Magyar Orvosi Kamara: Ha nem akarunk rengeteg halottat karácsonyra, ezekre a szigorításokra lenne szükség minél előbb

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Magyar Orvosi Kamara: Ha nem akarunk rengeteg halottat karácsonyra, ezekre a szigorításokra lenne szükség minél előbb Egyelőre semmilyen szigorúbb kormányintézkedés nem történt a Covid-járvány negyedik hullámában, holott már napok óta 10 ezer felett van a napi új megbetegedések száma, és 100 fölött a betegségben elhunytaké. Egyelőre semmilyen szigorúbb kormányintézkedés nem történt a Covid-járvány negyedik hullámában, holott már napok óta 10 ezer felett van a napi új megbetegedések száma, és 100 fölött a betegségben elhunytaké.

A Magyar Orvosi Kamara ezért legfrissebb közleményében szigorító intézkedéseket sürget, hogy ne omoljon össze az egészségügy és ne teljen sok családban gyásszal a karácsony.
 

Így látja a Magyar Orvosi Kamara a Covid 4. hullámát Magyarországon


"Napi 178 halott, az heti ezer – egy falunyi  - akkor, ha a számuk nem emelkedik tovább. De fog. 565 lélegeztetett beteg az legalább másfélszer, inkább kétszer annyi súlyos állapotú beteget jelent, aki már intenzív ellátásra szorulna - ha lenne számára hely.

A diagnosztizált új fertőzöttek több, mint egytizede kórházi felvételre szorul - azaz sokkal több fertőzött lehet, de napi több száz betegfelvétel, a már ápolt betegek számának 10 százalékos napi növekedése is hatalmas szám, óriási terhet ró a mentőszolgálatra és a felvevő kórházakra.

Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe az Sürgősségi osztályok (SBO-k), újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a COVID ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve.

Az intenzív osztályok (ITO-k) - noha itt is újra újabb és újabb részelegeket nyitnak - telítődnek. És ez nem meglepetés: láttuk a környező országokban az esetszámok drámai növekedését, de itthon a jól induló, ám lelassuló oltáskampányon kívül nem történt érdemi megelőző intézkedés. Az ITO-k pedig egy ponton túl racionálisan nem bővíthetőek tovább.



Hiába van elég gép, ha a személyzet egyre fogyott az előző járvány óta. Megbetegedtek és meghaltak, kiégtek és kiléptek. Megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia" - írják, hozzátéve, hogy a magas halálozás főleg a nővérek, szakdolgozók hiányával magyarázható.

"Az egyre inkább fulladó, romló állapotú betegeket nincs hova továbbadni, a limitált számú  felszabaduló intenzíves ágy betöltéséről a döntés javarészt erre a szintre tolódik. Az idős, rossz állapotú betegek nagy része itt is hal meg - hatalmas pszichés terhet róva a sokszor fiatal, más szakterületen tanuló, tapasztalatlan orvosokra és nővérekre" - emelik ki.

Mindemellett úgy vélik, hiába dolgoznak éjjel-nappal, a szakdolgozói béremelés elmarad az általuk végzett munka fontosságától, így pedig még nagyobb lesz a szakemberhiány.

"Ha a magyar társadalom nem akar karácsonyra rengeteg halottat, ha ki akarja mutatni megbecsülését az érte küzdő hősök iránt, akkor
- rendezzék az ügyeleti díjazást
- emeljék meg érdemben a szakdolgozói béreket
- kezdjék meg az egészségügy problémáinak érdemi kezelését
de legfőképpen: lassítsuk le együtt a betegek számának növekedését, a kórházak elözönlését, különben nagyon szomorú karácsonya lesz rengeteg családnak!

Ehhez a következő szigorításokra lenne szükség:
- legyen kötelező a maszk minden zárt közösségi térben (bevásárlóközpontok, boltok, mozik, színházak, stb.)
- szüntessék be a tömegrendezvényeket, ne csak a szakmai orvoskongresszusokat
- kössék tartalommal megtöltött védettségi igazolványhoz (megfelelő számú oltás felvétele 6 hónapon belül) vagy friss negatív PCR teszthez a belépést a nem létfontosságú helyekre (szórakozóhelyek, éttermek, színházak, mozik)
- támogassák a távmunkát, home-office-t
- és egyénileg távolságtartás, kézmosás.

Igen, tudjuk, hosszú távon az oltás a legfontosabb. De azt is tudjuk, hogy az oltás védelme hetekkel később jelentkezik, a járvány meg most tombol. Addig maradnak a fenti védelmi eszközök. Ezért csak ezen eszközök együttes alkalmazásával van esélyünk csökkenteni a járvány áldozatainak számát rövid és hosszú távon is." - zárják közleményüket.

Forrás: Magyar Orvosi Kamara
Fotó: MTI/Kiss Gábor

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.11.18