Falusi csok 2022: Meghosszabbította a kormány az igénylés határidejét - Mit kell tudnod erről a családtámogatásról?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Falusi csok 2022: Meghosszabbította a kormány az igénylés határidejét - Mit kell tudnod erről a családtámogatásról? 2022. december 31-éig meghosszabbította a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésének határidejét a kormány. Ki veheti igénybe? Mik a feltételek? 2022. december 31-éig meghosszabbította a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésének határidejét a kormány - jelentette be Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón, de a Magyar Nemzet is írt róla.

A falusi csok a Magyar falu program része, amely 2019-ben indult a falvakban élő emberek életminőségének javítása érdekében, hosszú távú célja pedig az, hogy megmentsék azokat a településeket, ahol rohamosan csökkent a népességszám az elmúlt évtizedekben. Eredetileg 2022. június 30-án járt volna le az igénylés határideje, ezt hosszabbította most meg a kormány december 31-ig.



Hol igényelhető a falusi csok?
A falusi csok azokra a kistelepülésekre terjed ki, amelyek népessége az elmúlt évtizedekben jellemzően csökkent vagy stagnált, együttesen 2678 ilyen település van az országban, ezek mindegyikében a lélekszám 5000 alatti.

Milyen összegben igényelhető a falusi csok?
Mint a Magyar Nemzet rámutatott, a falusi csok már egy gyermekkel is igényelhető, de három meglévő vagy tervezett gyermek esetén akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitellehetőséget jelent.

Mire használható a falusi csok?
Gyopáros Alpár arra is kitért, hogy a falusi csok az újépítésű ingatlanok vásárlása mellett használt ingatlanok vásárláshoz, bővítéséhez, felújításához, korszerűsítéséhez is igényelhető.  

Jár-e áfa-visszatérítés a falusi csok után?
Gyopáros Alpár elmondta, hogy mindezek mellett a falusi csokos településeken élni lehet az áfa-visszatérítés lehetőségével is, maximum 5 millió forint értékben.

Mindemellett kiemelte, a következő hetekben a falusi csokra vonatkozó további tartalmi és technikai módosításokat javasolnak majd a kormánynak.

Népszerűek a családtámogatások: babaváró hitel, autóvásárlási támogatás
A Magyar Nemzet cikkében kitértek arra is, hogy a családtámogatási elemek közül a legnépszerűbb a babaváró hitel, amelyet három év alatt már 220 ezren igényeltek, de az otthonfelújítási támogatás sikere is óriási, hiszen a tavaly januári bevezetése óta már több mint 131 ezer családnak segített.

2019 júliusa óta elérhető az autóvásárlási támogatás is, amelynek segítségével három- vagy többgyermekes családok legfeljebb 2,5 millió forintot kaphatnak új, legalább hétszemélyes gépjármű vásárlásához - tették hozzá.

Forrás: MTI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.06.09