatlakozott eszközök mikor érhetik el az internetet.
A router beállításaival kapcsolatban részletesebb információkat az eszköz felhasználói kézikönyvében talál.

3. Tartalomszűrés DNS szűrés segítségével
Az interneten keresztül elérhető tartalmakat korlátozni lehet egyedi DNS szerver beállításával.
 

Így készítsd fel gyermeked a tudatos internethasználatra


Az interneten számos érdekes, izgalmas tartalom fellelhető, emellett azonban veszélyeket is rejt. A gyermekeket fel kell készíteni az internet megfelelő használatára úgy, hogy figyelmeztetjük őket a veszélyekre:
- Az internet anonimitást biztosít, nem tudható, ki van a profil mögött. Az interneten bárki mondhatja magát bárkinek.
- Ami egyszer felkerül, az nem törölhető teljesen.
- Ne tegyen közzé és ne osszon meg mással kihívó képet, idegennel pedig semmilyen személyes információt (adatot, képet, lakcímet, stb.), hiszen ezzel bárki visszaélhet - zsarolhatják vagy zaklathatják.
- Ha a gyermek találkozni akar valakivel, akit online ismert meg, mindig szóljon előtte szülőjének, és csak a szülő engedélyével és jelenlétében találkozzanak!

Ezenfelül szülőként járj elöl jó példával: például a saját megosztásaidban se adj meg személyes információkat, ne posztolj a gyerekedről (lásd a sharenting veszélyeiről szóló cikkünk »), és legyenek telefonmentes közös elfoglaltságok is, amiket te is tarts be - például családi kirándulás, ünneplés vagy étkezés közben senki ne nyomkodja a telefont.

Olvasd el ezt is!
A legjobb benti retró játékok, ha már elegetek van az internetből és a tévézésből »


Forrás: a Police.hu cikke alapján
Fotó: Rawpixel

Címkék: biztonságos internetezés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Jó hír, ha Szép-kártyás vagy: 2022. szeptember 30-ig nem számít, melyik zsebből fizetsz szállásért, étteremben vagy szolgáltatásért
Jó hír, ha Szép-kártyás vagy: 2022. szeptember 30-ig nem számít, melyik zsebből fizetsz szállásért, étteremben vagy szolgáltatásért

A kormány meghosszabbította az átjárást a Szép-kártya egyes alszámlái között, így 2022. szeptember 30-ig a Szép-kártya bármelyik zsebéből lehet fizetni a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidős-szolgáltatásért.

tovább a cikkre
Gyed, hallgatói gyed, gyod, álláskeresési járadék 2022: Így nőnek az összegek január elsejétől - Mutatjuk, mennyivel kapsz többet
Gyed, hallgatói gyed, gyod, álláskeresési járadék 2022: Így nőnek az összegek január elsejétől - Mutatjuk, mennyivel kapsz többet

A minimálbér emelkedésével a családtámogatások összege is nő 2022. január elsejétől - közölte Novák Katalin november 10-én, szerdán a Facebook-oldalán.

tovább a cikkre
Oltási akcióhét november 22. és 28. között: Regisztráció nélkül is fel lehet venni a Covid elleni védőoltást
Oltási akcióhét november 22. és 28. között: Regisztráció nélkül is fel lehet venni a Covid elleni védőoltást

Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében a kormány november 22. és 28. között oltási akcióhetet rendez a kórházi oltópontokon, regisztráció nélkül is fel lehet venni a koronavírus elleni védőoltást.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Alma burgonyával

Alma burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db alma 10 dkg burgonya

Recept:

A megmosott, meghámozott almát felszeleteljük és vízben félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a felaprózott burgonyát és együtt puhára főzzük.
Az almát főzés nélkül, nyersen is a burgonyához keverhetjük!

DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:<(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Figyelem, termékvisszahívás: Mérgező anyagot találtak a chipsben - Ha ilyet vettél, ne fogyaszd el!

vissza vissza