Óvodai beiratkozás 2022: Ezt kell tenned, hogy gyermeked szeptembertől óvodába járhasson - Határidők, tudnivalók

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Óvodai beiratkozás 2022: Ezt kell tenned, hogy gyermeked szeptembertől óvodába járhasson - Határidők, tudnivalók Április 20-án kezdődik és május 20-ig tart az óvodai beiratkozás - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-vel. Jövő héten - április 21-22-én - tartják az általános iskolai beiratkozást is. 2022. április 20-án kezdődik és május 20-ig tart az óvodai beiratkozás - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-vel. Jövő héten - április 21-22-én - tartják az általános iskolai beiratkozást is.

Kötelező óvoda, ha a gyerek augusztusig betölti a 3-at
Az Oktatási Hivatal keddi tájékoztatása szerint minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, szeptembertől legalább napi 4 órában óvodai nevelésben kell részesülnie, hogy időben elkezdődhessen a gyermekek közösségbe szoktatása és felkészítése a majdani iskolakezdésre.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.) 8. § (1) bekezdése szerint az óvoda a gyermek 3 éves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény. Az óvodai nevelés a gyermek neveléséhez szükséges, a teljes óvodai életet magában foglaló foglalkozások keretében folyik (Emberi Erőforrások Minisztériuma rendeletének a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.) 12. §, a továbbiakban: Rendelet).



Hogyan veszik fel a gyereket a körzetes óvodába?
A felvételt a szülőnek, gondviselőnek kell kérelmeznie. Az Oktatási Hivatal levélben hívta fel az érintett szülők, gondviselők figyelmét a határidőkre, tudnivalókra.

A kötelező felvételt biztosító óvodák listája és a körzethatárok elérhetők az OH honlapján, itt tudod megnézni »
Adott településen a beiratkozás módjáról és pontos idejéről az óvoda, illetve az önkormányzat ad tájékoztatást.

Ha nem körzetes óvodába íratnád a gyermeket
A törvény értelmében a kisgyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, átvenni, amelynek körzetében lakik, vagy ahol szülője dolgozik. A szülők szabad intézményválasztási jogukat az óvodák esetében is gyakorolhatják a szabad férőhelyek függvényében, tehát ez lehet akár másik állami, önkormányzati, egyházi, munkahelyi fenntartású, illetve magánóvodában.

Az átvételről minden esetben az intézményvezető dönt. A felvételi kérelem elbírálásáról levélben küld értesítést az intézmény a szülőnek. A határozat ellen fellebbezni lehet, erre kézhezvételtől számítva 15 nap áll rendelkezésre.

A beiratkozáshoz minden esetben a következő dokumentumokra van szükség:
- Gyermek születési anyakönyvi kivonata, TAJ-kártyája és oltási könyve
- Gyermek személyazonosító igazolványa és lakcímkártyája
- Szülő (törvényes képviselő) személyazonosító igazolványa és lakcímkártyája
- Nem magyar állampolgárságú gyermek esetén a Magyarországon való jogos tartózkodást igazoló dokumentumokat
- A gyermek egészségügyi állapotát és óvodaérettségét, sajátos nevelési igényét, hátrányos helyzetét igazoló dokumentum (orvosi igazolás, szakértői vélemény, gyermekvédelmi kedvezményről szóló határozat stb.).

Óvodakezdés halasztása: április 15-ig lehet kérvényezni
A hivatal közleményében kitért arra is, hogy az óvodakezdés halasztását április 15-éig kérelmezhetik a szülők a területileg illetékes járási hivatalnál. Ha családi körülményei, sajátos helyzete ezt indokolja, a gyermek egy évig (annak az évnek augusztus 31-éig, amelyben negyedik évét betölti) menthető fel az óvodai foglalkozások alól.

Bölcsődei ellátás meghosszabbítása
A bölcsődék legkésőbb április 15-éig jelzik az OH-nak, ha az óvodaköteles korba lépő gyermek - a jogszabályban meghatározott esetben - további egy évig bölcsődei ellátásban vesz részt.

Ekkor nincs szükség óvodai beiratkozásra, de javasolt, hogy a szülők egyeztessenek a bölcsődével.

Nem kell beiratkozni akkor sem, ha a gyermek a kötelező óvodai nevelést a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálattal jogviszonyban, korai fejlesztés és gondozás keretében teljesíti.

Általános iskolai beiratkozás: április 21-22.
Jövő héten - április 21-22-én tartják az általános iskolai beiratkozást. Minden gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, tankötelessé válik. A tankötelezettség halasztása kizárólag azok esetében lehetséges, akik számára az OH engedélyezte, hogy további egy nevelési évig óvodában maradjanak, vagy akik rendelkeznek az erre vonatkozó, a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleménnyel.
 
A beiratkozással összefüggő hasznos tudnivalók a KRÉTA rendszerben olvashatók »

Ha a gyerek külföldön jár majd óvodába, iskolába
Ha a gyermek óvodakötelezettségét vagy tankötelezettségét Magyarország területén kívül teljesíti, azt a szülőnek be kell jelentenie a hivatalnak.

A bejelentéshez használható űrlap elérhető az OH honlapján, és elküldhető ügyfélkapus hitelesítéssel elektronikusan, vagy postán az Oktatási Hivatal, köznevelési nyilvántartási főosztály, 1363 Budapest, Pf. 19. címre.

Forrás: MTI, OH
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.04.13