Tavaszi óraátállítás 2022: Elmondjuk, melyik napon állunk át idén a nyári időszámításra!

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Tavaszi óraátállítás 2022: Elmondjuk, melyik napon állunk át idén a nyári időszámításra! Szinte észre sem vettük, és lassan megyünk bele a tavaszba - így eljött a 2022-es tavaszi óraátállítás ideje is. Hogy pontosan melyik nap kell tekergetni? Elmondjuk. Szinte észre sem vettük, és lassan megyünk bele a tavaszba - így eljött a 2022-es tavaszi óraátállítás ideje is. Hogy pontosan melyik nap kell tekergetni? Elmondjuk.

Több felmérés is volt róla
2016-ban az derült ki egy felmérésből, hogy az emberek négyötöde szíve szerint eltörölné az óraátállítást - de ha mégis óraátállítás, akkor a többség örökre a nyári időszámítást tartaná meg. Hasonló felmérést végzett 2021-ben a Publicus Intézet is, az eredmények alapján 10-ből 8 megkérdezett örülne, ha nem kellene órát tekergetni, hanem egy időszámítás lenne hazánkban és Európában. Ha pedig a válaszadók dönthetnék el, akkor kétharmaduk a nyári időszámítást szeretné egész évben, és csak a megkérdezettek negyede voksolna a télire, mondván, akkor reggelente hamarabb lesz világos.

A téli időszámítás ellenzőinek fő érve a korai sötétedés: az emberek közel felénél a korai sötétség rossz közérzetet vált ki, a felmérés résztvevőinek nagyobbik hányada ilyenkor munka után már nem is nagyon megy a szabadba.

Az óraátállítás sokak szerint rossz hatással van az emberre: felborul a biológiai egyensúly, emiatt nehézkes az átállás.



2018-ban ismét felmerült az óraátállítás eltörlése
A téma 2018-ban EU-szinten is előkerült, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a ZDF német országos közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta, az emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra - ugyanakkor végül ebből sem lett semmi, továbbra is évente kétszer tekergetünk.

Mikor kell órát állítani 2022-ben?
2022. március 27-én vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára, egy órával előre kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás. Tehát veszítünk egy órát - ami a március 26-ai, szombati munkanap után kicsit fájó lehet -, ugyanakkor jó hír, hogy későbbi órában kezd el este sötétedni.

A kutatók egyébként megosztottak abban a kérdésben, hogy a számok alapján van-e értelme az óraátállításnak, de az emberek közérzete általában jobb lesz tőle, hiszen innentől kezdve tudatosul az emberekben, hogy közeleg a nyár.

Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.03.24